Onkoloji hastalarında diş tedavisine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Onkoloji hastalarında diş tedavisine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 03:34

İZMİR Tınaztepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Bengü Erden Şahin, kanser hastalarının çene kemiklerinde oluşabilecek sorunların İZTU Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde multidisipliner olarak başarıyla tedavi edildiğini söyledi. Onkoloji hastalarında kanserin kemiğe yayılmasını durdurmak amacıyla kullanılan ilaçların, çene kemiklerinin metabolizmasında yarattığı değişiklikler sonucu belirli alanlarda canlılığını kaybetmesine sebep olabildiğini belirten Şahin, “Bu durum kullanılan ilaca bağlı olarak kendiliğinden gelişebiliyor, bazen de yapılan dental tedavilerden sonra oluşabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

 

DOKTOR KONTROLÜ ÖNEMLİ

Bu tür ilaçları kullanan hastaların kontrolsüz dental tedavi yaptırmaması ve kullandığı ilaçlarla hastalığı hakkında mutlaka diş hekimini bilgilendirmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Bu hastalar dental tedavi yaptırmadan önce diş hekimleriyle onkoloji doktorları iletişim halinde olmalı, gerekirse ve mümkünse ilaca ara verilerek, enfeksiyon kontrol altına alınmaya çalışılmalı ve sonra ağız içindeki durum tedavi edilmeye başlanmalı. Özellikle yeni kanser tanısı alan hastalarda onkolojik tedaviye başlanmadan önce dental tedavilerin tamamlanmasını, enfeksiyon kaynağı dişlerin tedavi edilmesini öneriyoruz” diye konuştu.

MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM

Diğer branştaki meslektaşlarıyla multidisipliner olarak cerrahi planlanabildiğini söyleyen Şahin, “Örneğin KBB uzmanı hekimlerle beraber operasyonlara girebiliyoruz. Hastanın hem sinüs cerrahisi hem çene kemikleriyle ilgili problemleri aynı anda genel anestezi altında tedavi edebiliyoruz” ifadelerini kullandı. Kanser hastası olup kemiğe kanserin yayılması durumunda hastaların mutlaka donanımlı bir ağız ve diş sağlığı merkezine başvurmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Şahin, şöyle devam etti: “Bu iş çok küçük ağrı ile başlayabiliyor. Hastalar ağrının asıl kaynağını bulamayabiliyor, çenede oluşan nekroz diş ağrısı ile karışabiliyor. Bu durumda tomografi tetkikleriyle durumu teşhis etmeye çalışıyoruz. Başta hemen ameliyat önermiyoruz, bazen uzun dönem takip edip durumu kontrol altına alabiliyoruz. Kontrol altına alamadığımız durumda ameliyatla çene kemiğinin sorunlu bölgesini çıkarmamız gerekiyor. Bunun dışında zaten hiçbir sıkıntısı olmayanların altı ayda bir kontrol yaptırmalarını öneriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!