Utanarak söylüyoruz 1500 TL

Güncelleme Tarihi:

Utanarak söylüyoruz 1500 TL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 00:00

Önce ilaç kullandığı için hayatını kaybeden Şahin İrencin, geçtiğimiz pazar ise minderde hayatını kaybeden tekvandocu Seyithan Akbalık. Uzmanlar profesyonel olarak spor yapanların özellikle kalple ilgili taramadan geçmesi gerektiğini ve altta yatan o güne kadar ortaya çıkmamış bir hastalık olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. Önerilen testlerin toplam maliyeti ise özel hastanelerde yaptırıldığı takdirde ortalama 1000-1500 TL civarında.

Haberin Devamı

Utanarak söylüyoruz 1500 TL
Son yıllarda spor esnasında gençlerin ani ölümleri sıkça karşımıza çıkıyor. Uzmanlar uyarıyor, "Ağır spor programlarına başlamadan önce mutlaka taramadan geçmelisiniz. Spor esnasında kendinizi zorlayacak hareketlerden uzak durun, ağrı hissettiğinizde sporu bırakın ve dinlenin."

GENÇLERDE KALP KRİZİ YAŞLILARDA OLDUĞUNDAN DAHA TEHLİKELİ

Ancak spor dünyası geçtiğimiz Pazar günü acı bir haberle sarsıldı. Genç tekvandocu Seyithan Akbalık, Mısır'da şampiyona sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Uzmanlara göre gençlerde yaşanan kalp krizleri, yaşlılara oranla daha tehlikeli ve öldürücü çünkü yaşlılarda yan damarlar devreye girerek kalbi kurtarabiliyor ancak gençlerde henüz gelişmemiş olduğu için kalp krizi daha öldürücü oluyor.

Utanarak söylüyoruz 1500 TL
BABASINDAN FLAŞ AÇIKLAMA

Haberin Devamı

"MİLLİ TAKIM SEVİYESİNE GELMİŞ SPORCUDA DETAYLI İNCELENMİŞ OLMASI GEREKİRDİ"

Memorial Şişli Hastanesi'nden doktor Deniz Şener, hürriyet.com.tr'ye sporcularda kalp sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu, Ritm bozukluğu o kadar sık olarak görülen bir bulgudur ki büyük çoğunlukla tehlikeli bir yanı yoktur ama altında önemli organik bir bozukluk varsa yani doğuştan bir kalp hastalığı varsa kardiyomiyopati dediğimiz kalp adelesinde kalınlaşma kalp kapağında doğuştan bir darlık olabilir veya kalpte ölümcülk ritm bozukluklarına yol açabilecek kadar ciddi bir ritm bozukluğu olabilir. Bunlar çok nadir gözükür ama ortaya konması ancak detaylı incelemeyle münmkün olabilir. Bunun için hangi boyutta olduğu, detaylı incelemelerle araştırılşması gerekir. Her ritm bozukluğunun hayati bir bozukluğa yol açmaması için test yapmak pratik uygulanan bir şey değil. Ancak böyle milli takım seviyesine gelmiş bir sporcu için detaylı incelemeler yapılması gereken bir şey.

Utanarak söylüyoruz 1500 TL
DİNAMİT OLAYINDA FLAŞ GELİŞME

PROFESYONEL SPORCU DEĞİLSENİZ DE BUNLARA DİKKAT EDİN

Dr. Deniz Şener, profesyonel anlamda spor yapmayanlarda da görülen ani spor ölümlerine karşı şunları söylüyor; Test yaptırmadan önce kişinin aile geçmişine bakmak gerekiyor. Ailede ani ölüm, doğuştan kalp hastalığı var mı? İkinci olarak belirtiler izlenmeli, baş dönmesi, baygınlık, zaman zaman çarpıntılar, kişinin kondüsyonunu etkileyebilecek nefes darlığı, çabuk yorulma gibi belirtiler. Bunlar bir kalp hastalığının belirtisi olabilecek veya hekimde kuşku uyandırabilecek şeyler. Bunun üzerine eko yapılarak kapak ve adelenin tetkinin yapılması gerekiyor. Sonucunda belirtileri değerlendirilerek daha ileri testler yapmaya karar vermek gerekiyor.

Haberin Devamı

Utanarak söylüyoruz 1500 TL
SPOR İKİ UCU KESKİN BIÇAK

HANGİ TESTLER YAPTIRILMALI

- Örneğin bir futbolcuda kalp adelesinin arasından kalp damarı geçiyorsa bu bilgisayarlı anjiyo ile tespit edilebilir.

- Spora başlamadan önce herkes eko yaptırabilir.

- Efor testi gibi testler sporcular için uygulanabilir.

- Holter testi ile 24 saat boyunca kalp ritmi izlenebilir.

- T dalga inversiyon testi yapılabilir.

Ancak tüm bu testlerden daha önemlisi dikkatli bir muayene ve hastanın şikayeti, geçmişinin dinlenmesidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!