Kuaförlerde yaygın olarak kullanılan kan taşı, çoğu kişi tarafından ne amaçla kullanıldığı ve faydaları bilinmeyen taşlardandır. Sağlık açısından neye yararı olduğu kan taşının özellikleri, nerelerde kullanıldığı ve gerçek kan taşının nasıl anlaşıldığı sorular merak konusudur. Bu tür sorular için cevapları derledik.
#Kan TaşıTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzHepimiz uzun ve sağlıklı yaşam için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda bu uğurda takviye gıda çılgınlığı yaşanıyor ve bilinçsizce kullanımı oldukça arttı. Sırf çevremizde birileri kullanıyor, birilierine iyi gelmiş diye kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Takviye GıdaHepimiz uzun ve sağlıklı yaşamanın derdindeyiz. Bunun için beslenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor, egzersizi hayatımıza katıyor ve gıda takviyeleri kullanıyoruz. En büyük isteğimiz yaş alırken hep eskisi gibi hatta daha sağlıklı olabilmek. Her geçen yıl takviye kullanımı çılgınca artıyor, bazen kulaktan dolma bilgilerle, bilinçsizce ve kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Gıda TakviyesiSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal DetoksBir süredir hayatımızda Salih Bademci fırtınası esiyor. Canlandırdığı birbirinden farklı karakterlerle izleyiciyi büyülüyor; “İnandıklarımı seyirciye yansıtmaya çalışıyorum, yaptığım şey aslında biraz Ay gibi olmak. Güneş’in ışığını alıp Dünya’ya yansıtıyorum” diyor. Kanal D’de yayımlanan ‘Dilek Taşı’ dizisinin başrolü Bademci ile buluşuyoruz. Evliliğini, babalığı, oyunculuğu ve hayatında değişen şeyleri konuşuyoruz: “Övgüden çoğalmayacak, yergiden azalmayacak, devam edeceksin.”
#Salih BademciBazı taşlar insanlar üzerinde birçok etkiye sahiptir. Doğal taşların insanları sakinleştirici ve pozitif enerji verici etkileri vardır. Günümüzde doğal taşlar alternatif tıp alanında yer almaktadır. Bu taşları insanlar üzerinde takı olarak taşıyarak negatif enerjiden kurtulabilirler. Bu taşlar arasında en etkili olanlardan biri de havlit taşıdır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Havlit Taşıİmadan vücudunda bulunan birçok organ için faydalı ve doğal bir taş olan sitrin taşı; özellikle kalp, böbrek, karaciğer ve akciğer için oldukça yararlı ve şifalıdır. İnsanların bağışıklık sistemini de güçlendiren sitrin taşı, kişiyi hastalıklara karşı daha dirençli yaparak korur. Vücuda maksimum enerji verir ve beyin fonksiyonlarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Bunlardan dolayı birçok kişi tarafından tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Sitrin TaşıSedef taşı doğada bulunan ve merak edilen taşlardan birisidir. Özellikle hem denizde hem de karada bulunması sebebiyle pek çok kişi tarafından merak uyandırmaktadır. Pek çok alanda kullanılan sedef taşı nedir? Nasıl bulunur? Özelliklerini ve faydalarını sizlere detaylıca açıkladık.
#Sedef TaşıAmmonit taşı günümüzde sıklıkla kullanılan doğal taşlar arasında yer almaktadır. Ammonit taşı nedir? Ne gibi faydaları bulunmaktadır? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Ammonit TaşıKuvars değerli taş grubundan olup, çok geniş bir kullanım alanı vardır. Eski çağlarda sihir yapmakta kullanılan bu taş günümüzde tedavi amacı dışında sanayi ve inşaat sektöründe de kullanılıyor. Birçok çeşidi olan kuvarsın ne olduğunu, özelliklerini ve faydalarını derledik.
#Kuvars TaşıHematit taşı günümüz koşullarında sıklıkla kullanılan bir doğal ve değerli bir taştır. Kullanan kişiler açısından büyük önem taşıyan hematit taşı nedir? Hematit taşı ne için kullanılır? Sizler için detaylı olarak araştırdık ve derledik.
