Ludwig van Beethoven, müzik tarihinin en tartışmasız dehalarından biri. Genç yaşta kaybettiği duyma yetisine rağmen yarattığı eserler bugün bile müzik bilimcileri büyüleyen detaylar içeriyor. Yıllarca hastalıklarla mücadele eden ve 56 yaşında hayata gözlerini yuman Beethoven'ın ölüm nedeni de 200 yıl boyunca hep merak edildi. Dün yayımlanan bir araştırma bu konuda çok önemli detayları ortaya koydu. Beethoven'ın hayatına dair hiç bilinmeyen bir gerçek de bu araştırmayla ortaya çıktı. İşte tüm ayrıntılar...
#Ludwig Van Beethovenİngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tüm dünyaya karşı dayanıklılığın simgesiydi. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Elizabeth’in hem fiziksel hem zihinsel olarak uzun ve sağlıklı bir yaşantısı oldu. Peki bunu nasıl başardı?
#Kraliçe 2. ElizabethSMA hastalığı nedir, sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Spinal müsküler atrofi (SMA), sinirleri ve kasları etkileyerek kasların giderek zayıflamasına neden olan kalıtsal hastalık olan SMA ile ilgili Bakanlıktan önemli açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilaçların, 'Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu' tarafından verileceğini, ilaca devam için test sonuçlarının uygun olması zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu. Peki, SMA hastalığı ne zaman belli oldu, nedir? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.
#SMAÇağımızda genetik hastalıklar oldukça fazladır. Genetik hastalıkların tam olarak neyden kaynaklandığı tıp dünyasında araştırılan konular arasına girmiştir. Genetik hastalıkların kimden geçtiği ya da kalıtsal olup olmadığı da merak edilmektedir. Son yıllarda genetik hastalıklar ile ilgili olarak araştırmalar aynı doğrultuda artmıştır. Peki, genetik hastalıklar nelerdir? Genetik hastalıklar neden olur ve anneden geçer mi? Genetik hastalıklar kalıtsal mıdır? İşte genetik hastalıklar ile ilgili tüm bilgileri derledik.
#SağlıkDünyanın en tartışmalı tatlandırıcılarından biri olan Aspartam, NutraSweet ve Equal gibi markalarca üretilip, satılmaktadır. Şekerden çok daha tatlı olan bu maddenin aslında nedir ve ne gibi zararları vardır detayları ile derledik.
Kalıtsal hastalıklar, ailelerin genel sağlığını ve psiko-sosyal durumunu ileri derecede etkileyip, ciddi yaralar açabilen klinik durumlardır. Hepimiz çevrede duymuşuzdur, bazı ailelerde birden çok bireyde bir hastalık değişik derecelerde vardır. Türlü türlü organlar ve sistemler etkilenebilir. Bir kısmı kas-iskelet sistemini etkileyip, yürüyememe, kemiklerin kolay kırılması şeklinde bulgu verebildiği gibi, bir kısmı beyni ve sinir sistemini etkileyerek nöbet geçirme, dengede duramama, zeka sorunları, felç gibi çeşitli klinik durumları ortaya çıkarabilmektedir. Peki ailede kalıtsal hastalıklar karşısında neler yapılabilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy açıkladı.
#Kalıtsal HastalıklarGünümüzde en yaygın hastalıklar arasında olan Hirsutizm özellikle kadınlar tarafından oldukça merak ediliyor. Bu konuda doğru tedavi yöntemleri de araştırılıyor. Hirsutizm nedir? Aşırı tüylenme belirtileri ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Hirsutizm Nedir?8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Tek Karakter Çaprazlamaları konu anlatımı, kalıtım nedir, kalıtım sonucu doğan hastalıklar ve tedavi yöntemleri, çapraz döllenme nasıl meydana gelir, melez döl ve saf döl arasında ne gibi farklılıklar bulunmaktadır, gibi daha birçok soruya yanıt veren yazımızı detaylıca hazırlayıp, sizler için derledik.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Tek Karakter Çaprazlamaları Konu AnlatımıAntalya'da bir genetik hastalık olan ALD teşhisi konulan Mahmut Ali Özgüven (10), bir süre sonra görme ve işitme yetisini kaybetti. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan ilik nakliyle yaşama tutunan Mahmut Ali'nin annesi Tefide Özgüven (48), "Görmese de duymasa da konuşamasa da onun nefesi bana yetiyor" dedi.
#Mahmut Ali ÖzgüvenHepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nedir ve kimler risk altındadır? İşte detaylar
#Hepatit CÇocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Dr. Elif Güler Kazancı önderliğinde beş yıl önce kurulan Hemofili ve Talasemi Derneği (HETADER), başta bu iki önemli kalıtsal hastalık olmak üzere tüm kan hastalıkları hakkında toplumda farkındalık yaratmak ve hasta çocuk doğumunu önlemek adına yola çıktı.
#BursaKalıtsal hastalıkların önlenmesi amacıyla "seçilmiş embriyo"nun transfer edildiği tüp bebek tedavisinde olduğu gibi, doğal yolla hamilelik sağlanan çiftlerin de sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmeleri için çalışma yürütülüyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, doğal yöntemle elde edilen gebeliklerde de genetik tanı uygulanmasına yönelik çalışmayla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Tüp Bebek