Açıldıklarından bu yana şehirdeki favorim Tatar Salim. Bu sevgimin arkasındaysa dönerin tadını beğenmemin ötesinde, incelikli şeyler yatıyor. Ataşehir ve Kadıköy Çarşı’dan sonra Caddebostan’da yeni açtıkları mekân vesilesiyle kurucusu Korhan Köserecep ile buluştum.
#Ebru ErkeBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni YılAvustralya’nın ünlü televizyon simalarından Maeve O’Meara ile düzenlediğimiz Türkiye gastronomi turlarının bendeki yeri çok başka. Dört yıl boyunca 15 Avustralyalı gurmeyi Türkiye’nin değişik bölgelerine götürerek hem yemek kültürümüzü öğretme hem de ülkemizi tanıtma fırsatı buldum. Nereleri gezdirip neler tattırdığımı merak ettiyseniz bu hafta İstanbul’un iki yakasını birlikte turlayalım…
#AvustralyaMichelin değerlendirmeleriyle ilgili eleştirim, tavsiye listesinde olması gereken bazı restoranların Bib Gourmand’da, Bib Gourmand’da olması gerekenlerin tavsiye listesinde olması… Önümüzdeki senelerde Bodrum’dan Atgeç, İstanbul’dan Asmalı Cavit gibi meyhanelerin; Adana Ocakbaşı ve Zübeyir gibi kebapçıların, Basta! Neo Bistro, Nazende gibi şef lokantalarının girmesi temennim.
#Somer SivrioğluBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirElinin lezzetiyle nam salmış bir iş insanıyken arkadaşlarının “Bir restoran aç. Kulüp gibi, yiyelim-içelim” demesiyle 2019’da Caddebostan’daki Nazende’yi açtı. Kısa sürede İstanbul’un en revaçta mekânlarından biri haline getirdi. Yazarımız Vedat Milor’un “Nazar değmesinden korkuyorum” dediği Nazende’yi, şefi Uluç Sakarya’dan dinledik.
#İpek İZCİİstanbul’un her köşesi görenleri bir başka büyülüyor. Tarihi eserleri, caddeleri, sokakları... Ve elbette günbatımları... Yedi tepeli şehirde güneşi batırmak, bu büyüleyici anları hafızamıza kazımak için adres çok... Gün yavaş yavaş son bulurken gökyüzü anlatılması zor bir turuncuya bürününce ister Boğaz’ı seyredin, ister Haliç’i... Jürimize şehirde günbatımını izleyebileceğimiz en iyi adresleri sorduk.
#İstanbulBayramlaşmaya giderken bir kutu güllü lokum götürmek âdettir. Misafirlere Türk kahvesi yanında ikram etmek içinse çifte kavrulmuş Antep fıstıklısı tercih edilir. Damlasakızlısı, kaymaklısı, nanelisi ve dahası... Lokum söz konusuysa herkesin favorisi farklıdır. Kültürümüzde özel bir yere sahip olan lokumun klasikleşen adreslerini jürimize sorduk.
#LokumAcıkan, üşüyen herkesin aklından sıcacık bir mercimek çorbası mutlaka geçer. Kimi sebze suyuyla pişiriyor, kimi üzerine biberli yağ gezdirip servis ediyor. Her haliyle mutfağımızın en özel lezzetlerinden biri o... Jürimize mercimek çorbası en iyi adresleri sorduk.
#Mercimek ÇorbasıYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuBayram geldi ve uzun bir tatil var önümüzde. Kimimiz çoktan denize güneşe kavuştuk programlarımızı yapıp kimimiz bayram ziyaretleriyle geçirecek kalan zamanı da. Bir de İstanbul’un tadını çıkarmak için bu boş günleri bekleyenler var, işte bu yazı onlar için. Size keşif yolculuğunuzda yol gösterecek bazı ipuçları vereceğim. Olur da bu satırlar size ilham verirse, rotanıza uygun bir İstanbul kitabımı alın yanınıza ve keyfine varın.
