Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na 24 Eylül Salı günü 14'üncü kez hitap edecek. Erdoğan, bugüne kadar 4'ü başbakanlığı döneminde olmak üzere 13 kez Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katıldı. Erdoğan, 24 Eylül Salı günü bir kez daha BM kürsüsünden mesajlarını uluslararası kamuoyuyla paylaşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ana gündem maddesi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olacak.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanParis 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BM Kadının Statüsü Komisyonunun 68'inci Oturumu'nda İsrailli Bakan söz aldığı sırada salonu terk etti.İsrail Sosyal Eşitlik ve Kadının Gelişimi Bakanı May Golan'ın konuşmasının ardından salona dönen Göktaş, "Gazze'deki saldırıları şiddetle kınayan Türkiye, derhal ateşkes sağlanması ve insani yardımların hızlı ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması çağrılarını yinelemekte ve Filistin halkının yanında olduğunu belirtmektedir" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşRosa Parks ABD tarihini değiştireli çok oldu ama uzun bir süre boyunca ne adı duyuldu ne de yüzü bilindi. Örneğin 1980 yılında katıldığı bir yarışmada jüri üyeleri karşılarındaki kişinin Parks olduğunu ancak sunucu söyledikten sonra öğrendi. Bugün ise çoğu kaynakta "Otobüste yerini vermedi, ayrımcılığı bitirdi" gibi tek cümlelik bir biyografiyle tanıtılıyor. Yakın zamanda yayına giren bir belgesel ise Parks'ı tüm yönleriyle dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.
#Rosa ParksHavacılık dünyamızda önemli değişiklikler oldu. TAV’ın CEO’su değişti. Yeni CEO Serkan Kaptan. Pegasus Hava Yolları’nda yeni CEO Güliz Öztürk havayolu dünyamızın ilk kadın CEO’su oldu. 1 Mayıs’tan sonra TAV CEO’su Sani Şener Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak en yukarıda görevini sürdürecek. Pegasus CEO’su Mehmet Nane de daha yukarıdan tecrübelerini paylaşacak.
#HavacılıkKısaca “İstanbul Sözleşmesi” diye adlandırdığımız “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin metni, daha önce bu başlıkları da kapsayan ya da bağlantılı olan temel haklar ve insan haklarına ilişkin kendisinden önceki bütün uluslararası sözleşmelerin bir dökümünü yaparak başlıyor.
#YAZARKadınların ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarına katılımının ve erişiminin desteklenmesi, teşvik edilmesi ve farkındalık oluşturması amacıyla 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü kapsamında Teknolojide Kadın Derneği ve IMPACT 2030 Türkiye Etki Konseyi etkinlik düzenledi.
#TeknolojiTürk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün olarak tarihe geçen 5 Aralık, Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor. Sık sık anımsamamız gereken bu anlamlı gün, kadınlarla ilgili tüm sorunların dile getirilmesi ve bu sorunlarla ilgili farkındalık yaratılması sebebiyle oldukça önemlidir. Peki kadın hakları nelerdir? Hakları ihlal edilen kadınlar psikolojik açıdan nasıl etkileniyor? Kadın haklarına dair her şeyi Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ve Avukat Emel Korkut açıklıyor…
#Kadın HaklarıBerlin Eyalet Meclisi’nin çıkardığı ve sadece Berlin’de geçerli olan ‘Tarafsızlık Yasası’ Federal Çalışma Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı bulundu. Yüksek mahkeme, başörtüsünden dolayı işe alınmayan öğretmene dini ayrımcılık yapıldığına hükmetti. Mahkeme kararı, Berlin Senatosu’nun yerel mahkemenin kararına yaptığı itirazı reddederken verdi.
#Almanya Federal İş MahkemesiTürkiye’yi sarsan Münevver Karabulut cinayetinden sonra, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganıyla bir araya geldiler. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu kurdular. Aradan geçen 10 yılda önce ‘kadın cinayeti’ teriminin akıllara yerleşmesini sağladılar. Sonra erkek şiddetine maruz bırakılan kadınların sayısını tuttular. Dahası da var; kayıp yaşayan ailelere destek verdiler, davaları takip ettiler, eylemler yaptılar, sosyal medya kampanyaları yürüttüler, yasa teklifleri hazırladılar... Platformun temsilcisi Kav bütün bu mücadelenin hikâyesini bir kitapta topladı. Bu yıl PEN Duygu Asena Ödülü’nü de alan Kav, “Duygu Asena rahat uyuyabilir artık. ‘Kadının adı yok’ denen günlerden kadının ‘Benim de bir adım var’ diye kafasını kaldırdığı bir döneme geçtik” diyor.
#KadınCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber, Atv- A Para, ANews, A2, A Haber Radyo ortak yayınında soruları yanıtladı. Erdoğan: "İncirlik üssünün kapatma gibi bir karar söz konusu olursa bu bize aittir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız" ifadelerini kullandı. Erken seçim olacak mı? sorusu üzerine Erdoğan, "Bizim seçimimiz 2023 Haziran'dır. Buradan bizim bir sapmamız söz konusu değildir." dedi.
#LibyaNazan Moroğlu hukuk dünyasının tanıdığı isimlerden biri. Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği (IWSA) İstanbul Şubesi’nin 2019 yılı 'Kadınlara Güç Katan Güçlü Lider Ödülü'ne, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü ve İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu layık görülmüştü. Peki, Nazan Moroğlu kimdir?
#Nazan MoroğluCumhuriyet’in kuruluşu sonrasında kadınlar bir dizi alanda sivrilip toplumda öncü roller üstlendiler. Buna karşılık diplomasi nedense çok uzun bir süre kadınların camdan duvarları bir türlü kıramadığı bir alan olarak kaldı. Ancak son dönemde bu, gözle görülür biçimde değişiyor. Bugün Dışişleri’nde kadın diplomat oranı yüzde 35. İşte sayıları 63’e ulaşan ve 37’si yurtdışında görev yapan kadın büyükelçilerimizin mesleki mücadele serüvenleri...
#GazetehaberleriCinsiyet, dil, din, ırk, engellilik, yaş, cinsel kimlik göz etmeksizin tüm çalışanların farklılıklarını kabul edip tek bir çatı altında çalışmasını amaçlayan ‘çeşitlilik ve kapsayıcılık’ uygulamaları son yıllarda tüm şirketlerin gündeminde. Şirketler, çalışan çeşitliliğini arttırmak için komiteler kuruyor, işe alımlarda kotalar uyguluyorlar. Araştırmalara göre çeşitliliği sağlayan şirketlerin kârlılıkları da artıyor, yetenekli çalışanları çekme güçleri de. ABD’de dünyanın en büyük şirketlerinde görev alan tam 450 CEO şirketlerinde çeşitliliği arttırmak için söz verdiler.
#ÇeşitlilikTürk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) isim değişikliğine gitti. İlk adımları 8 yıl önce kadın başkan döneminde atılan ancak kabul görmeyen iş insanı kelimesi erkek bir başkan döneminde getirildi. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, tüzük değişikliğini divan kurulu üyesi Serpil Veral’e açıklattı.
#Jale Özgentürk1971 yılında kurulan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) isim değişikliği kararı aldı. Türkiye'nin en büyük sanayicilerinin bünyesinde olduğu TÜSİAD'ın yeni adı Türk Sanayici ve İşinsanları Derneği oldu. TÜSİAD'da isim değişikliği planını Hürriyet Yazarı Jale Özgentürk yazmıştı.
#Son DakikaGeçtiğimiz hafta düzenlenen İstanbul Moda Haftası’nda neredeyse her modacının defilesinde bir ünlü podyuma çıktı. Sinan Akçıl’dan Rüzgar Erkoçlar’a kadar birçok ünlü defilelerde görev aldı. Podyuma ünlü çıkarmak neye hizmet ediyor? Modacılar reklam peşinde mi, yoksa işin raconu bu mu?
#Magazin KonseyiKadına yönelik şiddet vakaları başta Ankara olmak üzere tüm büyük kentlerde hızla artış gösterirken, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’yle, kadına şiddeti konuştuk. Şiddetin sanıldığının aksine, gecekonduların dışında lüks rezidanslarda da var olduğuna dikkat çeken Güllü, “Bulunduğu maddi koşulları kaybetmekten korkan ve özellikle de çocuğunun eğitimi gibi meseleler karşısında kaygılanan kadınlar, şiddeti yaşamayı göze alıyor. Diğer yandan, konuştuğumuz birçok avukat, öğretmen, doktor gibi mesleklere sahip kadınlar, ‘benim bir konumum var, bunu çevreme nasıl söylerim’ gibi kaygılar duyuyor” diyor.
#Canan GüllüTürk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, mevzuatın kadına yönelik şiddetle mücadelede caydırıcı hükümler içermesinin, 'Şiddete sıfır tolerans'ın hem mevzuata hem de mevzuatın uygulanmasına yansımasının son derece önemli olduğunu söyledi.
#Kadına ŞiddetÇevre konusunda karşı karşıya kalınan riskler, paydaşlara karşı doğan sorumluluklar, günümüzde kurumları iş yapış modellerini değiştirmeye zorluyor. Artık, iş dünyası daha az kaynak kullanarak daha çok iş yapmak, ortak değer üretmek ve gelecek nesilleri de düşünmek zorunda. Bu noktada sürdürülebilirlik kavramı devreye giriyor.