Güncelleme Tarihi:
Her yaşta görülebilen lösemi, en sık çocukluk çağında artış gösteriyor. Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) LÖSANTE Hastanesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji ve Kemik İliği Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi, “Ülkemizde her yıl lösemi de dahil olmak üzere 250 bin kanser tanısı görülüyor. Bunların bin 500’ü ise çocuk vaka” diyor. Vakalardaki artışa rağmen, yüzde 90’ın üzerinde bir tedavi başarısı elde ettiklerini de belirten Prof. Dr. Kürekçi, şunları söyledi:
HER YIL 250 BİN KANSER TANISI
“Özellikle çevresel koşullardaki değişiklikler, enfeksiyon hastalıkları, beslenmede olumsuz gelişmeler, beslenemeyen insan sayısının giderek artmış olması ve tabii ki manyetik alanlar gibi pek çok faktörün de eklenmesiyle, kanser görülme sıklığında artış yaşanıyor. Bu durum en gelişmiş ülkelerde bile görülüyor. Ülkemizde her yıl lösemi de dahil olmak üzere 250 bin kanser tanısı görülüyor. Bunların bin 500’ü ise çocuk vaka. Eğer yeterli önlemler alınamazsa bu oranın yaklaşık üç katı artış gösterebileceğini düşünüyoruz. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın da geleceğe yönelik görüşleri de bu yöndedir maalesef. Bunlardan korunabilmek için tabii ki toplumun bilinçlendirilmesi ve iyi bir mücadele, özellikle sağlık kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları çok önemlidir. Ne mutlu ki LÖSEV gibi bir kuruluşumuz var. 25’inci yılımızı kutladığımız bu günlerde toplumumuzdaki farkındalığı yaratmaya devam edeceğiz.
KORUMAYA YÖNELİK ÖNLEMLER ÖNEMLİ
Bunun gibi farklı kuruluşların da daha aktif rol alması gerekir. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere üniversitelerimizin de çok ciddi rol alması gerekiyor ki bununla mücadele edebilelim. Bunlardan korunabilmek için tabii ki toplumun bilinçlendirilmesi ve iyi bir mücadele, özellikle sağlık kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının önemli bir rol üstlenmesi gerekiyor. Ayrıca önemli olan bir nokta ise lösemi ve kanserden korunmadır. Koruyucu hekimlik ülkemizde ihmal edilmiş bir konu maalesef, çok ciddi bir halk sağlığı olan kanser konusunda bunun gündeme getirilmesi gerekir. Gerek beslenme açısından, tarımla ilişkili sorunlarımızı gözden geçirmek açısından, gerekse de çevre kirliliği ve iklim değişiklikleri ile birlikte sürdürülebilir alanlarda da gerekli önlemler almak açısından değerlendirilme yapılmalıdır. Hem üniversiteler hem de ülkemizin yöneticileri tarafından bu işlemlerin yapılarak halkımızın sağlığının korunmasına yönelik önlemler alınması oldukça önemlidir.
YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE BAŞARI
Lösemiyle mücadelede tedavi oranının giderek arttığını da dile getiren Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi, “Tedavideki başarı oranımız giderek artıyor. Ülkemiz bu konuda, kendi coğrafyası içerisinde çok önemli bir noktaya geldi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda ilerleyerek bu alanda da çağdaş tıbbı yakalamış bir güce sahibiz. Başarımız yükseldi fakat hastalıkların da arttığını biliyoruz. Önemli olan bundan korunmak. Ne mutludur ki LÖSEV’de yüzde 90’ın üzerinde bir tedavi başarısı elde ettik. Transplantasyon programları, gerekli hücresel tedavilerin de eklenmesi ile beraber bu oranı önümüzdeki yıllarda çok daha yükseğe çıkaracağımızı biliyoruz. Tabii ki LÖSEV’in hastanesi LÖSANTE’de lösemi ve kanser tedavisinde meydana gelecek olan değişiklikler, yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte yürütülüyor. LÖSEV ve LÖSANTE olarak önümüzdeki dönemde çok önemli güzel müjdeler vermeyi ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.