‘MasterChef Türkiye All Star’da dokuz ay süren maraton geçen hafta sona erdi. Bu sene kupayı kucaklayan isim Esra Tokelli oldu. Onunla buluştuk; yarışma boyunca yaşadıklarını, hayatını, 1 yaşındayken nasıl alevler içinde kaldığını, lösemiyle mücadelesini ve başarısını konuştuk: “Bu işin okulunu okuyup eğitimini alanlar vardı ama bence mutfakta güzel şeyler yapabilmek için pratiğe çok ihtiyaç var. 45 yaşımdayım, 7 yaşımdan beri mutfaktayım.”
#Hakan GenceBaşlıktaki bilmecenin yanıtı; lahana… Kışın kat kat sarılmış koyu yeşil yaprakların arasında usul usul büyüyen beyaz lahana tam bir vitamin deposu ve lezzet bombası. İçindeki bütün besleyici değerlerin yanı sıra umami içeren tadına rağmen niyeyse biraz küçümsenir… Klasik etli sarmasından modern şef mutfaklarına giren ızgarasına birçok tarif hazırladım, birine mutlaka şans verin...
#Lahana4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü vesilesiyle, sokaktaki dostlarımızın hayatını kolaylaştırmaya yönelik tecrübelerimizi paylaşmak ve naçizane tavsiyelerde bulunmak istedik. Veteriner hekim Yeter Öcal “Beslememiz ve korumamız şart. Ama bazen hayatlarına gereğinden fazla müdahil oluyoruz” diyerek bizleri uyarıyor.
#4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları GünüEtli veya zeytinyağlı sarması, kapuskası, çorbası derken beyaz lahanayla pişirebileceklerimiz öyle çeşitli ki... Bu bazen Yörük mutfağından, üzerine turşu suyu gezdirip fırına attığımız ‘lahana dolusu’ olabilir, bazen bulgurlu bir borani, bazen de beyaz lahana turşusuyla hazırlanan bir tavuk yemeği... Tüm bu tarifler, lahana sevmeyenleri bile mest edecek cinsten...
#Lahanaİç harcına karabuğday ve kuşüzümü eklediğim sarmasını da çok seviyorum, Asya usulü hazırladığım turşusunu da... Bol vitamin içeren beyaz lahanayı kış aylarında bol bol yiyorum. Bazen tekerlek şeklinde dilimleyip sosa buladıktan sonra fırında pişiriyorum, bazen de kiviyle birlikte smoothie’sini yapıyorum. Beyaz lahanalı nefis tariflerim var.
#LahanaTRT Spor yorumcusu Nihat Kahveci, Beşiktaş'ın sahasında Trabzonspor ile 2-2 beraber kaldığı mücadelenin ardından teknik direktör Valerien Ismael'i ağır eleştirdi ve çarpıcı iddialar ortaya attı.
#Nihat KahveciAroması, kokusu ve hoş rengiyle çeşit çeşit baharat, yüzyıllardır sofralarımızın vazgeçilmezi... İçerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde mutfağımda sık sık kullandığım çeşitleri anlatacağım. Tarçın dendiğinde aklınıza hemen kek, kurabiye gelse de ben köri soslu yemeklere eklemeyi çok seviyorum. Toz zencefiliyse yulaf kâselerine ve sebze çorbalarına çok yakıştırıyorum.
#ZerdeçalSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaBütün dünya onları konuşuyor. Lady Diana’nın 1995’te BBC’ye verdiği röportajın yarattığı sansasyon kadar olmasa da Harry ve Meghan’ın Oprah Winfrey’ye verdiği röportaj da çarpıcı iddialar içeriyor. Sarayın Meghan’a karşı ırkçı yaklaşımına dair yaptıkları cesur açıklamalarla takdir topladılar. Ancak çiftin, Netflix ve Spotify’la 100 milyon doları aşan anlaşmalar imzalamışken ‘beş kuruşsuz bırakılmış mağdur çocuk’ halleri samimiyetleri konusunda düşündürüyor.
