Vücut kaslarının metabolik faaliyetlerinin yarattığı kimyasal atık, kreatin olarak bilinir. Kreatin, kaslar için enerji üretimine yardımcı olan önemli bir kimyasal moleküldür. Vücudumuzdaki ana kreatinin kaynağıdır. Vücuttaki kreatinin yaklaşık% 2'si her gün kreatinine dönüştürülür ve atılmak üzere böbreklere taşınır. Böbrekler, kreatininin çoğunu idrar yoluyla yok etme işlevi görür. Böbrekler düzgün çalışmıyorsa kanda kreatinin düzeyi yükselir. Çok fazla protein tüketmek kan kreatinin düzeyini artırabilir.
#KreatininManisa'nın Ahmetli ilçesinde yan yana cansız bedenleri bulunan 4 gencin ölümündeki sır perdesi aralandı. Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği'nce hazırlanan uzmanlık raporunda gençlerden Ümit Zangal'ın (20) kullandığı uyuşturucu maddeden yaşamını yitirdiği, Muharrem Zengin (22), Serkan Zangal (23) ile Neşet Dalgın'ın (24) ise av tüfeğiyle intihar ettikleri belirtildi. Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığı, ortada bir suç ve suçlu bulunmadığı belirtilen raporun ardında 4 gencin ölümüyle ilgili 'kovuşturmaya' yer olmadığına karar verdi.
#ManisaDiyaliz hastalarına uyarıda bulunan Ege Üniversitesi Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, “Sıvı tüketimi diyaliz hastaları için oldukça önemlidir. Artan sıcaklık değerleri ve yaz mevsiminde meyve çeşitlerinin fazlalığı sonucu tüketiminin artması, vücutta fazla su birikmesine yol açar. Vücutta biriken fazla sıvı tansiyonu yükseltebilir, ödem ve kalp yetmezliğine yol açabilir” dedi.
#DiyalizÜnlü karikatürist Bedri Koraman, nefes darlığı ve ritm bozukluğu şikayetiyle kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alındı. Koraman'ın eşi Nil Koraman, "Şu an buradaki doktorlar Koraman'ın tedavisiyle ilgileniyor. Durumu iyiye gidiyor. Daha sonra İstanbul'a sevk etmeyi planlıyoruz" dedi.
- Ünlü karikatürist Bedri Koraman, nefes darlığı ve ritm bozukluğu şikayetiyle kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alındı - Koraman'ın eşi Nil Koraman: -"Şu an buradaki doktorlar Koraman'ın tedavisiyle ilgileniyor. Durumu iyiye gidiyor. Daha sonra İstanbul'a sevk etmeyi planlıyoruz"
ALS hastalığına dikkat çekmek amacıyla yapılan buz kovasını baştan aşağıya dökme eylemi ani ritm bozukluğu ve kalp durmasına yol açabilir. Anadolu Sağlık Merkezi kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, soğuk şokun kalp hızının aniden düşerek ve kanın beyin gibi hayati organlara yönelmesine, bununsa kalp durmasına varan ciddi sorunlara neden olabileceği uyarısı yapıyor.
Çalışma arkadaşı Enver Arpalı’nın intiharının ardından kalbinden rahatsızlanan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, 24 saat 2 doktor ve 1 hemşire tarafından izleniyor. Potasyum eksikliği saptanan Aşkın’ın tedavisi için Prof. Dr. Cevat Yakut, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Ali Oto ile ortak çalışma yürütüyor.
Hürriyet Medya Towers'ın doktoru Gündüz Tezmen, ilaçlar konusunda en çok sorulan soruları yanıtlıyor. Dr. Tezmen, toplumda çok yaygın olan zayıflama ilaçlarının da birçok yan etkisi bulunduğunu, güzel görünüm uğruna, bu ilaçların bilinçsiz kullanımının çok sakıncalı olduğunu söyledi.
Covid-19’un akciğerlerin yanı sıra; kalpte de önemli hasar oluşturabildiğine dikkat çeken Kardiyolog Dr. Bilal Çuğlan, Koronavirüsün, kalp zarı iltihabı, kalp kası hasarı, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritm bozukluğu ve ani kardiyak ölüm gibi pek çok kalp rahatsızlığına neden olduğu saptanmıştır.” diyerek kalp rahatsızlığı olanların tedbiri elden bırakmaması uyarısında bulundu.
#Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bilal ÇuğlanSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan, koronavirüs tedavisinde kullanılan 'hidroksiklorokin' ilacının kalp rahatsızlığına neden olduğu iddiasına ilişkin, "Koronavirüs ilk çıktığında kullanabileceğimiz tek ilaç hidroksiklorokindi. Şu anda bazı şeyleri yüzde yüz söylemek erken, izleyip görmek lazım. Biz bunun düzenlemesini yapıyoruz Bilim Kurulu'nda. Bugün, yarın yayımlanacak. Ya hastanede dozunu azaltarak kullanacağız ya da alternatif ilaçlarımız var onları önereceğiz" dedi.
#AnkaraNabız sayısı, insan bedenindeki diğer tüm sistemler gibi olağan dışı durumlarda bazı sinyaller veriyor. Normalden hızlı ya da yavaş olması birçok değişkene bağlı olmakla birlikte bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor. Bu nedenle nabız sayısı hakkında bilgi sahibi olmak, sağlık açısından önem taşıyor. Kardiyoloji Uz. Dr. Gülsüm Bingöl, kalbin kasılma gücünü yansıtan nabız sayısı hakkında bilgi verdi.
#NabızGünümüzde çocuklarımızı artan oranlarda spor yapmaya özendiriyoruz. Bu tür aktiviteler çocuğun fiziksel kapasitesinin artmasına ve sosyal yönden gelişimine çok büyük katkılar sağlıyor. Ancak beklemediğimiz bir problemle karşılaşmamak için spora başlamadan önce çocuğumuzun kalp sağlığı hakkında bilgi edinmeliyiz. Pediatrik-Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker dikkat etmemiz gereken noktalarla ilgili bilgi verdi.
#ÇocukRitm bozukluğu sanıldığı kadar masum olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Avcı: "Yalnızca yaşlıların değil, gençlerin de kalpte ritim bozukluğu konusunda duyarlı ve tedbirli olmaları gerekiyor. Basit bir sağlık sorunu olarak algılanan hastalık sanılanın aksine ölümcül bile olabiliyor." dedi.
#RitmÖnce ilaç kullandığı için hayatını kaybeden Şahin İrencin, geçtiğimiz pazar ise minderde hayatını kaybeden tekvandocu Seyithan Akbalık. Uzmanlar profesyonel olarak spor yapanların özellikle kalple ilgili taramadan geçmesi gerektiğini ve altta yatan o güne kadar ortaya çıkmamış bir hastalık olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. Önerilen testlerin toplam maliyeti ise özel hastanelerde yaptırıldığı takdirde ortalama 1000-1500 TL civarında.
#Spor