#Hematit TaşıSon dönemlerde oldukça popüler hale gelen lav taşı, pek çok özelliği ile dikkat çekmektedir. Süs eşyası, takı gibi birçok farklı şekilde yoğun olarak kullanımına rastlamaktadır. İnsan sağlığı açısından sağladığı faydalarla tanınan bu değerli taşa dair Lav taşı nedir, nerelerde ve nasıl bulunur? Lav taşı nasıl anlaşılır? Özellikleri ve faydalarını detayları ile derledik.
#Lav TaşıÜrik asit hiperürsemi tıpta çok karşılaşılan bir kavramdır. İnsanların sağlığı açısından ürik asit hiperürsemi değerleri çok önemlidir. Peki ürik asit hiperürsemi nedir? Ürik asit hiperürsemi değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere ürik asit hiperürsemi hakkında merak edilenleri inceledik.
#Ürik Asit Hiperürsemi NedirLökosit Esteraz tahlili, idrar yollarıyla bağlantılı olarak meydana gelen enfeksiyonların tanısı için yapılmaktadır. Bu test, enfeksiyonun sadece varlığına ilişkin bilgi vermektedir ve rahatsızlığın kaynağını tespit edilememektedir. Peki, idrarda lökosit esteraz nedir? Lökosit Esteraz değerleri kaç olmalıdır? Sizler için lökosit esteraz hakkındaki bilgiler.
#SağlıkAğızda tükürük bezleri ile pankreas tarafından üretilen amilaz enzimi, insanlarda sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Dolayısı ile “amilaz nedir?” ve “Amilazın normal aralığı nedir?” gibi soruların cevapları ayrıntılı bir şekilde araştırıp, sizler için derlenmiştir.
#Amilaz Enzimi NedirAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriCA olarak bilinen kalsiyum, vücudumuz ve sağlığımız açısından büyük bir öneme sahip olan elementtir. Bu element CA olarak bilinir ve bu şekilde gösterilir. İnsan vücudunda da özellik olarak etkin bir rol oynayan kalsiyum fazlalığında ve eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Yazımızda sizler için kalsiyum elementini ve eksiğinde ya da fazlalığında ne gibi sorunlara yol açacağını derledik.
#CA (Kalsiyum) Nedirİnsan vücudunda birçok mineral bulunur. Bu minerallerden birisi de fosfordur. Fosforun düşüklüğü veya yüksekliği yapılan kan testlerinde belirlenir. Bu değerlerin normal değerlerden yüksek veya düşük çıkması birçok hastalığı doğurmaktadır. Peki Fosfor nedir? Fosfor değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Fosfor hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca inceledik.
#Fosfor NedirSafra kesesi ve karaciğer hakkında ipuçları veren bilirubin maddesidir. Bilirubin miktarının ölçümü genel olarak kan testleri ile yapılmaktadır. Peki, vücut için çok önemli olan bu madde, yani bilirubin nedir? Bilirubin değerleri ne olmalıdır? Sizler için derledik.
#Bilirubin NedirVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkBu hafta sizleri her saat yoğunluk yaşanan, korunmuş eski kale bölgesi, her yerinden denize girebileceğiniz plajları ile dünyanın her yerinden turisti kendine çeken Rodos Adası’na götürüyoruz. Osmanlı dönemi izlerini de taşıyan adada, adeta film platosunu andıran eski şehir bölgesindeki sokaklarda iki gün gezseniz sıkılmazsınız.
#Uğur ÇelikkolVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganSistit rahatsızlığı, mesanenin (idrar torbasının) iltihabı olarak geçer. Bilinen nedenleri arasında en sık görülen bakterileri kaynaklı enfeksiyonlardır. Erkeklerde kadınlara oranla çok daha az görülür. Peki, erkeklerde sistit nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde sistit nasıl geçer ve tedavisi nasıldır sizler için derledik.
#Erkeklerde Sistit NedirSon zamanlarda oldukça popülerleşen keto diyetini denemek isteyenler, bir kez daha düşünün. Çünkü ketojenik beslenme olarak da bilinen keto, bir uzman paneli tarafından yılın en kötü diyeti seçildi. Peki neden en kötü diyet? Uzmanlar yanıtladı…
#Yasam