kakule haberleri sayfasında kakule hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 465 kakule haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Modern çağın stresli yaşam tarzı sindirim sistemimizde emilim bozukluğu sebebi olarak hem mide hem de ince bağırsak düzeyinde dejenerasyona neden oluyor. Kronik hastalıkların neredeyse tamamında mide ve bağırsak emilim bozukluğu görüldüğünü kaydeden Uzman Doktor Dinçer Erdinç, özellikle diyabet, kalp damar, hipertansiyon, romatizma, fibromiyalji ve anksiyete bozukluğu gibi son yıllarda hızla artan hastalıklardan mustarip olan hastaları uyardı.
#Sindirime İyi Gelen BitkilerBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarKakule, zencefilgiller ailesinden gelen bir bitki türüdür. Arapça ve Farsça "Hêl" olarak bilinen Kakule, ingilizcede "cardamom" olarak bilinmekte olup, çaya farklı bir aroma katmaktadır. Yapraklarının ucundan elde edilen uçucu yağ, ilaç ve parfümlerin içeriğinde yer alır. Geniş bir fayda yelpazesine sahip olan kakule her derde şifa kaynağı oluyor. Peki, kakule tam olarak nedir, nerelerde kullanılır? İşte kakule bitkisinin faydaları ve kullanım alanları…
#KakuleÖzellikle Doğu ülkelerde çok önemli bir yere sahip olan baharat, Türk mutfağının da vazgeçilmez lezzetlerinden beri. Geçmişten günümüze bir çok baharat, yemeklerimizde ve kültürümüzde yerini almış. Sofraya baharat olmadan oturmayanlar var. Baharat, bugüne kadar yemeklere aroma ve lezzet katmakla kalmayıp aynı zamanda vücutta doğal bir ilaç etkisi gösteriyor. Bu yüzden günümüzde şifa olarak görmüş. Sindirim sistemine, metabolizma hızından kolesterole, şekeri düzenlemesi, kanserli hücrelerinin ilerlemesini durdurup, tümörün küçülmesine de katkı sağlıyor. Size ilginç bir şey söyleyeyim. İngiliz, Alman, İskandinav ve Rus turistlerin ülkemize baharat çeşitlerini tatmaya geldiğini biliyor muydunuz? Doğu, Ege ve Akdeniz bölgelerine gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği baharatlar ise çörekotu, kimyon, kekik, rezene, çam fıstığı, fesleğen, nane, safran, kişniş, kakule, tarçın ve pul bibermiş. Bildiğiniz sırf baharat tatmak için, ülkemize geliyorlar. Elbette bunları sade bir şekilde yemiyorlar. Yöresel yemeklerle birlikte yiyorlar. Baharat yönünden bu denli zengin ülkemizde de kaliteli baharat satan bir çok firma var elbette. İşte onlardan 3’ü...
#BaharatBaharatlar yemeklere ayrı bir lezzet katmanın yanı sıra sağlık açısından da oldukça faydalı. Hoş kokusu ve tadıyla bilinen kakule de onlardan biri. Peki kakulenin faydaları neler? Vücuda ne gibi etkileri var? İşte kakulenin yararları...
#KakuleDiyetisyen Derya Zünbülcan, ramazan ayında havaların ısınmasıyla vücudu etkileyen üç temel problem olduğunu ifade ederek, bu üç problemin önüne kakule isimli baharatın geçtiğini söyledi. Zünbülcan, "Ramazan ayında yaşanan ağız kokusu, sindirim zorluğu ve halsizliğe kakule baharatı ilaç gibi etki ediyor" dedi.
#KakuleDİYETİSYEN Derya Zünbülcan, ramazan ayında havaların ısınmasıyla vücudu etkileyen üç temel problem olduğunu ifade ederek, bu üç problemin önüne ‘kakule’ isimli baharatın geçtiğini söyledi. Zünbülcan, "Ramazan ayında yaşanan ağız kokusu, sindirim zorluğu ve halsizliğe kakule baharatı ilaç gibi etki ediyor" dedi.
