Güncelleme Tarihi:
Erol AKKIR/ ANTALYA, (DHA)- BAYBURT'ta 8 yaşındayken Wilson hastalığı teşhisi konulan 30 yaşındaki Çiğdem Atmaca, kadavradan alınan karaciğer doku nakliyle hayata tutundu.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi tarafından kadavradan karaciğer doku nakli yapılan 2 çocuk annesi ev kadını Çiğdem Atmaca, yeniden sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. 2 kardeşinin de kendisi gibi Wilson hastası olduğunu belirten Atmaca, onların da kendisi gibi karaciğer nakli olup yeniden sağlıklarına kavuşmaları için dua ettiği söyledi.
HASTALIÄžI YÃœZÃœNDEN OKUYAMAMIÅž
Henüz 8 yaşındayken götürüldüğü Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde, kendisine bu teşhisin konulduğunu belirten Çiğdem Atmaca şunları anlattı:
"Hastalığım nedeniyle ilkokuldayken okulu bırakmak zorunda kaldım. Hasta olduÄŸum için birçok zorluklarla karşılaÅŸtım. Ailede verici bulunamadı. KardeÅŸlerim de benim gibi Wilson hastası olduÄŸu için verici olamadı. Dört yıldan beri Akdeniz Ãœniversitesi Hastanesi'nde ilaç tedavisi oluyordum. Hastalığım giderek ağırlaÅŸtı. Telefonla karaciÄŸer bulunduÄŸu söylenince hemen hastaneye geldik. Dokuz saat süren ameliyat sonunda saÄŸlığıma kavuÅŸtum."Â
AKRABA EVLİLİĞİ
Akraba evliliği nedeniyle üç çocuğunun da bu hastalığa yakalandığını söyleyen baba Selahattin İpek, "Çiğdem'in durumu çok ağırdı. Canlı verici bulunamadı. Kadavradan nakille sağlığına kavuştu" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastalarımızı sağlığına kavuşturup takiplerini yapıyor ve sosyal hayatlarına güvenle dönmelerini sağlıyoruz" dedi.
WÄ°LSON HASTALIÄžI
Her 30 bin kişiden birinde rastlanan Wilson hastalığı, ihtiyaç fazlası bakırın vücuttan atılamaması nedeniyle görülür. Bu bakır özellikle karaciğer, beyin, kornea ve böbreklere zarar verir. Nadir görülen bu kalıtsal hastalık adını, 1912 yılında tanımlayan Dr. Samuel Wilson'dan alır.
FOTOÄžRAFLI