İnsanlık serüvenini geçmişten bugüne taşıyan ve pusula, barut ve matbaa ile birlikte dünyayı değiştiren dört büyük icattan biri sayılan kâğıt, bu kez fonda değil başrolde. Varaka Kâğıt Sanayi A.Ş. sponsorluğunda yayıma hazırlanan ve Ketebe Yayınları’ndan çıkan 'Kâğıt Kitabı' için Rami Kütüphanesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Nil kıyılarından Japon Adalarına, seyyahların gizemli serüvenlerinden kütüphanelerin sessiz bilgeliğine, el hünerinden endüstriyel üretime, gelenekten geleceğe kâğıdın hikâyesini anlatan kitap, şair-yazar Ahmet Kot ve Simurg Studio Ajans Başkanı Mustafa Yaman’ın söyleşisiyle tanıtıldı.
#Kağıt KitabıEskişehir'deki Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Davut Aydın, Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) ile diğer uzaktan eğitim sistemi kapsamındaki İktisat ve İşletme fakültelerinde ders kitaplarının elektronik ortama alınacağını ve önümüzdeki 3 yıl içerisinde kağıt kitapların kaldırılacağını söyledi.
ESKİŞEHİR’deki Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Davut Aydın, Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) ile diğer uzaktan eğitim sistemi kapsamındaki İktisat ve İşletme fakültelerinde ders kitaplarının elektronik ortama alınacağını ve önümüzdeki 3 yıl içerisinde kağıt kitapların kaldırılacağını söyledi.
Onları artık daha sık görüyoruz; kolejli yani preppy tarzının takipçileri renkli kazağını boynuna asmış erkekler, annesinin incilerini takan polo gömlekli kadınlar... Bu tarz aslında 80’lere uzanıyor. Üstelik bir moda trendinden öte bir hayat tarzı. Kolejli tarzının öncülerinden ve Elle Style Awards’ın ‘Modada Kanaat Önderi’ Amerikalı yazar Lisa Birnbach anlattı
Yılların oyuncusu Tom Selleck'in ruh halini son birkaç aydır bilmeyen, duymayan kalmadı... Yıllar önce kamera karşısına geçtiği Magnum dizisiyle hafızalarda yer eden 79 yaşındaki oyuncu, son 14 yılını da Blue Bloods dizisi için emek harcayarak geçirdi. Fakat sonunda dizinin izlenme oranları iyi olmasına rağmen yayınlandığı kanal final kararı aldı.
#Tom SelleckKriptografi alanındaki zorlu şifreler, bulmaca tutkunları için yeni bir meydan okuma sunuyor. Antik Phaistos Disk’i ve CIA’in Kryptos’u gibi çözülmemiş kodlar, araştırmacıları ve meraklıları yıllardır etkisi altına alıyor. Bu sırların arkasındaki gizemler, sadece entelektüel bir merak değil; aynı zamanda kaybolmuş hazineler ve cinayetlerin çözümü için anahtar niteliğinde. İşte asırlardır çözülemeyen altı şifre ve ardındaki gizemler...
#Çözülemeyen ŞifrelerYeni yıl öncesi ‘erken kutlama partileri’ yapmayı severim. Birkaç hafta içinde birden çok davet için iyi bir planlama yapılmalıdır. Daha çok lokmalık atıştırmalıklarla hazırlanmış büyük tabaklar ve ince uzun bardakların içine yerleştirilmiş çubuk galetaların yanındaki rengârenk bandırmalıklar davetlilerin çok hoşuna gider.
#Gülay BARBAROS ALTANOkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıYerli ve yabancı birçok sette bunlara çok şahit oldum. O hengame içinde kimsenin kimsenin yemeğiyle, çay-kahvesiyle uğraşacak hali olmuyor. Setler çoğu zaman şehir dışında, abidik gubidik yerlerde olduğu için paranızla bile kendi konforunuzu sağlayamıyorsunuz. Anlı şanlı oyuncular, kâğıt bardakta çay için termos kuyruğunda bekliyor.
#Savaş Özbey"Abartılması imkânsız bir sahne, tarif edilemez bile..." The New York Times, binlerce kadının can verdiği kilise yangınını bu sözlerle aktarıyordu okurlarına. Ne var ki 2.000'den fazla kadının hayatını kaybettiği bu korkunç olay, tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolup gitti. Peki neydi bu faciayı bu kadar "önemsiz" kılan şey?
#ŞiliBir dönem kitap tutkunlarının ‘kutsal mekânı’ sayılan Sahaflar’ı dolaştık. 4 milyar TL’lik olduğu tahmin edilen kitap piyasasında e-ticarete kayış, sahaflar esnafını ve kitapçıları zora soktu. İkinci el kitap piyasasında satışlar yüzde 80 düştü, dükkân sahipleri ise ‘yayınevleri’ni suçladı. İnternetten kitap satışının yasaklanmasını talep eden esnaf, belediyelerden uygun şartlarda kiralık bir alan tahsisi istiyor.
