Kocaeli'de özel bir hastanede ileri evre meme kanseri olduğu gerekçesiyle ameliyatla göğüsleri alınan, ancak kanser olmadığı anlaşılan Çiğdem Kışlalı'nın (52), 7 sene önce hastaneye ve doktorlara açtığı dava, geçen yıl sonuçlandı. Mahkeme Kışlalı'ya tazminat ödenmesine hükmederken, itiraz üzerine karar istinafa gitti. İstinaf, mahkeme sürecinde alınan raporların eksik olduğunu belirterek yeniden rapor alınması talebiyle kararı bozdu.
#KocaeliKocaeli'de özel bir hastanede ileri evre meme kanseri olduğu gerekçesiyle ameliyatla göğüsleri alınan, ancak kanser olmadığı anlaşılan Çiğdem Kışlalı'nın (52), 7 sene önce hastaneye ve doktorlara açtığı dava, geçen yıl sonuçlandı. Mahkeme Kışlalı'ya tazminat ödenmesine hükmederken, itiraz üzerine karar istinafa gitti. İstinaf, mahkeme sürecinde alınan raporların eksik olduğunu belirterek yeniden rapor alınması talebiyle kararı bozdu.
#KanserAnkara’da yaşayan iki çocuk annesi A.Z., ablasının meme kanserine yakalandığını duyunca sağlık taraması yaptırarak kendisinin de meme kanseri olduğunu öğrendi. Ardından annesine de meme kanseri tanısı konulan A.Z., “Bir ay arayla ablam, ben ve annem kanser olduğumuzu öğrendik. Etlik Şehir Hastanesi’nde tedavimizi olarak sağlığımıza kavuştuk, bu süreçte birbirimize daha çok kenetlendik ve bağlandık” dedi.
#Etlik Şehir HastanesiDünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadına jinekolojik kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 700 bin kadın bu kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl 12 bin kadına; rahim, yumurtalık, rahim ağzı, tüp, vajina ve vulva kanserlerinden oluşan jinekolojik kanser tanısı konuyor. Rahim ağzı kanseri, taramasının yaygınlaşması ve son yirmi yılda rahim ağzı kanseri aşısının kullanılması sayesinde dünyada giderek daha az oranda görülüyor. Bunun aksine rahim, yumurtalık ve tüp kanserleri ise obezitenin artması ve doğum oranlarının azalması nedeniyle gün geçtikçe daha fazla kadını tehdit ediyor. Ülkemizde de yaygın görülen jinekolojik kanserlerde ölüm oranları yüksek olsa da aslında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor.
#Jinekolojik KanserKadınlarda sık sık görülen kanser türlerinin başında gelen meme kanseri ile ilgili Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy, “Son yıllarda hem sıklığı hem de erken yaşta görülme oranı arttı” uyarısında bulundu. Ersoy, bazı uygulamaların meme kanseri tedavisinde gerilemelere ve hatta uygun tıbbi tedavilerin başlamasında gecikmelere neden olduğuna dikkat çekti.
#Meme KanseriThe Office dizisinin sevilen yıldızı Jenna Fischer sosyal medya hesabından meme kanserine yakalandığını duyurarak hayranlarını üzdü. Geçirdiği zorlu tedavi sürecinin ayrıntılarını da anlatan ünlü oyuncu hikayesini paylaşmak için ekim ayı olan Meme Kanseri Farkındalık Ayı sırasında ilham aldığını söyledi.
#Jenna Fischer34 yaşındaki iki çocuk annesi Emma Snape, şubat ayında klasik soğuk algınlığı benzeri semptomlar göstermeye başladı. Bu semptomlar hızla artarak devam edince hastaneye yatırıldı. Emma, kadın 'ağır bir grip' geçirdiğini sanıyordu oysa hastalığı grip değil yakalananların yarısını hızla öldüren milyonda bir görülen bir kansere yakalanmıştı.
#SağlıkYakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSERGenital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkar ve cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun genital belirtileridir. Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, genital siğil olarak bilinen kondilom sorunu ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Genital SiğilKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkGaller Prensesi Kate’in, 42 yaşında olmasına rağmen kanser olduğunu ve kemoterapi gördüğünü açıklaması, 50 yaş altında olup bu hastalığa yakalananların sayısındaki önemli artışı bir kez daha gündeme getirdi. Birmingham Üniversitesi’nden kanser uzmanı Shivan Sivakumar, 50 yaşın altındakiler arasında gerçek bir ‘salgın’ olduğunu açıkladı. Peki hangi kanser türlerinde artış var? Ülkemizdeki kanser oranı nasıl? Kansere karşı hangi önlemleri almak gerekiyor? Doç. Dr. Nilay Şengül, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkArkas Spor Kulübü sağlık sponsoru Medicana, Kanser Haftası kapsamında Arkaslı voleybolcuları ağırladı. Medicana International İzmir Hastanesi’nde tedavi gören onkoloji hastalarını ziyaret eden Arkas Erkek Voleybol A Takımı oyuncuları, hastalarla sohbet ederek onlara moral verdi.
