MAHALLE RUHU GERİ DÖNDÜ

Güncelleme Tarihi:

MAHALLE RUHU GERİ DÖNDÜ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2021 09:07

Pandemi döneminde kentsel yaşam alışkanlıklarında değişiklikler oldu. Yaşadıkları yerden uzaklaşamayan kentliler mahallelerini ve sokaklarını yeniden keşfetti.

Haberin Devamı

PANDEMİ döneminde kentsel yaşam alışkanlıklarında değişiklikler oldu. Kovid-19’la mücadele kapsamındaki sınırlamalar ve bulaş riski insanları, yaşadıkları konutlar, ortak yaşam alanları ve parklara karşı daha ilgili hale getirdi. Yaşadıkları yerden uzaklaşamayan kentlilerin mahallelerini ve sokaklarını yeniden keşfetmeye başladığını söyleyen Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi Başkanı Ebru Manavoğlu, bu durumun kent planlamasına örnek olmasını, mahalle yaşamını koruyan ve sosyal yapıyı gözeten bir planlama anlayışı benimsenmesini istedi.

50 YILDA DEĞİŞEN Antalya
Antalya’da son 50 yıldır yaşanan kentleşme sürecinin mahalle yapısını değiştirdiğini belirten Manavoğlu şunları söyledi: “Mahalleyi bugünün koşullarına göre yeniden değerlendirmeye ihtiyaç var. Geleneksel mahalleden günümüzün kentsel mekânlarına gelindiğinde ekonomik ve sosyal yapıdaki farklılaşmaları, yaşam tarzı ve ihtiyaçlardaki değişiklikleri, günlük alışkanları, komşuluk ilişkilerini sorgulamak, geleceğin mahalle kurgusu için bize yol gösterecek.”

Haberin Devamı

BÜTÜNSEL PLANLAMA LAZIM
“Ekonomik ömrünü tamamlayan, risk teşkil eden alanların olduğu mahallelerde güvenlikli ve sağlıklı mekânların oluşturulması kaçınılmazdır. Bu alanlarda kentsel dönüşümün doğru algılanması gerekir. Sadece yapıların dönüşümünü değil, doğal ve tarihi dokuyu göz önünde bulunduran, yaşam kalitesini artıran, sosyal donatı alanlarını oluşturan, kamusal mekânlar yaratmaya yönelik kentsel tasarımı düşünmek lazım… Bunun için de kent bütününden ve üst ölçekli planlardan koparılmadan gerçekleşmesi gereken bir planlama süreci olmalıdır.”

BELEDİYELERE YEŞİL GÖREV
“Pandemi koşullarında özellikle kamusal alanlar, yeşil alanlar ve açık alanlar mahallenin yürüme mesafesinde nefes aldığı alanlar haline gelmiştir. İnsanlar bu süreçte evine en yakın parklarda, deniz kenarlarında, yeşil buldukları her yerde çok daha fazla vakit geçirmeye başlamış, yeşil alanların ekolojik ve sosyal işlevini yeniden keşfetmiştir. Yerel yönetimlerin özellikle yeşil alanı olmayan mahallelerde böyle alanlar oluşturması gerekmektedir.”

Haberin Devamı

ÖNCÜ OLMALILAR
Yürüme mesafesinde hizmetlere erişmenin kentli olmanın bir gereği olduğunu hatırlatan Manavoğlu, şu noktalara değindi: “Alt merkezlerin oluşturulması, mahalle yaşamının korunması, sosyal yapıyı da gözeten bir planlama anlayışı önemsenmelidir. Yerel yönetimlerin bu konuda öncülük etmesi bu ilişkileri güçlendirmede katkı sağlayacaktır. Özellikle halkın planlama ve tasarım süreçlerine dahil edilmesi mahalle ruhunun canlandırılmasına olanak sağlayacaktır.”

BAKMADAN GEÇME!