Zayıflama ilaçlarının birçok yan etkisi var

Güncelleme Tarihi:

Zayıflama ilaçlarının birçok yan etkisi var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2002 00:57

Hürriyet Medya Towers'ın doktoru Gündüz Tezmen, ilaçlar konusunda en çok sorulan soruları yanıtlıyor. Dr. Tezmen, toplumda çok yaygın olan zayıflama ilaçlarının da birçok yan etkisi bulunduğunu, güzel görünüm uğruna, bu ilaçların bilinçsiz kullanımının çok sakıncalı olduğunu söyledi.

Zayıflama ilaçları yasaklandı mı?

- Zayıflama ilaçlarından ‘‘fenfluramine’’ ve ‘‘dexfenfluramine’’ içerenleri kullananlarda, kalp kapağı ile ilgili bazı sorunlar görüldüğü için bu maddeleri içeren ilaçlar piyasadan çekildi.

Kilo fazlası olan herkes zayıflama ilacı kullanabilir mi?

- Bu ilaçlar şişmanlık sorunun tedavisinde tek başına etkili değildir. Sağlıklı beslenme ve ekzersiz programlarına ek olarak kullanıldığında kilo verme hızını arttırmaktadır. Özellikle vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olanlarda bu tür ilaçlara ihtiyaç daha fazla olmaktadır.

Yan etkileri yok mu?

- Her ilacın kendine özel bazı yan etkileri vardır. Bu konuda uzman bir doktor önce ayrıntılı inceleme yapar ve sakınca görülmeyenlere ilaç önerir.

Bitkisel zayıflama ilaçları daha mı güvenli?

- Bitkisel kökenli olanlarda genellikle bulunan ‘‘Efedra’’ adlı madde, çarpıntı, kalpte ritm bozukluğu, tansiyon yüksekliği, sinirlilik, uykusuzluk gibi etkiler gösterir. Ayrıca müshil etkili maddeler sürekli kullanımda bağırsak tahrişi ve tembelliği yaratır. İdrar söktürücü maddeler de, vücutta su ve mineral dengesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle bitkisel kökenli de olsa zayıflama ilaçları doktor denetiminde kullanılmalıdır.

Ülkemizde zayıflama ilacı satılıyor mu?

- Ülkemizde ‘‘orlistat’’ ve ‘‘sibutramine’’ içeren iki ilaç piyasada bulunmaktadır.

Bunlar hangi mekanizmayla etki eder?

- Orlistat, sindirim sistemindeki enzimlere etki ederek vücuttan dışkı yoluyla yağ atılmasını sağlamaktadır. Sibutramine ise beyindeki iştah merkezini etkilemektedir.

Ne kadar sürede etki ederler?

- İnsan bünyesinde mucize uygulamalara yer yoktur. Zayıflama ilaçları da diyet ve eksersizin

yanısıra, 6-12 ay gibi süreler için kullanılmalıdır.

Etkileri güçlü müdür?

- Diyet ve eksersizin yanısıra kullanıldığında vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 10-15'i kadar ek kilo vermeyi sağlamaktadır.

İlaçla kilo verildiğinde bir daha kilo alınmaz mı?

- Böyle bir garanti yok. Kişi, beslenmesine ve eksersizine dikkat etmediği sürece verdiği kiloları tekrar alabilir.

Kalp ilacıyla birlikte alkol baş dönmesi ve çarpıntı yapar

Kalp ve tansiyon ilaçları alkolle kullanılır mı?

- Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla koroner kalp hastalığında kullanılan nitratların alkolle birlikte alınması, bu kişilerin ayağa kalktıklarında başdönmesi ve tansiyon düşmesi tablosuyla kaşılaşmasına yol açabilir. Sürekli alkol kullananlarda, beta bloker grubu ilaçlar daha düşük etki gösterir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!