Çocuk yapmak isteyenlerin yaklaşık %15’i bir şekilde bunun üstesinden gelememekte. Son yıllarda sperme ait sorunların da bunda katkısının fazlalaştığı dikkat çekiyor. Özellikle modern yaşam tarzının getirdiği alışkanlıklar bunda etkili olmakta. Kafein de bunlardan payını almakta. Acaba gerçekten kahve çocuk olmasına engel midir?
#KahveEspresso ve cappuccino'larıyla tanınan İtalyan Segafredo üç kuşaktan beri kahve üretimi yapıyor. 2002'den bu yana Segafredo'nun Türkiye'deki dağıtımını ve pazarlamasını yapan Metropolitan Gıda'nın ortaklarından Faruk Dak, Türkiye'deki kahve pazarının 100 milyon dolarda kaldığına dikkat çekiyor. Dak'a göre Türkiye, kahve tüketiminde henüz Avrupa'nın çok gerisinde.<br>
<B>TÜSİAD</B>'ın ‘‘<I>Irak'a asker yollamayın</I>’’ çıkışını hükümete muhalefet olarak algılamak yanlış. Hatta tam aksine ‘‘<I>TÜSİAD hükümetin imdadına yetişti</I>’’ diye düşünmek lazım. Çünkü hükümet bir süredir piyasayı bozmadan asker kararında vites küçültmenin yolunu arıyordu.
Ramazan'da diyet nasıl olmalı? Şeker hastaları, kolesterolü yüksek hastalar Ramazan'da oruç tutabilirler mi? Aşırı kilolu insanlar için oruç bir zayıflama yöntemi olabilir mi? Hamileler oruç tutarsa bu bebeği etkiler mi? Ramazan ve sağlık ile ilgili akla gelen tüm sorulara İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Departmanı Gastroenteroloji ve Hepatoloji İç Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Fatih Beşışık açıklık getirdi.
Atatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal PaşaHijyeni tam, bakımı yapılmış bir ağız görünüşümüzü değiştirdiği kadar sağlığımızı da etkiler, bizi birçok hastalıktan korur. Her yıl 6 Ağustos Dünya Temiz Nefes Günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle neler yapmamız gerektiğini uzmanlara sorduk, tavsiyeler aldık.
#Zeynep Nazlı YıldırımSabahın ilk saatlerinde kahve içerek güne başlamak, ağzınızdan değil burnunuzdan nefes almayı unutmak… Birbirinden tamamen alakasız ve masum görünebilir sağlığımız üzerinde büyük etkileri var.Günlük sağlık ve kilo verme tavsiyeleriyle sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Fizyoterapist Chris Boettcher, son araştırmalara dayanarak kilo aldıran, uykuyu bozan ve kişiyi daha az enerjik hale getiren 10 şaşırtıcı alışkanlığı ortaya koydu.
#SağlıkİLKOKUL çağında okuyup en çok etkilendiğim yazarlardan biriydi Kemalettin Tuğcu. Ailesinden ayrı düşmüş, kimi kaçırılmış kimi evlatlık verilmiş, hayatın zor şartlarıyla mücadele etmek zorunda kalan ama bütün bu olumsuzluklara rağmen asla kötü tarafı seçmeyen, sonunda iyilerin kazandığı çocukların hikayelerini anlatırdı.
#Kemalettin TuğcuBütüncül tıp konusunda verdiği eğitimlerin yanı sıra ‘Titreşim Tıbbı’ ve ‘Açlık Diyeti’ kitaplarıyla da tanınan uzman Dr. Murat Balanlı’nın ‘Ah Bir Uyuyabilsem...’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Uyku hakkında kritik bilgiler ve daha iyi bir gece uykusu elde etmek isteyenlere yönelik tavsiyeler içeren kitabı, yazarı Balanlı’yla konuştuk.
#Dr. Murat BalanlıBayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıHavaların soğumasıyla çorba, çay, bitki çayı gibi sıcak içeceklere olan ilgi artıyor. Ancak uzmanlar bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü aşırı sıcak tüketilen içecekler kanser riski yaratıyor. Peki sıcak içeceklerle kanser arasında nasıl bir ilişki var? Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen sıcak içecekler, hastalıklarla mücadelede etkili oluyor mu? İçeceklerin sıcaklıkları kaç derece olmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırYorgunluk, stres veya çok fazla ekran kullanımından kaynaklı göz seğirmelerine alışığız. Peki ya göz çevresinde yaşanan kasılmalar daha ciddi bir soruna işaret ediyorsa? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, üzerinde durmadığımız bu sorunun ardındaki tehlikeler konusunda uyardı. İşte merak edilenler...
#GözHavadaki değişim hepimizi etkiliyor ancak ileri yaşlarda bu daha belirgin olabiliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran “Mevsim geçişinin olumsuz yönlerinden korunabiliriz” diyor ve sağlık için alınması gereken önlemleri anlatıyor.
#YaşGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#Aspartam