Su resmen ilaç gibi

Güncelleme Tarihi:

Su resmen ilaç gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2001 00:00


Mesude ERŞAN / İSTANBUL
Haberin Devamı

Suda bulunan kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum ve klor gibi mineraller insan sağlığının devamı ve korunmasında büyük önem taşıyor. Suyun kalp, damar, böbrek hastalıklarında olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

Lütfi Kırdar Ulusalararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda dün yapılan 4'üncü Ulusal Su Sempozyumu'nda konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ferruh Korkut, sularda da önemli oranlarda bulunan kalsiyum ve magnezyumun, kalp ve damar hastalıkları üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Korkut, kalsiyum eksikliğinin hipertansiyonun gelişmesine zemin hazırladığını, varsa şiddetini artırdığını belirtti. Prof. Dr. Korkut, magnezyum eksikliğinin ise miyokart enfarktüsü, damar sertliği, kalpte ritm bozukluğu, koroner arter spazmı gibi etkilerinin bulunduğunu söyledi.

İdeal şişe suyunun magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin, az miktarda sodyum içermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Korkut, ‘‘Su vücuttaki biyolojik ve kimyasal olayların içinde bulunur’’ dedi. Prof. Dr. Korkut, çalışmaların magnezyumun ani ölüm riskini azaltığını gösterdiğini söyledi.

BÖBREK TAŞINI ÖNLÜYOR

İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Esen, idrar yolları enfeksiyonları ve kanamaların bile sadece bol su tüketimiyle kontrol altına alınabileceğini söyledi. Yine bol su içilmesinin böbrek taşlarının düşürülmesinde ve nükslerini önlemede de etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Esen, ‘‘Taş nüksünden korunmanın en pratik, en ekonomik ve güvenli yolu bol sıvı, su alımı’’ dedi. Günlük idrar atımı 1 litrenin altında olan kişilerin böbreklerinde taş oluşma riski taşıdıklarını belirten Prof. Dr. Esen, ‘‘Günde asgari 3 litre su içilmeli. Günlük idrar atımı 2 litrenin altına düşmemeli’’ dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Mine Karagülle, mineralli suların, osteporozu önleyen kalsiyumun açısından da zengin olduğunu söyledi. İstanbul Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu da spor yapanlar için yarı yarıya sulandırılmış portakal suyunun ideal sıvı olduğunu söyledi.

Magnezyum kalp krizine engel oluyor

Magnezyumun kas ve sinir fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkisi var,

Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu,

Damar sertliğini önlüyor,

Miyokart enfarktüsü, kalpte ritm bozukluğu ve koroner arter spazmını önlüyor,

Suyun yanısıra, deniz ürünleri, fındık, tahıl ve lifli sebzelerde bulunuyor.

Kalsiyum hipertansiyonu önlüyor

Kas ve sinir sistemi üzerinde de etkili,

Hipertansiyonu önleyici etkisi var,

Kalsiyumun D vitamini ile beraber alınması, kemik kaybı ve kemik kırık riskini azaltıyor,

En fazla süt ve süt ürünleri ile suda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!