Güncelleme Tarihi:
İRAN: En eski medeniyetlerden İran’da oruç, hurma ve çay veya ılık suyla açılıyor. Bu hafta İran lezzetlerinden kolay hazırlanan bir tatlıyı seçtim tarifini vermek için. İsmi ‘ranginek’. İçinde tanıdık ve rahatça bulunan malzemeler var.
IRAK: Malum, ramazan gelince fiyatların artması sadece memleketimize özgü bir olay değil. Irak’ta moona isimli erzak toplama âdeti ramazandan iki hafta evvel başlıyor. Yemekler normalden daha sulu. Sulu bir et yemeği, sair zamandaki sade kuru etlere göre olmazsa olmazlardan, tabii pilav da.
KAKULE ŞART DEĞİL AMA BULURSANIZ MÜTHİŞ OLUYOR: RANGİNEK
20 adet yarım cevizi, yağı çıkıp biraz renk alana kadar küçük bir tencerede kavurun. Cevizleri kenara alıp soğuturken 20 adet hurmanın karnına bıçakla bir kesik atıp çekirdeklerini çıkartın. Eğer tepelerinde sap gibi sert kısımları varsa onları da ayırın. Soğumuş cevizleri hurmaların içerisine yerleştirin.
Yedi adet kakulenin içini çıkarıp, havanda iyice dövüp toz haline getirin. Cevizleri kavurduğunuz tencereye 120 gram fındıkyağı ve 60 gram tereyağı ekleyin. Fındık yağınız yoksa ayçiçeği kullanabilirsiniz. Tereyağı eriyip, kızınca 200 gram unu da yavaş yavaş ve iyice çırparak yağa ekleyin. Yağ ve unu 4-5 dakika kavurmanız gerekecek. Unu da kavurduktan sonra üzerine 50 gram pudraşekeri, ezdiğiniz kakuleyi ve 1 dolu çorba kaşığı toz tarçını ekleyin ve kavurmaya devam edin. Harcın kıvamı sıcakken akışkan, soğudukça biraz sertleşecek. Soğuyan harcın yarısını yaklaşık 15 santim çapında bir tabağa döküp yayın.
Üzerine hurmaları dik olarak dizin. Hurmaları dizerken sık yerleştirmeye özen gösterin, böylece birbirlerine destek olacak ve ayakta durabilecekler. Kalan harcı da hurmaların üzerine tekrar dökün. En üste de 1 avuç toz boziç serpin.