Pek hoşlandığım bir şey değildir kahvehaneler. Ne zaman önlerinden geçsem, içeride sigara dumanının arasında okey, tavla ya da kağıt oynayan insanlara bakar üzülürüm.
Hele içlerinde genç insanlar varsa, üzüntüm ikiye katlanır. Hele Türkiye’de kütüphane sayısının kahvehane sayısından kat kat az olduğunu düşününce "Ne olacak bizim halimiz?" demekten alamam kendimi. Ancak sanmayın ki, 1554’te, yani Kanuni zamanında, Tahtakale’de açılan ilk kahvehanede durum aynıymış.
O zamanlar kahvehane kültürü denen şey bugünkünden farklıymış. Memleket meseleleri kahvehanelerde konuşulur ve sorunlara çözümler üretilirmiş. Hatta bazı kahvehanelerde kahve sahibi dönemin en iyi edebi eserlerini dükkanında bulundurur ve bazen de bu eserleri müşterilere okurmuş. Sonra bir de bakılmış ki, kahvehaneler muhalif insanların ve memleket meselelerine farklı açıdan bakanların uğrak yeri haline gelmiş ve bu mek nlar yasaklanmış. Zaten tutucu kesimin baştan beri "keyif verici maddeler" arasına soktuğu ve bu kadar yaygınlaşmasından hoşlanmadığı kahve bir ara yasaklanmış ve dolayısıyla kahvehaneler de kapanmış. Ancak bu yasak çok da uzun sürmemiş.
Sait Faik’in dediği gibi, gazete ve dergi okunan, entelektüel sohbetlerin yapıldığı birer "bağımsız üniversite" olmuş kahvehaneler. Şimdilerde önünden geçtiğim kahvehanelerde ise insanların elinde ne bir dergi görüyorum ne de bir kitap.
Anne Çorbası
2 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy kuru soğan
4 tepeleme çay kaşığı un
4 yemek kaşığı zeytinyağı
5 çay kaşığı domates salçası
6 su bardağı et ya da tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1/2 demet maydanoz
Patates ve havucu soyup yıkadıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Kararmamaları için suyun içinde bekletin. Soğanı soyup incecik doğrayın. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Soğan, patates ve havuçları hemen ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine salça ve unu ilave edip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak olmayan et ya da tavuk suyunu da (et suyunu hazırlamak için hazır et suyu tabletlerinden kullanabilirsiniz) tencereye aktarın. Çorbayı kaynayıncaya kadar sık sık karıştırıp tuz ve karabiberi serpin. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra yani, sebzeler iyice yumuşayınca ocaktan alın. Çorbanın üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak sıcak servise sunun.
Mısırlı Borabay Salatası
2 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
8-10 adet yeşil salata yaprağı
(Akdeniz yeşilliği kullanabilirsiniz)
4 yemek kaşığı dolusu konserve mısır
2 adet salatalık turşusu
(10-12 santim uzunluğunda)
8-10 adet kiraz domates
(2 adet orta boy domates de kullanabilirsiniz)
Sos için;
2 çay kaşığı tatlı hardal
4 çay kaşığı dolusu mayonez
4 çay kaşığı sirke
(üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz)
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
varsa 1 adet orta boy portakalın suyu
Yeşillikleri yıkayıp süzdükten sonra elinizle iri parçalara ayırıp derin bir salata kasesine yerleştirin. Salatalık turşularını tavla zarı formunda doğrayıp kiraz domatesleri ortadan ikiye böldükten sonra yeşilliklerin üzerine ekleyin. Mısırı da üzerine serpiştirin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; tatlı hardal ve mayonezi küçük bir kaseye koyun. Üzerine sirke ve limon suyunu ekleyip çatalla iyice çırpın. Tuz ve karabiberi serpip varsa portakal suyunu ilave edin. Sos malzemelerini iyice çırptıktan sonra salatanın üzerine gezdirin. Karıştırıp servise sunun.