Karacadağ pirincinin tarladan sofraya yolculuğu
Güneydoğu'da vazgeçilmez tatların başında gelen Karacadağ pirinci, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tarlalardan sofralara ulaşıyor. Düz arazilerde biçerdöver, eğimli alanlarda ise işçiler tarafından orakla toplanan Karacadağ pirinci, güneşte kurutulduktan sonra fabrikada işlenerek tüketilmeye hazır hale getiriliyor.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde doğal kaynak suyuyla yetiştirilen, rengi, aroması ve lezzetiyle bölge halkının damak tadına hitap eden Karacadağ pirincinde hasat başladı.
Güneydoğu'nun pirinç ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Karacadağ'ın eteklerindeki tarlalara erken saatlerde giden işçiler tarafından toplanan çeltik halindeki Karacadağ pirinci, boş arazilere serilerek güneş altında kurutulmaya bırakılıyor.
Rengi, aroması ve lezzetiyle bölge halkının vazgeçilmezlerinden olan Karacadağ pirinci zahmetli yolculuğunun ardından sofralarla buluşuyor.
Tohum ekme sürecinin de zahmetli olduğunu aktaran Ay, "Öncelikle arazi hazır hale getirilir ve tohum ekilir, suyu getirip sulamaya başlıyoruz. Çeltik yeşerdikten sonra gübre ve haşereye karşı ilaçlaması yapılır. 5-6 ay sonra ise hasada hazır hale geliyor" dedi.
"İşçiler orakla biçerek deste haline getiriyor, bu desteler 2-3 gün güneşte bekleyecek. Daha sonra bunları toplayarak harman haline getireceğiz. Ardından biçerdövere atıp pirinci römorka toplayacağız ve boş bir araziye serip kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra da toplayıp kamyonlarla fabrikaya gönderiyoruz."
Ziraat mühendisi Tevfik Alak da Karacadağ pirincinin yöreye özgü bir ürün olduğunu belirterek lezzetini de bölgenin toprak yapısı ve ikliminden aldığını ifade etti. Karacadağ pirincinin diğer ürünlere göre daha esmer olduğunu aktaran Alak, "Karacadağ pirinci biraz daha esmerdir ve vitaminlerini ve lezzetini ondan alır" dedi.