Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 29 Eylül Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte dağıtılacak yeni sayısında, CBN Mimarlık tarafından eğitimin birer parçasını oluşturan kültür, sosyal yaşam, bilim, sanat ve teknolojinin bir arada olduğu bir etkileşim alanı olarak planlanan Ankara Erman Ilıcak Fen Lisesi ele alınıyor.
#Milliyet Mimarlıkİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla’da İSKİ ile Hacetdere Yaşam Vadisi 2. Etap açılışını gerçekleştirdi. İmamoğlu, "Hem Tuzla belediye başkanımızın hem İSKİ Genel Müdürümüzün bilgilerini verdiği bu alanı daha da büyüteceğiz ki, ilk etabı 2020 yılında açmıştık. Şimdi bin 400 metre uzunluğunda bir Yaşam Vadisine dönüştü ve açıkçası 70 bin 300 metrekarelik alanda insanlarımız için çok şık, çok güzel bir alan oluşturduk." dedi. İmamoğlu, "Tabi yeni dönemde yeni tespit ettiğimiz 14 yeni Yaşam Vadisini daha İstanbul'da insanlarımızla buluşturacağız" şeklinde konuştu.
#Ekrem İmamoğluTürkiye’de ‘şehir planlama’ denince akla gelen ilk isimlerinden biri Prof. İlhan Tekeli. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nün ilk üç öğrencisinden biri; bugüne kadar yayınlanmış 120’den fazla eserde imzası var. Kentsel dönüşümden şehirleşme tarihine, göçten mimari tarihine kafa yormadığı konu yok.
#Prof. İlhan TekeliMilliyet Sanat dergisi tarafından düzenlenen 3. Heykelde Yeni Keşifler yarışmasında finale kalan eserler 15 Ekim’e kadar Kemer Country Club’da izleyiciyle buluşuyor. Heykel sanatına yeni değerler kazandırmayı ve sanatçılara yeni kapılar açmayı hedefleyen yarışmayı, sanat danışmanlığını üstlenen Sabiha Kurtulmuş’la konuştuk: “Heykel sanatı diğer medyumlarına göre maddi anlamda sanatçıyı zorlayan bir bölüm. Bu yarışma vesilesiyle verilen prodüksiyon desteği sanatçıların daha özgür bir şekilde üretim yapmasına yardımcı oluyor.”
#Milliyet SanatTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise 1960'lı yıllardan bugüne keşfedilen ve yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altı şehirleri… Bu hafta uzmanlarımıza "Mutlaka görülmesi gereken yer altı şehirleri hangileri?" diye sorduk. Sıcak havalardan biraz olsun kurtulup tarihin izinde keşfe çıkılacak 10 yer altı şehrini önerdiler.
#RotaHerkese hitap eden bir kent tasarımı nasıl yapılır? Şehirlerimizi güvenli hale getirecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hâlâ vaktimiz var mı? Toplanma alanlarında neler olmalı? Kültür varlıkları nasıl korunmalı? Kahramanmaraş depremlerinin ardından aklımıza takılanları şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’na sorduk. Giritlioğlu “Kentsel dönüşümde kâr odaklı ilerledik, meseleyi afetle ilişkilendirmedik” diyor.
#Kentsel DönüşümŞehir plancısı ve kentsel dönüşüm uzmanı Pelin Pınar Giritlioğlu’na Kahramanmaraş merkezli depremler akabinde şahit olduklarımızı sorduk. Yarılan yollar, yıkılan hastaneler...... Giritlioğlu uyarıyor: “Erişilebilirlik çok mühim. Sadece acil durumlarda kullanılacak, halkın koornideli bir şekilde afet alanından tahliye edilebileceği yollar olmalı. Ayrıca kentsel boşluk diye tanımladığımız açık alanlar çoğaltılmalı.”
#DepremSizce şehirler daha çok erkeklere göre mi kadınlara göre mi tasarlanıyor? Peki kamusal alanlar daha çok kimin ihtiyaçlarını karşılıyor? Ofislerin ısısı kime göre ayarlanıyor? Tıp alanında, ilaçların yan etkisi araştırılırken daha çok kimler temel alınıyor? Günlük hayatta kullandığımız objeler, arabalar, teknolojik ürünler erkekler mi kadınlar mı düşünülerek üretiliyor? Gazeteci, yazar Rebekka Endler’in yeni çıkan kitabı ‘Eşyaların Patriyarkası’ bu soruların yanıtlarını çok çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.