#DiyetisyenZencefilgiller ailesine mensup olan kakule, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Yapraklarının ucundan elde edilen uçucu yağ, ilaç ve parfümlerin içeriğinde yer alır. Geniş bir fayda yelpazesine sahip olan kakule her derde şifa kaynağı oluyor! İşte kakulenin muhteşem faydaları…
#KakuleVitamin ve mineral takviyesi olarak tüketilen kakule zencefil familyasına ait bir bitkidir. Hindistan, Malezya ve Nepal gibi ülkelerde yaygın olarak tüketilen kakule hoş kokusu ve lezzetinden dolayı baharat olarak da kullanılır. Ülkemizde yetişmeyen kakule parfüm yapımından çay ve kahve üretimine kadar birçok alanda kullanılıyor. Sağlık açısından da oldukça faydalı bir bitki.
#KakuleModern çağın stresli yaşam tarzı sindirim sistemimizde emilim bozukluğu sebebi olarak hem mide hem de ince bağırsak düzeyinde dejenerasyona neden oluyor. Kronik hastalıkların neredeyse tamamında mide ve bağırsak emilim bozukluğu görüldüğünü kaydeden Uzman Doktor Dinçer Erdinç, özellikle diyabet, kalp damar, hipertansiyon, romatizma, fibromiyalji ve anksiyete bozukluğu gibi son yıllarda hızla artan hastalıklardan mustarip olan hastaları uyardı.
#Sindirime İyi Gelen BitkilerBadem sütü, veganlar ve laktoza duyarlılığı olanlar tarafından tercih edilen içeceklerden biri. Fındık veya Hindistan cevizi gibi farklı bitkilerin sütü hazırlanabiliyor. Ancak badem sütü en sık tüketilen seçenekler arasında yer alıyor. Kıvamı, tadı ve rengiyle de farklı tariflere de lezzet katıyor. Bu sütü hazır olarak alabileceğiniz gibi evde, kendi mutfağınızda da hazırlayabilirsiniz. Peki evde çiğ badem sütü nasıl yapılır, kaç gün dayanır? Tüm yapılış aşamalarını sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Badem SütüAnadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş ZaferSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveYazın her şeyi soğuk yemek istiyoruz. Fazla ağır olmayan, pratik ve az çeşitli yaz sofralarınıza baş tacı edeceğiniz soğuk pilavları denemediyseniz şimdi tam zamanı... İçinde sebzesi de olduğu için tek tabakta tam karın doyurma garantili, zeytinyağlı olduğu için de ılık ya da soğuk yemeye uygun yaz pilavları dosyamızı açalım...
#PilavUNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiBir zamanlar kralların, kraliçelerin zehirlenmeye ve hastalıklara karşı bir numaralı silahıydı ama zamanla unutuldu. Bilim insanları her derde deva olduğu düşünülen bu mucize ilacı yeniden üretmeyi başardı...
#TiryakMevsin geçişlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi çok daha güçlü tutmamız ve hastalıklara açık kapı bırakmamamız gerekiyor. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmak için 9 öneri sıraladı.
#GripsavarBaharatlar dünyanın her yerinde yemeklere lezzet katan en önemli unsurlar. Üstelik Osmanlı İmparatorluğu'nun konumu nedeniyle, mutfak kültürümüzde geçmişten bugüne yer etmiş birçok farklı baharat bulunuyor. Günümüzde de tariflerde bu baharatlar sık sık karşımıza çıkabiliyor. Ancak bazen tek bir yemek için özel bir baharat satın alıp kalanını kullanmadan atıyor ya da "Değmez" deyip o baharatı tariften çıkararak lezzetten ödün veriyoruz. Bu durumlarla başa çıkmak için çok işinize yarayacak bir rehber hazırladık sizin için. Bu rehber sayesinde artık siz de baharatları birbirlerinin yerine dönüşümlü kullanabileceksiniz. İşte eksik baharatları kolayca telafi etmenizi sağlayacak baharat kombinasyonları...
#BaharatlarYılbaşı masası denince akla hemen bir içpilavla hindi veya et çeşitleri gelse bile artık kimi beslenme hassasiyetleri ve trendleri debaskın olmaya başladı. Veganlar, vejetaryenler ya da onları ağırlamak isteyenler sosla pişip nar gibi kızarmış bütün bir karnabahar veya istiridye mantarlarıyla da ihtişamlı bir sofra kurabilir. Bitki temelli lezzetler için Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan, klasiklere yakın durmak isteyenler içinse şef Yaren Çarpar’dan öneri ve tarifler aldık.