#GazetehaberleriBazen mutfağımızdaki sebzelerle alışılmışın dışında tarifler denemek isteriz. Sunumu da lezzeti de mükemmel olsun diye düşünürüz. İşte size öyle bir tarifle geldim. Bu defa lahanayı sarmayacağız. Kendisi küçük lezzeti büyük lahana topları hazırlayacağız. Hazırlaması oldukça pratik olduğu için misafir sofralarınıza renk katacak.
#Lahana ToplarıDaha önceki iki yazımda ayurvedik beslenmenin felsefesinden, dosha beden (vata, pitta, kapha) tiplerinden, bu tiplerin hangi besinleri tüketip tüketemeyeceklerinden bahsetmiştim. Bu haftaki yazımda ise, içinde bulunduğumuz bu kış döneminde özellikle virüslere karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, enerjimizi yükseltecek birkaç yemek tarifini sizlerle paylaşacağım. Ayurvedik beslenme sistemi Hint kökenli olduğu için çoğu yemekler bizim damak tadımıza pek uygun değildir. Burada tarifini verdiğim yemekler, Türk mutfağında severek tükettiğimiz yemeklerden seçilmiş olup tarafımdan ayurvedik beslenme sistemine göre uyarlanmış ve denenmiştir.
#Dilek ÇiftçiKatamaranla dünya turuna çıkan Türk denizciler Selim Ekmekçioğlu, İbrahim Iğnak ve Lütfi Erman Atamer, Kızıldeniz’de fırtınaya yakalanınca Eritre’ye sığınmak zorunda kaldı. Sığınmadan önce büyükelçimiz Aykut Kumbaroğlu’na ulaşıp, Eritre otoritelerinden izin de almışlardı. Ancak Massawa Limanı’na yanaştıklarında iki asker yanlarına geldi ve onları bir adaya götürdü. O günden sonra bir daha kimse onlardan haber alamadı. 56 gün alıkonulduktan sonra özgürlüklerine kavuşan 3 Türk denizciden İbrahim Iğnak, yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı:
#Gazetehaberleriİçinden Dinyeper Nehri’nin geçtiği Kiev, Ukrayna’nın en büyük şehri. Tarihi boyunca göç yolları ortasında konumlandığından çok sayıda uygarlığın hâkimiyetine girmiş ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmış. Bölgedeki kiliseler, müzeler, meydanlar ve parklar turistler için son derece cazip. Üstelik, seyahat için vize almak da gerekmiyor.
#KievEn sevilen kış sebzelerinden lahananın en lezzetli hallerinden biri de hiç kuşkusuz kapuska. Aslen Rus kökenli bir yemek olan kapuska, Türk mutfağında da kendine has tarzıyla sevilen ve özellikle soğuk havalarda sofraları süsleyen doyurucu bir yemek. Peki, kapuska nasıl yapılır?
#Kapuska Nasıl Yapılır?Bazı yemeklerin tarifleri kadar isimlerinin anlamı da merak ediliyor, örneğin; kapuska. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemek olan kapuskanın ismi Rusça’dan geliyor. Peki, Dilimize Rusça’dan geçen ‘kapuska’ kelimesinin anlamı nedir?
#‘Kapuska’ Kelimesi Ne Anlama GelirLahana yemeği denilince ilk olarak onun adı akla geliyor: Kapuska. Kış mevsiminde sık sık sofralarımızda yer verdiğimiz kapuska, farklı şekillerde tüketilebiliyor: Etli, tavuklu, kıymalı veya sade. İşte, B, C, E vitaminlerini içeren lahananın faydalarını sevdikleriyle paylaşmak isteyenler için kapuska tarifi ve bu yemeğin ortaya çıkışıyla ilgili kısa bir bilgi.
#Kapuska Nasıl YapılırDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkDüzensiz beslenmek, işlenmiş gıdalar tüketmek, asitli, şekerli içecekler içmek ve stres bağırsak sağlığını bozarak birçok hastalığa neden oluyor. Evde yapılan doğal ve probiyotik açısından zengin, turşu gibi fermente gıdalar tüketmenin, bozulan bağırsak duvarını hem onardığını hem de güçlendirdiğini anlatan Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan, ev yapımı turşu tarifi verdi.
#Bağırsak Düzenleyici