#Rebekka EndlerÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#RotaMekânsızlığı hem içerik hem form bağlamında bir deney alanı olarak ele alan ve sese, ışığa, kente odaklan Taksim Sanat’taki ‘Boşlukta Mevcut’ sergisinin küratörü Derya Yücel, “Bir tür ‘mekansız mekan’ yaratarak, galeriyi karanlık, sessiz ve dingin bir alan haline dönüştürdük” diyor.
#Derya YücelPandeminin yükünü çeken motorlu kuryelerin sayısı 1 milyonu aştı. Site/apartmanlara giremediklerinden, site güvenliğinin kimlik ve kasklarını almasından şikâyetçiler. Site/apartman yönetimleri ve güvenlik görevlilerinin buna hakkı olup olmadığını soruyorlar. Kuryelerin sorularını Kat Mülkiyeti Hukuku Uzmanı Avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı. Kısacık’a göre site ve apartman genel kurulları, motorlu kuryelerin siteye girmesini tümden yasaklayan karar alamaz. Karşı oy verip muhalefet şerhi koyan malikler, bu yasağın iptali için bir ay içinde dava açabilirler. Kuryeler ise “ayrımcılık” yapıldığı ve “Çalışma hürriyetinin engellendiği” gerekçeleriyle Kamu Denetçiliği Kurumu ile İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumları’na başvurabilirler.
#KuryeCumhuriyetimizin 99. kuruluş yıldönümünde, yurtiçinden 34, yurtdışından 14 farklı üniversite, enstitü ve akademiden olmak üzere toplam 99 biliminsanı ve sanatçıyla ‘Uluslararası Antalya Yörük ve Türklük Araştırmaları Bilim ve Sanat Kurultayı’nın, 6-8 Mayıs tarihleri arasında festival alanı bilim çadırında gerçekleştirildiğini gündeme getirmiştik. 9 açık oturumda Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayıldı biliminsanlarımızca. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Nahçıvan, Gagavuzya, Bulgaristan, Makedonya, Finlandiya, Rusya ve KKTC’den gelen 15 ulusal ve 9 uluslararası toplam 24 ressamın katılımıyla “Resim Çalıştayı ve Sergisi” şimdiye kadar hiç olmamıştı. Bunlar Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayılıyor ve ilk kez yapılıyordu. Nitekim biliminsanlarımızın açıklamasından bir özet:
#CumhuriyetDünyanın en hızlı süper bilgisayarı Fukagu'nun yaptığı Covid-19 simülasyonu, 15 dakikalık ve 50 santimetre mesafeden yapılan konuşmalar sırasında Omicron mutasyonundan enfekte olma riskinin, maske takan kişilerde yaklaşık yüzde 75 daha düşük olduğunu ortaya koydu.
#Omicron‘En Uzak Sahilin Kıyısında Yeni Bir Yaşam Kurabilir miyiz?’, pandeminin hayatımızda etkilediği tüm konu ve kavramlara geçmişten bugüne bakarken, bundan sonrasında yeni bir toplum, yeni bir dünya kurmak için ne yapacağız, doğayla, birbirimizle ilişkimizi nasıl baştan inşa edeceğiz sorularına cevap veriyor.
#En Uzak Sahilin Kıyısında Yeni Bir Yaşam Kurabilir Miyizİngiltere’de kadınların gitmek istedikleri yere güvenli bir şekilde varıp varmadığını kontrol eden bir uygulama geliştiriliyor. Benzer uygulamaların sayısının artması ne anlama geliyor; sokakları kadınlar için güvenli hale getirmenin yolu bu mu? ‘Kadınlar için kentsel tasarım’ çalışmalarıyla bilinen Dr. Deniz Altay Baykan bu yöntemi işlevsel bulsa da kentin tüm kamusal alanlarının acilen düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.
#KadınBalçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, yerel seçimlerden sonra yaşanan koronavirüs salgını, deprem, sel ve şiddetini her geçen gün artıran ekonomik zorluklar karşısında Balçovalı vatandaşları hiç yalnız bırakmadıklarını söyledi, “Balçova Belediyesi, uyguladığı adil sosyal belediyecilik uygulamalarıyla kimsesizlerin kimsesi oldu” dedi.
#İzmir