#SahafÇoğumuz evine o gün yiyeceğinden fazla ekmek alıyor. “Belki misafir gelir veya gece acıkırım” ya da “Kalanı sabah ısıtır yerim” düşüncesi ile fazladan alınan o ekmekleri tüketemediğimizde buzdolabına ya da daha uzun süre bayatlamasın diye buzluğa atarız. Ama bayatlamasın diye buzluğa attığımız o ekmeklerin besin değeri aynı kalıyor mu? Lezzeti değişiyor mu? Gerçekten daha geç bayatlamasına yardımcı oluyor mu? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#Ekmek Saklamaİngiltere’de bir yemek programının jürisi Paul Hollywood, yakın zamanda TikTok'ta yayınladığı videoda, ekmeği doğru saklama yönteminin onu dondurmak olmadığını, hatta dondurulan ekmeğin daha çabuk bayatladığını söyledi. Buzdolabının ekmeğin tüm nemini çektiğini, bunun da ekmeği üç kat daha hızlı bayatlayacağını iddia eden Hollywood’un bu görüşüne katılan da var karşı çıkan da… Peki hangisi doğru? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#Sağlık“Birbirimizi gerçekten tanımıyoruz bile, mesele de bu. Birlikte büyümedik ama büyüdük. Onlar kendi yolculuklarındaydı, ben dünyaya geldiğimde bence çoktan zarar görmüşlerdi. Ama yine de ben orada değildim. Bu dünyaya bırakıldım ve kendi ailemin arasında kendimi tam anlamıyla bir yabancı gibi hissettim”
#Mariah CareyYazar, fotoğrafçı ve seyahat tutkunu olan Gökhan Kutluer nisan ayında ‘Yavaş Seyahat-Aheste Bir Ruhun Gözlemleri’ isminde yeni bir kitap yayımladı. Gezginliğin sadece yer değiştirmek değil, içsel bir dönüşüm yolculuğu olduğunu vurgulayan Kutluer’le bu yeni çalışmasını ve ‘yavaş seyahat’in inceliklerini konuştuk.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMTam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncirBir kuşak, spor müsabakalarını onun ‘Bendeniz Orhan Ayhan’ diye başlayan sesiyle dinledi... Duayen spor spikeri, boks maçlarının unutulmaz sesi Orhan Ayhan meslekte geçirdiği 61 yılla ‘dünyada en uzun kariyere sahip erkek spor spikeri unvanını’ elde ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Bu vesileyle, hem de tam Paris Olimpiyatları’nın başlamasını da fırsat bilip buluştuk; eski albümleri karıştırıp renkli anıları dinledik...
#Orhan Ayhan- 1961 yılı ekim ayında yaşanan cumhurbaşkanı seçimi krizinde Prof. Ali Fuad Başgil’in cumhurbaşkanı adaylığından vazgeçmesinde, “Meclis kapısında askerler tarafından linç edileceği” haberleri de etkili oldu. AP’nin ilk Genel Başkanı Emekli Orgeneral Gümüşpala, komutanların da katıldığı Çankaya Zirvesi’nde partinin aday çıkarmayacağı konusunda güvence verdi.
#27 MayısYaşamın her alanında hissedilen fiyat enflasyonu, iyi bir lisede ve hayalindeki üniversitede okumak için sınavlara hazırlanan adayları da etkiledi. Özel ders, kurs ve diğer eğitim kalemlerinin yanında sınava hazırlığın olmazsa olmazı test kitaplarının fiyatlarındaki artış, adayları ikinci el kitaplara yönlendirdi.
#LGSDemirören Yayınları'ndan çıkan Antoine Ignace Melling'in 'İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat' adlı eserinin çok özenle hazırlandığını söyleyen Zero Kitap'ın sahibi Ahmet Boratav, "Demirören Yayınları'nın çıkartmaya başladığı prestij yayınları gerçekten çok önemli. Baskı kaliteleri çok iyi ve satışında kitapçılar ile sahafları desteklemesi de önemli. Çünkü satış kanalları bunlar. Yani Demirören Yayınları piyasayı olumlu yönde destekliyor. Örneğin Antoine Ignance Melling'in A Picture Voyage to Constantinople kitabı yeniden basıldı. Bu çok kaliteli bir baskı ve çok kaliteli bir cilt. Bugüne kadar alamamış olan kitap meraklıları için çok önemli bir yayın. Eski bir matbaacı olarak söylüyorum Melling'in kitabının baskısı gerçekten çok iyi. Seçilen kağıt, baskı kalitesi orijinal, arşivlerden alınıp renk ayrımı düzgün yapılmış. Mükemmel bir cilt ile gerçek bir koleksiyon kitabı" diye konuştu.
#Demirören YayınlarıÜniversite öğrencileri derslerde artık not almıyor, sınıftaki tahtanın fotoğrafını çekmekle yetiniyor. Telefonların girmesinin yasak olduğu ortaokul ve liselerde ise öğrenciler öğretmenden tahtadaki ders notlarını watsapp grubundan paylaşmasını istiyor. Eğitimciler, uzun zamandır öğrenciler tarafından uygulanan bu tür yöntemlerin pandemiden sonra arttığına dikkat çekiyor.
#Üniversite Öğrencileri