#MetroKış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanJ harfinden sonra gelen K, alfabenin 14. harfidir. Periyodik tablo 1A grubunda yer alan Potasyum ''k'' harfi ile gösterilir. K harfi ile başlayan hayvan, şehir, ülke, isim, eşya, bitki, çiçek, meyve, kuş ve ünlü (artist) isimleri nelerdir? Merak edenler için detayları ile derledik.
#K Harfi İle Başlayan İsimlerDışarıda içtiğimiz kahvelerin cep yaktığı günlerdeyiz. Evde daha az maliyetli ve ‘gurme’ kahveler hazırlamaksao kadar zor değil. Su yerine süt kullanarak Türk işi latte yapabilir, V60 Dripper’la kadife gibi bir filtre kahve demleyebilir, moka pot’la espresso ve filtre kahve arası bir içecek elde edebiliriz. Başka önerilerim de var...
#Cenk R. GİRGİNOLÜlkemiz alabalık yetiştiriciliği konusunda dünyada 2’nci, Avrupa’daysa 1’inci sırada. Hem etli hem de farklı malzemelerle birleşmeye uygun bir tada sahip olması bu balığı şeflerin gözde malzemelerinden biri haline getirmeye de başladı. Yazarımız Ebru Erke alabalığı ve mutfaktaki farklı kullanım alanlarını anlattı...
#BalıkHangi alanda olursa olsun, merdivenleri ağır ağır çıkmış, kimliği, kişiliği oturmuş ve ardından gelen şöhreti özümsemiş kişilere saygı duyuyorum. Benim için Şef Mehmet Yalçınkaya da bu isimlerden. Kendisiyle yıllar önce genel şefliğini üstlendiği otelin deniz ürünleri ve meze ağırlıklı restoranında tanışmıştık.
#Müge Akgün“Kırların özgür çiçeği nedir?” diye sorsam eminim hepimizin aklına ilk önce gelincikler ve papatyalar gelir. Zarif, incecik dalları ve süslü kırmızı saten dokusundaki yapraklarıyla gelincikler özellikle doğadaki üç beş günlük kısacık ömürlerine rağmen bizleri büyülemeyi başarıyor. Ben de baharı büyük bir heyecanla karşıladığımız bu günlerde, haftaya Fetiye’den sevgili Nebahat Hanım’ın gönderdiği gelinciklerle hazırladığım şerbet ile başlamak istedim sevgili dostlar.
#Gelincik ŞerbetiBayramlaşma sonrası incecik, porselen bir fincanda bol köpüklü bir Türk kahvesi, yanında lokumu ve likörüyle ikram edilir. Eskiden ev sahibinin nezaketini kaybetmeden sıkıldığı misafiri yolcu etmesini sağlayan âdetse şerbet ikramıymış... Bazı şeyler var ki bizleri görünmez iplerle geçmişimize ve birbirimize bağlıyor, tıpkı sonsuz çeşitlilikteki bayram ikramlarımız gibi...
#BayramHarita mühendisliği okusa da hiçbir zaman mesleğini yapmaz. Kariyerine de üniversite yıllarında adım attığı yeme-içme sektöründe yön verir. Garsonluktan yöneticiliğe birçok alanda çalışır. Dilara Aslın, pandemiyle evlere kapanılan süreçte yoğun iş temposundan sıyrılıp sağlıklı beslenme üzerine araştırmalara yoğunlaşır. Bitkilerin şifasından yola çıkarak özel karışımlar hazırlar. Sağlıklı bulunan gıdaları sürekli büyük porsiyonlar halinde tüketmek ya da ilaçlara boğulmak yerine alternatif bir seçenek hedefiyle de ‘Urtica Wellbeing’ markasını kurar. Eski ve köklü beslenme biçimlerinden ilham alan Dilara Aslın’ın gündeminde ise yeni nesil baharatlarını hem daha fazla kitleye ulaştırmak hem de Avrupa’ya ihraç etmek var.
#1