Pandemi nedeniyle uçak seferleri hâlâ çok az. Hiç uçulmadığı günler bile oldu. Gökyüzü belki de gerçekten bir nefes aldı. Oksijenine doydu. Ama 2019 yılına baktığımızda milyonlarca uçak seferi ile karbon emisyonu neredeyse tepeler yaratıyordu. Yukarısı kirleniyor. Geçici çözüm SAJF. Bir tür atık karışımı. Horul horul yakılan jet yakıtı kerosen içine katılıyor.
#YAZARUçak yolculuğu, özellikle de uzun mesafeli yolculuk, yolcuları, kendilerinin sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek birçok faktöre maruz bırakmaktadır. Geçmişte hastalık problemleri olan yolcular bu faktörlere karşı daha hassas olabilirler. Eğer yolcu planlarını dikkatlice yapar ve yolculuk öncesinde ve sonrasında ve yolculuk sırasında birtakım basit tedbirleri alırsa, hava yolculuğu ile ilgili sağlık riskleri asgari düzeye indirilmiş olur. Peki Uçak yolculuğu yaparken nelere dikkat edilmeli?
#Uçak YolculuğuUçakta kabine verilen hava, motorlardan geliyor. Acabasoluduğumuz hava zehirli mi? Uğur Cebeci’nin hazırladığı Kokpit, uçaklarınhavalandırma sistemlerine ışık tutuyor. İkinci konumuz ise havacılıkta çığıraçacak Trifan. İsterseniz bahçenizden helikopter gibi havalanın. Farklı birteknolojiyi hayata geçiren araç, havada uçak gibi ilerliyor. 9 bin metreyüksekliğe kadar çıkabiliyor.
#Uğur CebeciAvrupa havalimanları artık istenen kapasiteyi karşılamakta zorlanıyor. Bir de bazı Avrupa kentlerinin havalimanları gece 24.00’ta hava trafiğine kapanıyor. Çevresel nedenlerden kaynaklanan kısıtlamalar hava trafik kapasitesini iyice sınırlıyor. Bu yüzden uçuş için gerekli olan slot almak güçleşiyor. Bazı havalimanlarında uçaklar karşı havalimanının iniş kalkış izinlerini beklerken sistem tıkanıyor. Bizde ise hem iç hem de dış hatlarda yaşanan gecikmeler yolcuları çileden çıkarıyor. Artık havalimanlarında kavgasız gün geçmiyor.
#AvrupaSaatte 800 kilometre hızla giden bir uçakta internete nasıl bağlanabiliyorsunuz? O kadar yüksekte yiyecekler ve içecekler nasıl ısıtılıp hazırlanıyor? En önemlisi de 40.000 fit yükseklikte tuvaletler nasıl çalışıyor? Uzmanlar teker teker anlattı...
#Uçak Tuvaletleri16 yaşından beri aralıksız sahnede. Birbirinden farklı birçok karaktere hayat verip onları hafızamıza kazıdı. Ama çoğumuz onu sadece bize gösterdiği kadarıyla tanıdık. Hayatı Kerkük’te (Irak) başladı. Şahane geçen günleri çıkan savaşla bir anda yerle bir oldu. Başının üzerinden füzeler geçerken çocukluğunu yaşamaya gayret etti. Katırlar üzerinde Türkiye’ye geldi. Burada sirkte çalıştı. “Bunları şimdi kolay anlatabiliyorum sana ama o zaman o kadar kolay değildi” diyor. Selim Bayraktar’la Kanal D’de yayımlanan dizisi ‘Veda Mektubu’nu, ilginç hayat öyküsünü, aşkı ve oyunculuğu konuşuyoruz.
#Selim Bayraktarİstanbul, tarihi ve doğal güzellikleri ile dünyanın sayılı şehirlerinin başında geliyor. Marmara Denizi ve Karadeniz kıyıları ise İstanbul'un denize girmek isteyenlere en güzel armağanıdır. Berrak denizi ve temiz plajlarıyla İstanbul Plajları 2023 - İstanbul'da denize girilecek en iyi ücretli ve ücretsiz (halk) plajları listesini sizler için derledik.
#SeyahatOnu bu hafta ilk kez Kanal D’de başlayan ‘O Kız’ dizisiyle ekranda izledik. Farklı havasıyla dikkatleri üzerine çekti, merak edildi. Peki, kimdir Cengiz Orhonlu? Onunla buluşup kendini tiyatroya adadığı hikâyesini, aşkı, şöhreti ve hayatını konuştuk: “Anlatacak şeylerim var. Dinlemek isteyen herkese anlatırım.”
