Paylaş
Bazen yaşadığımız mevsimden sıkılıp hemen bir sonrakinin gelmesini dileyebiliyoruz. Dört mevsimi tadabildiğimiz bir coğrafyada yaşadığımız için de şanslıyız. Ancak geçiş dönemleri çoğu zaman sandığımız kadar masum olmayabilir. Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklar artabiliyor, kendimizi daha halsiz hissedebiliyoruz. Üstelik bu durumdan 65 yaş üstü çok daha fazla etkileniyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran’a ne gibi önlemler alınabileceğini sorduk.
Sağlığınıza uygun tempoda ve sürede yürüyüş yapmanın tam zamanı.
1-Grip aşınızı olun: 65 yaş üstü kişiler riskli grupta oldukları için yıllık grip aşılarını bu dönemde olmaları gerekiyor. Bu hem hastalığa yakalanma olasılığını hem de hastalığın ağır geçirilme ihtimalini azaltıyor. Gripten en çok hayatını kaybeden kişilerin 65 yaş üstü olduğu düşünüldüğünde bu önerinin önemi daha iyi anlaşılıyor.
2-İmmünolojik yaşlanmaya dikkat: ‘Immunosenescence’ olarak adlandırılan immünolojik yaşlanma, yaş arttıkça bağışıklık sisteminin zayıflaması anlamına geliyor. Yaşlılarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve zatürrenin daha sık görülmesinin ana nedenlerinden biri bu. Sık hastalanan 65 yaş üstü kişiler immünolojik yaşlanmaya karşı mevsim geçişlerinde C vitamini, D vitamini ve çinko gibi bağışıklık destekleyici vitamin ve minerallerden yararlanmalı. Bağışıklık dopingi gibi düşünebileceğimiz bu ürünlerin dozunu, kullanım sıklığını ve süresini eczacınıza ve doktorunuza danışabilirsiniz.
3-Cilt kuruluğuna karşı önlem alın: Soğukların artmasıyla ileri yaşlarda cilt kuruluğu çok daha ciddi şekilde hissediliyor. Diz altı ve ayaklar başta olmak üzere ciddi kaşıntılara ve yaralara yol açabilen cilt kuruluğu bu aydan itibaren 65 yaş üstü kişilerde sık görülmeye başlıyor. Nemlendirici kremlerle cildi iyi bir şekilde nemlendirmek bu sorunun oluşmasına karşı alınabilecek bir önlem. Bu sayede geceleri bile uyutmayan kaşıntıdan ve kaşıntıya bağlı oluşan yaralardan korunmak mümkün.
4-Check-up yaptırın: İleri yaşlılarda yaz mevsimini yazlığında veya köyünde geçirme alışkanlığı oldukça yaygın. Bu süreçte de sağlık kontrolleri ciddi şekilde ihmal edilebiliyor. Sonbahara girişte, kapsamlı bir check-up ile sağlık değerlendirmesi yaptırmak çok önemli. Tansiyon sessiz katil olarak ileri yaşlarda en sık karşılaşılan sorun. Bu yüzden her gün düzenli olarak koldan tansiyon ölçme alışkanlığı kazanmak gerekiyor.
5-Uyku ve egzersiz gündeminizde olsun: İleri yaşlardaki en büyük problemlerden biri uyku sorunu. Mevsim geçişleri de uyku sorununu tetikleyebiliyor. Uyumadan önce son iki saat yemek yememek, akşam çay veya kahve içmemek gibi basit önlemler bile çok etkili olabiliyor. Ayrıca havalar ne çok sıcak ne de çok soğukken sağlığınıza uygun tempoda ve sürede açık hava yürüyüşleri yapmanın da
tam zamanı.
Paylaş