#HürriyetGeçen hafta ekipçe İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki en güzel semtleri adım adım gezdik, nerede ne yapılması gerektiğini yazdık. Bu hafta hedefimizde Anadolu Yakası var. Önce bir vapur turu yapıp Boğaz’ın iki yakasındaki ‘en havalı’ semtlere uğradık, sonra da Bağdat Caddesi’nden Kalamış’a, Moda’ya baharın tadını çıkarabileceğimiz en güzel yerleri ve buralardaki önemli noktaları anlattık. Haftaya Adalar, Beykoz, Anadolukavağı ve Rumelikavağı’ndayız; İstanbul’dan çıkmadan kendinizi tatilde hissedebileceğiniz yerleri sıralayacağız.
#ModaSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganŞeflerin sadece restoranda hangi tabakları sunduğu değil, hangi malzemeyi nereden aldığı, evinde ne pişirip yediği de merak edilir. Biz de çocukluğundan bu yana Kadıköy Çarşı’dan alışveriş ettiğini anlatan tanınmış şef Ali Ronay’la dükkânları dolaştık. Ne satın alıyor, nerede durup yemek yiyor öğrendik.
#Ali Ronay“İstanbul benim aşkım. Çocukluğumun geçtiği Kandilli’de, Boğaz’ın hemen yanı başında atıldı bu sevginin tohumları...” diyor tarihçi, seyahat yazarı ve rehber Saffet Emre Tonguç. ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ adlı kitabı güncellendi, 64’üncü baskıyı yaptı. Kitabın sayfalarını çevirdikçe kendinizi bir İstanbul masalının içinde buluyorsunuz. Kitap ayrıca, dünyanın prestijli turizm kulübü Skal tarafından En İyi Turizm Yayını seçildi. Yazarımızla bu büyülü şehri konuştuk.
#GazetehaberleriKitaplar, haritalar, kartpostallar, fotoğraflar, hatta antikalar... Kitap meraklısı, koleksiyoneri, araştırmacısıyla sahaflarda bambaşka bir sosyal hayat var. Kitap satışına dükkânından devam edenlerin yanı sıra artık birçoğu nadirkitap.com üzerinden de satış yapıyor. Böylece işletmelerini ayakta tutmaya çalışıyorlar.
#GazetehaberleriYemeklerin yanına çok yakışan, ağız sulandıran turşular... Kavanozlar salatalık, lahana, biber, karnabahar, erik, bamya turşularıyla doluyor. “Evde bu işe kalkışamam” diyorsanız onun da bir çözümü var... Jürimize sofralarımızı şenlendirecek turşuları nereden alabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriÇok sevdiğim Belçikalı arkadaşım Karen ve ailesi yakında bizi görmek için İstanbul’a geliyor. Karen 25 yıllık dostluğumuz boyunca bu şehre sık sık geldiği için Tarihi Yarımada’yı defalarca gördü. Ancak bu gelişinde yanında oğlumla yaşıt çocukları da olacağı için “aile dostu” bir şehir turu planlamak istedim. Ödev, spor ve doğum günü partileri trafiğinden bir gün için uzaklaşıp yaşadığımız şehirde hep birlikte turist olacağız. İşte programımız:
#IstanbulYılbaşını eğlenceli için İstanbul'un pek çok noktasında yılbaşı programları hazırlandı. Taksim, Beşiktaş, Ortaköy gibi İstanbul'un en popüler adresinde ücretsiz konserler, animasyon ve dans gösterileriyle 2020’ye coşkulu bir merhaba denilecek. Etkinlik nedeniyle İstanbul'daki bazı yollar kapalı olacak. İşte İstanbul 2020 yılbaşı programları ve İstanbul’da kapalı olacak yollar ile ilgili bilgiler...
#İstanbul 2020 Yılbaşı ProgramlarıKADIKÖY Çarşı Durağı'nda elektrik telinin kopmasıyla Kadıköy-Moda tramvay seferleri yapılamadı. 2 saatlik çalışmanın ardından seferler normale döndü. Aynı yerde dün de tel kopmuş ekiplerin, elektrik tellerini onarmasının ardından seferler normale dönmüştü.
#İstanbul