#Kanser HaftasıKral 3.Charles sadece 18 aydır tahtta oturmasına rağmen cenaze planı şimdiden hazırlandı. In Touch dergisi, kralın hastalığının görünenden daha kötü olduğunu iddia etti ve cenaze töreni ile ilgili detayları paylaştı.
#Kral 3.CharlesErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPV2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda löseminin sembol rengi turuncu ile farkındalık çağrısına devam eden LÖSEV, hem erken tanıya hem de löseminin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Lösemiyle mücadelede tedavi oranının arttığını belirten Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi,“Ne mutludur ki LÖSEV’de yüzde 90’ın üzerinde bir tedavi başarısı elde ettik” dedi.
#2-8 Kasım Lösemili Çocuklar HaftasıVücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Rektum ve kolon kanseri gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak CEA değeri bulunur. Tiroit, prostat, karaciğer, pankreas, meme ve ovaryum kanserlerinde de kullanılır. CEA değerine Karsinoembriyonik antijende denir. Peki, CEA Karsinoembriyonik nedir? CEA değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...
#CEA Karsinoembriyonik NedirİZMİR Tınaztepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Bengü Erden Şahin, kanser hastalarının çene kemiklerinde oluşabilecek sorunların İZTU Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde multidisipliner olarak başarıyla tedavi edildiğini söyledi. Onkoloji hastalarında kanserin kemiğe yayılmasını durdurmak amacıyla kullanılan ilaçların, çene kemiklerinin metabolizmasında yarattığı değişiklikler sonucu belirli alanlarda canlılığını kaybetmesine sebep olabildiğini belirten Şahin, “Bu durum kullanılan ilaca bağlı olarak kendiliğinden gelişebiliyor, bazen de yapılan dental tedavilerden sonra oluşabiliyor” dedi.
#1Genetik tarama testleri hem ülkemizde hem de dünyada giderek yayılıyor. Bu testler, nadir görülen hastalıkların teşhisinden tutun da kanser ya da anne karnındaki bebeğin olası rahatsızlıklarına kadar pek çok soruya cevap buluyor. Peki, genetik testlerle hangi kanser türleri saptanıyor? Testlerin tedavi sürecine ne gibi katkısı oluyor? 8 soruda uzmanlarla mercek altına aldık.
#KanserKolorektal kanserlerin üçte birinin rektumda görüldüğünü belirten bilir Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, “Kolorektal kanserler, dünyada yılda 1 milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. Tüm kanser türleri arasında ise ikinci en sık görülen kanser türüdür” dedi.
#1Onkoloji, ülkemizde sıkça duyduğumuz bilim dallarından biridir. Kendi içinde de dallara ayrılan onkoloji tedavisi kanser, tümor gibi hastalıkların oluşumu, tanısı ve incelenmesine yönelik çalışmalarda bulunur. Peki, onkoloji nedir, hangi hastalıklara bakar? Onkoloji tedavisi ne demek? İşte Onkoloji bilim dalı ile ilgili merak edilenler...
#OnkolojiKolorektal kanser için yeni bir ilaç üreten bilim insanları yaptıkları araştırmanın sonucuna kendileri bile inanamadı. Çalışmaya katılan 18 hastanın tamamı iyileşti ve vücutlarında kansere ilişkin en ufak bir belirti kalmadı. Araştırmacılar yeni ilacın kanser tedavisinde oyun değiştirici bir rol üstleneceğini belirtirken çalışma bilim dünyasında geniş yankı uyandırdı.
#KANSER1 yıldır meme kanseri tedavisi gördüğüm için olsa gerek konu ne zaman kanser ve türlerine gelse farkındalık yaratmak için elimden geleni yapıyorum. Hem yaşadıklarımı paylaşmak hem de diğer kanser hastaları ile dayanışmak için hafta sonu Muş’ta, 9. Onkoloji günlerindeydim. Toplantı neden mi Muş’taydı? Çünkü özellikle de kadın kanserleri Doğu’da çok yaygın ve çoğunlukla da en geç evrede yakalanıyor. Nedeni ise kadınların ‘Beyim duymasın, çevreye ayıp olmasın’ kaygısı. O nedenle Muş sokaklarına çıktık. ‘Kanserden değil geç kalmaktan kork’ diyerek, kadınların ve eşlerinin dikkatini çekmek istedik. Unutmayın ‘Erken tanı hayat kurtarır.’ Tıpkı benim de yaşadığım gibi...
#Kanser