Avrupa’da dünyanın en eski Noel pazarlarına sahip, dağların eteğine kurulmuş Salzburg. Nam-ı diğer ‘Kuzeyin Roması’. Pek çok kişi bu kenti Mozart veya Salzburg Festivali ile tanıyor ama çevresindeki muhteşem dağ manzarasının panoramasına ek olarak ortasından geçen Salzach Nehri ile Noel zamanı gezilecek gerçekten en güzel şehirlerden biri...
#AlmanyaAnkara Kahvehaneciler Esnaf Odası’nın ilk kadın yönetim kurulu üyesi ODTÜ mezunu Yelda Özen, ‘baba yadigârı’ kahvehaneyi üç yıldır işletiyor. Özen, kahvehanede yıllar önce başlayan geleneği devam ettirerek, her cumartesi satranç turnuvaları düzenliyor. Düzenlenen turnuvalara her yaştan insanın yanı sıra profesyonel satranç sporcuları da katılıyor.
#Ankara Kahvehaneciler Esnaf OdasıGastronomi yazarı ve kahve danışmanı Cenk Remzi Girginol, 2002'de 250 gram olan kişi başı kahve tüketim miktarının bu yıl 1 kilograma ulaştığını belirterek, "Salgın sürecinde kahve, evde kalmanın ve internet sitelerinden daha rahat ulaşmanın verdiği kolaylıkla evlerimize daha çok girmeye ve tüketilmeye başladı" dedi.
#KahveGastronomi yazarı ve kahve eğitmeni Cenk Girginol, ‘Kahve - Fincandan... Lezzete...’ adlı yeni kitabında önce kahvenin nasıl keşfedildiğini, sonra da Osmanlı ve Avrupa kültürüne nasıl işlediğini inceliyor. Pek çok ülkede içilen geleneksel kahvelerin öykülerine ve reçetelerine de yer veren Girginol, kahve eşlikçisi yerel lezzetlerin özgün tariflerini de paylaşıyor.
#KahveKilisli bir esnaf çocuğu olan Halit Karabaşoğlu 2012’de gittiği Gana’da, at ve deve yarışlarıyla, spor müsabakaları için resmi bahis ve ‘kazı kazan’ gibi şans oyunları sistemini kurdu. Aylık 100 bin kişiye ulaşan Karabaşoğlu’nun şirketi 2 bin kişilik istihdam sağladı.
#GanaYunanistan‘ın en yeşil adası Midilli'nin ikinci büyük şehri Plomari, insan ve şehirleşmenin olumsuz etkisinden uzak kalmayı başaran ender yerlerden. Plomari nüfusu dağınık dağ köyleriyle birlikte 7 bini zor buluyor. El değmemiş sahilleri, tarihi ahşap evleri, küçük tavernaları, çınar ve zeytin ağaçları, kahvehaneleri ve manzaralarıyla her şeyden uzaklaşmak için en iyi seçeneklerden biri Plomari yolculuğu.
#PlomariDOĞU KARADENİZLİLER KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ YÖNETİMİNİN MAKAMINDA ZİYARET ETTİĞİ ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI İSHAK TAŞÇI, “HEMŞEHRİ DERNEKLERİ KABUK DEĞİŞTİREREK DAHA ÇOK SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞE İMZA ATIYOR. BİZ DE HER ZAMAN BU ETKİNLİKLERİN DESTEKÇİSİYİZ” DEDİ.
Kim demiş bilardo kahvehane kültürü diye... TED Ankara Koleji okula bilardo masası aldı, bilardo masası başında verilen derslerle öğrencilerin fizik, matematik ve geometriye ilgileri de arttı, notları da. Proje o kadar başarılı oldu ki diğer okullar sırada.
İlk kez Ankara dışında toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında, hükümet ve iş dünyası biraraya gelirken TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, “En kötüyü geride bıraktık” mesajı verdi. “Ancak geçtiğimiz 3-4 yıldaki ekonomik canlanmaya ulaşmak için önümüzde daha uzun bir süreç var” diyen Yalçındağ, artık bütçe açığında kontrol gerektiğini de söyledi.
SEYDİŞEHİR Lisesi 12'nci sınıf öğrencileri Emine Gıynaş ve Derya Sarıkır'ın TÜBİTAK için hazırladıkları sosyoloji projesinde, kahveye giden erkeklerin burada kendilerini daha huzurlu hissettiği ortaya çıktı. İki öğrencinin hazırladığı anketin sonuçları, kadınların da erkeklerin kahveye gitmesinden rahatsız olduğunu, temizlik yaparken ise gitmelerine sıcak baktığını ortaya koydu.
Ramazan ayında dolup taşan, iftarla sahur zamanı arasında vakit geçirilen kahvehaneler bu ayla özdeşleşen geleneklerden. Ankara’da ise bazı semtlerde belediyenin izin vermemesi nedeniyle kahvehaneler 24.00’da kapanmak zorunda kalıyor. Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, "En çok Çankaya ve Altındağ kahvehanelerinde talepte artış var" dedi.
Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, tombala oynattıkları iddialarından dolayı kahvecilerin sıkıntılı günler yaşadığını belirterek, "Bizi kumarhaneyle, batakhaneyle bir tutuyorlar. Kahveciye kız vermiyorlar, polis yapmıyorlar. Kahvehane kültürü artık değişmeli, yenilenmeli. Kıraathaneler sohbet mekanı haline gelmeli" dedi.