Güncelleme Tarihi:
YÖNETİCİLERE EĞİTİM VERİYORLAR
Vodafone Türkiye’nin 3 bini aşkın çalışanı var. Kadın çalışan oranı yüzde 42 ile sektörün yaklaşık 2 katı. Vodafone Türkiye’ye yurtdışından gelen çalışan sayısı ise 26. Vodafone Türkiye’de 2012 yılından bu yana faaliyet gösteren bir ‘çeşitlilik ve dahiliyet’ çalışma grubu var. Toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanmasının ve beraberinde kadın istihdamının artırılmasının ‘akıllı ekonomi modeli’ olarak benimsenmesi gerektiğini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram, “Şirket politika ve stratejilerimizde cinsiyet eşitliğini temel alıyoruz. İşe alımlarda aynı pozisyon için aday olan, eşit yetkinlik ve nitelikteki aday havuzunda yüzde 50-50 kadın-erkek eşitliği olmasını işe alım performans göstergesi olarak kabul ediyoruz. Kariyerine ara vermiş orta ve üst düzey yönetici pozisyonundaki kadınları iş hayatına geri kazandırmak üzere işe alım programı ReConnect’i hayata geçirdik. Orta ve üst düzey yöneticilere çeşitlilik ve dahiliyet politikamız hakkında eğitim veriyoruz. Eğitimlerimizde şirketimiz içindeki demografik çeşitlilik bilincini artırmayı hedefliyoruz. Ekip yöneticilerine işe alım süreçlerimizi aktardığımız eğitimlerde aday görüşmelerinde demografik çeşitlilik algısı ile hareket edilmesi yönünde bilgilendirmeler yapıyoruz. Çeşitliliği kurum kültürünün bir parçası haline getiren şirketler, işe alımlarda yeteneğe odaklanabiliyor. Her alanda çeşitliliğin, farklı bakış açılarının, farklı yetkinliklerin, o alanı daha fazla besleyip büyüteceğine inanıyoruz” diyor.
AYRIMCILIĞA GÖZ YUMULMUYOR
Çalışan sayısı 3 binin üzerinde olan Siemens Türkiye’de 13 ayrı ulustan insan çalışıyor. Kadın çalışanların oranı yüzde 23, Ar-Ge alanında ise yaklaşık yüzde 35. 2011 yılında Siemens Çeşitlilik Konseyi’ni kuran Siemens’in hedefi kadın yönetici oranını 2023’e kadar yüzde 30’a yükseltmek. Siemens’te işe başlayan herkesin, “İş Yapış İlkeleri”ni imzalaması gerekiyor. Bu ilkeler ayrımcılığın hiçbir türüne göz yumulmayacağını belirtiyor. Siemens Sürdürülebilirlik Yöneticisi (CSO) Esra Kent, “Çeşitlilik, beraberinde daha güçlü bir başarı getirir. Gebze Kampüsü’müzde yer alan Çeşitlilik Tablosu da bu yaklaşımımızı temsil ediyor. Javed Mulani imzalı tabloda güçlü bir kadın figürünün yanında farklı dinlerden, mesleklerden genç ve yaşlı insanlar bir arada… Hepsi de bizi daha ileriye taşımak için beraberce emek veriyor. Siemens’in global vizyonu olan “Vizyon 2020”de de anlatıldığı gibi, bizleri bir sonraki çağa taşıyacak olan şey, farklı düşünce tarzlardır” diyor.
ÇEŞİTLİLİK 3 ANA BAŞLIKTA ELE ALINIYOR
L’Oréal Türkiye’de çalışan sayısı 1.100 kişi. Kadın/erkek çalışan oranı yüzde 55’e yüzde 45. Aynı zamanda ülke yönetim kurulu yüzde 72 oranında kadın yöneticiden oluşuyor.
L’Oréal Türkiye İK Direktörü Demet Akman, çeşitlilik konusunu 3 ana başlıkta ele aldıklarını söylüyor:
· “İşe alım süreçlerinde kadın/erkek dengesinin sağlanması, yönetim komitelerinde yer alan kadın temsil oranının en az yüzde 50 olması, aynı işi yapan kadın ve erkek çalışanlar için eşit ücret dengesinin sağlanması,
· Engelli çalışanların sayısını arttırmak,
· Farklı etnik yapıya ve sosyal geçmişe sahip çalışanları desteklemek.”
HEDEF 5 BİN KADINA İSTİHDAM
Shell Türkiye’deki üst yönetimin yüzde 50’si kadınlarda oluşuyor. Global hedef doğrultusunda, Shell Türkiye, yapılan istihdamın yüzde 50’sinin kadın olmasını planlıyor. Bu doğrultuda, 2017 senesinde uzmanlık ve üstü yetkinlik gerektiren pozisyonlardaki kadın istihdam oranı yüzde 60 olarak gerçekleşti.
Kadın istihdamına destek olmak amacıyla, ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Shell İK Direktörü Dilek Kızılcık, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı himayelerinde, İŞKUR iş birliği ile yürütülen projenin hedefi 5 yılda 5 bin kadın istihdamı sağlamak” diyor.
Shell’de iş hayatında kadınların yetkinliklerini arttırmak, birbirleriyle bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak için oluşturulan Shell Kadın Platformu, Kadınlar için Kariyer Gelişim Programı ve engelliler için oluşturalan ‘enABLE’ platformu yer alıyor.