#O KızDidim Lescon Ana Bayii Konyalılar Manifatura’nın sahibi Mustafa Süvari, ailesiyle birlikte 1988 yılında yerleştiği Didim’in önde gelen iş insanlarından biri. Sadece ekonomik değil, sosyal alanlar ve siyasette de ilçenin sevilen isimlerinden biri olan Süvari, Didim ile ilgili yaptıklarını ve hayallerini anlattı.
#1Araçların en önemli parçaları ve bölümleri içerisinde radyatör suyu gelir. Mutlaka yeterli derecede olması ile beraber, düzenli olarak da kontrol edilmelidir. Peki, radyatör suyu nedir, ne kadar olmalı ve nasıl boşaltılır? Radyatör suyu ekleme işlemi hakkında tüm detayları derledik.
#Radyatör SuyuGüneşin ufuktaki bulutları portakal rengine dönüştürdüğü olağanüstü bir günbatımında doğasına, mavi yolculukta eşsiz koyları ve berrak suyuyla denizine sevdalanmamak mümkün değil… Kısa bir tatilde gezerek bitiremeyeceğiniz, bir kere yolunuz düşünce de vazgeçemeyeceğiniz bir cennet Fethiye.
#FethiyeLüks arabalarıyla manşetleri süslemesine alışık olduğumuz Cristiano Ronaldo bu kez 90 milyon dolar değerindeki iki özel jetiyle karşımızda. G650 modeli 65.5 milyon dolar değerindeyken, nispeten daha mütevazı olan G200 modelinin değeri 25 milyon dolar. Ve havada fazla lüks sayılabilecek olan faks makinesi 'ucuz' modelde bulunuyor...
#RonaldoBirbiri ardına ölümlü kazalar yapmış bir uçağın benzerlerine binerken elbette insanlar tedirgin olurlar. Ama uçağın başına gelenler Boeing’i bana göre daha da güçlendirdi. Dikkatleri çok daha fazla yoğunlaştı. 737 MAX’in adının değiştirilmesi de düşünüldü. Ama sonra vazgeçildi. Tek koridorlu uçakların pandemide şanslarının parladığı bir dönemde MAX’lerin devreye girebilmeleri belki de bir şans oldu.
#737 MAX1 Haziran’da seyahat kısıtlamalarının kalkmasının ardından uçak seferleri yeniden başladı. Peki uçağa binmek zorundaysak nelere dikkat etmeliyiz? Son bir haftadır açıklanan rakamlar bize ne söylüyor. “İkinci dalga geliyor, mu gelecek mi” derken çoktan geldi mi? Koronavirüs tedavisinin böbrekleriniz üzerinde herhangi bir etkisi var mı? İşte cevaplar…
#GazetehaberleriHaziran ayı demek asma yaprağı zamanı demek. Çıtır çıtır taze yapraklarla yapacağınız etli ya da zeytinyağlı sarmaların lezzetine doyamazsınız. Peki bu lezzeti kış ayları için de saklamaya ne dersiniz? Bunun en kolay yolu yaprakları salamura yaparak saklamak. Peki salamura yaprak nasıl yapılır? Salamura yaparken nelere dikkat edilmelidir? Salamura yaptığınız yaprakların bozulmasını önlemek için gerekli saklama koşulları nasıl olmalıdır? Aklınızdaki tüm soruların cevapları içeriğimizde…
#Salamura Yaprak Nasıl YapılırTÜRK Hava Yolları’nın (THY) Libreville (Gabon) - İstanbul uçağında seyahat eden Demokratik Kongo Cumhuriyeti uyruklu yolcu Musuamba Mıchoukayembe, uçak havalandıktan 3 saat sonra Nijer havası üzerinde doğum yaptı. Sağlık durumu iyi olan anne ve bebeği, uçağın İstanbul’a inişinin ardından hastaneye götürüldü. 13 bin metrede dünyaya gözlerini açan erkek bebeğe ’Bennel’ adı verildi. Uçağın kokpit ve kabin ekibi doğum sırasında büyük heyecan yaşadı. Kabin amiri Fatma Akyüz, "Uçağa 144 yolcumuzla bindik, 145 yolcu ile indik. Bizim için güzel bir anı oldu" dedi.
#THY