Paylaş
İnsülin pompasını röntgen cihazından geçirmek zarar verir mi? İkiz bebek bekleyen anne adayları gebelikte kaçıncı haftaya kadar uçabilir? Bu gibi birçok sorunun cevabı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü web sitesinde detaylarıyla veriliyor. Ama siz yine de kafanıza takılan sorular için doktorunuza danışmayı unutmayın. Bazı kurallar ise havayolu ve ülkesine göre değişebiliyor. Önceden araştırmak ve bilgi almak şart...
AYAĞIM ALÇIDA, UÇABİLİR MİYİM?
Uçuş sırasında, basınç farkı nedeniyle alçıya bağlı olarak kan dolaşımı etkilenebilir. Bu nedenle birçok havayolu şirketi alçı uygulandıktan sonraki ilk 24-48 saat arasında uçuşa izin vermiyor. Eğer hemen uçmanız gerekiyorsa, havayolu alçının boydan boya kesilmiş olmasını isteyebiliyor. Bu nedenle alçının uygulandığı tarihi gösteren raporunuzu yanınızda bulundurun. Kolunuz veya bacağınızda kırık varsa, acil çıkışlarda oturmanıza izin verilmez. Tek koltuğa sığmanızı zorlaştıran kırık-alçı durumlarında birden fazla koltuk satın almanız gerekebilir. Pnömatik atellerde ise içindeki basınçlı hava uçak içindeki basınç değişikliklerinden etkileneceği için uçuşa uygun değil.
UÇAKTA İNSÜLİN KULLANABİLİR MİYİM?
Bazı insülin pompaları, havalimanlarındaki röntgen cihazlarından etkileniyor. Kullandığınız pompaların özelliklerini öğrenin. Kabin hava basıncındaki değişiklikler, insülinin vücuda salınımı üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca uçağın tırmanması sırasında kabin hava basıncındaki azalma, insülin şırıngası veya tüpünde hava kabarcıklarının oluşumuna ya da hava kabarcıklarının genişlemesine sebep olarak insülinin salınımında hafif bir artışa neden olabilir. Bu durum da hipoglisemi semptomlarını yanında getirebilir. İlaçlar için yanınızda doktor raporunuz olsun.
KAÇINCI HAFTAYA KADAR HAMİLELER UÇABİLİR?
Kabin havası ve basıncı, normal seyir gösteren bir hamilelik için tehdit değil. Ancak yaşanabilecek acil bir durum veya uzun rötarlar anne ve bebek için risk oluşturabilir.
Uluslararası kurallara göre, tek bebek hamileliğinde 36. gebelik haftasından sonra, çoğul bebek hamileliğinde ise 32. gebelik haftasından sonra uçakla seyahate izin verilmiyor. Havayolları 28. gebelik haftasından sonrası için hamileliğin normal seyrinde ilerlediğine dair doktor raporu istiyor.
ŞEKER HASTALARI...
Kontrol altına alınmış şeker hastalığı, havayoluyla seyahat edenler için ciddi bir sorun oluşturmaz. Ön planlama önemlidir. Uçuşta yanınıza alacağınız ilaçlarınızı unutmayın. Seyahatten 4-6 hafta öncesinde doktorunuz veya tedavinizle ilgilenen uzman ekip ile görüşmekte fayda var.
OKSİJEN DESTEĞİ ALABİLİR MİYİM?
Uluslararası kurallar, tıbbi amaçlar için yolcuların küçük oksijen veya hava tüpü taşımalarına ancak havayolu şirketiyle önceden anlaşmak kaydı ile izin veriyor. Bazı şirketler, yolcuların kendi oksijen tüplerini taşımalarına izin verip yolcular için özel tüpler tedarik edebiliyorken (genellikle ekstra ücretli) bazı havayolları buna izin vermeyebilir. Tüple yapılacak uçuşlarda doktor raporu ve form doldurulması talep edilebiliyor.
KALP HASTALARI NASIL UÇABİLİR?
Kalp rahatsızlığı bulunan ve durumu stabil olan kişilerin büyük bir çoğunluğu emniyetli bir şekilde havayolu ile seyahat edebilir. Ancak kişinin kalp rahatsızlığı ciddi ise ve durumu stabil değilse uçmaları sakıncalı.
ASTIMIM VAR...
Astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunan bireylerin çoğunluğu sorunsuzca havayolu ile seyahat edebilir. Ancak kendileri için elzem olan ilaçlarını el bagajlarında bulundurmaları gerekiyor.
Araştırmalar, akciğer rahatsızlığı bulunan kişilerin genellikle ilave oksijen desteği sayesinde çok rahat uçabildiğini ortaya
koyuyor.
AMELİYATTAN KAÇ GÜN SONRA UÇULABİLİR?
Bu süre, yapılan ameliyatın zorluğuna, ameliyat prosedürlerinin uzunluğuna göre değişkenlik gösteriyor. Küçük cerrahi işlemler ile katarakt- basit kornea lazer cerrahisinden 1-2 gün sonra karın bölgesine ait basit cerrahi işlemlerden 4-5 gün sonra, göğüs ve karna ait basit olmayan cerrahi işlemlerden 10 gün sonra uçulabiliyor.
UYKU APNESİNDE KULLANILAN CPAP CİHAZI KABİNE ALINABİLİR Mİ
Havayolu şirketine CPAP makinenizi uçak kabinine almak istediğinizi bildirerek rezervasyonunuzu yaptırmalısınız. İlave olarak havayolu şirketi, doktorunuzdan bu
cihazı kullanmak zorunda olup olmadığınızı bildirir belge isteyebilir. Kabin içerisinde
cihaza uygun güç kaynağı bulunmayabilir. Bu yüzden havayolu şirketi kuru pil ile çalışabilen cihaz kullanmanızı önerebilir.
Daha fazlası için tıklayın: http://web.shgm.gov.tr/tr/yolcular-icin/3889-index
Paylaş