Yönetmen Emin Alper, Dostoyevski’nin ‘Öteki’ adlı eserini tiyatro sahnesine uyarladı ve yönetti. Başarılı yönetmenle bir araya geldik ve oyundan yola çıkarak hayatı konuştuk: “Oyunda anlatılan, küçük insan üzerinde mağduriyet yaratan bütün o kayırmacılık, liyakat eksikliği hayatımızın çok önemli bir gerçeği. Ama son zamanlarda beni en az onun kadar rahatsız eden bir şey var, o da kendimizi kurban ve mağdur gibi görmemiz.”
#Emin Alper‘Mission Impossible’ serisinin yedinci adımı ‘Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm’de ana karakter Ethan Hunt, ‘Varlık’ adlı yapay zekâya karşı mücadele veriyor. Filmde Tom Cruise “61 yaşımda bile aksiyon yıldızı statümden taviz vermem” dercesine oynuyor. Ve oyuncu serinin geçmişteki adımlarından farklı olarak bu kez gökdelenlerin tepesinden inip Alpler’in tepesinde cirit atıyor.
#Mission ImpossibleALES sınavı soruları, pazar günü yapılan sınavın ardından adaylar tarafından sosyal medya üzerinden değerlendirildi. Üniversitelerde yüksek lisansa giriş için uygulanan 2022-ALES'te adaylara sayısal ve sözel testler uygulandı. 150 dakika (2,5 saat) sürenin verildiği sınavın ardından ALES zor muydu, kolay mıydı? sorusu ALES soru yorumlarını merak eden adayların odaklandığı konulardan oldu. Özellikle ALES Türkçe testi ve Othello Sendromu sorusu günün en çok konuşulanları arasında yer aldı. İşte, 2022-ALES/1 sınav yorumları.
#ALESBir dakikanızı ayırın, gözlerinizi kapatın ve bir okuyucu olarak sizi gerçekten meşgul eden, dünyası ve karakterleri sizin için tamamen gerçek olan bir hikayeyi hatırlayın. Şimdi, bu kadar büyüleyici yapan şeyin ne olduğunu düşünmek için analitik yazar şapkanızı takın. Yazar hikayeyi hayata geçirmek için hangi yazma tekniklerini kullanmalı detayları ile derledik.
Kitap okumak, herkes tarafından kazanılması gereken önemli bir alışkanlıktır. Ebeveynlerin bu konuda çocuklarına örnek olarak bu alışkanlığı kazandırması gerekir. Kitap okumak için işe ünlü yazarları ve eserlerini inceleyerek, öğrenerek başlayabiliriz. En ünlü İngiliz yazarlar kimlerdir? Eserleri ve kitapları nelerdir? İngiliz edebiyatına dair merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Eğitim2021 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bulunan Abdulrazak Gurnah, 2017 tarihli romanı ‘Kumdan Yürek’te Zanzibar’dan İngiltere’ye uzanan hüzünlü bir hikâye anlatıyor. Aile bağlarına dair, kendi kendini sürgün etmeye, ülkenizi sömürgeleştiren ülkeye göç etmeye, kimliğe dair bir hikâye bu... Ve aynı zamanda Batı’nın kendisi gibi olmayanlara dayattığı bireysel ve küresel yabancılaşmanın hikâyesi.
#Kumdan YürekAstroloji, MÖ. 2000'li yıllara kadar dayanan bir geçmişe sahiptir. Fakat aynı popülaritesini günümüzde de hala korumaktadır. İşte, 3 Aralık hangi burç, 3 Aralık tarihinde yaşanmış olaylar, 3 Aralıkta doğan ünlü futbolcular ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#BurçStephen Crane, Amerikan edebiyatının başyapıtları arasında sayılan ve ilk modern savaş romanı kabul edilen ‘Kızıl Cesaret Nişanı’nda kahramanlık hayallerini gerçekleştirme umuduyla orduya katılan Henry Fleming’in hikâyesini anlatıyor. Bu aynı zamanda bir dönüşümün, çocukluk çağının sonlanmasının ve masumiyet yitiminin hikâyesi...
#Kızıl Cesaret NişanıBir dönemin en tanınmış teknoloji zenginlerinden biri, İspanya'da bir cezaevi hücresinde hayatına son verdi. Annesiz büyüyen, dayakçı babası 15 yaşındayken intihar eden bu adamın hayatı da skandallar ve garipliklerle doluydu...
#John Mcafeeİyi yazar iyi okurdur. Ali Lidar, ‘Kişisel Edebiyat Atlası’ ve ‘Hayata Rağmen Edebiyat’ın ardından yeni kitabı ‘Edebiyatın Tesirli Parçaları’nda da ruhumuzu biçimlendiren, kişiliğimizi oluşturmada katkıları olan edebiyatçıları ‘kişisel okuma’ ve yazmayı sürdürüyor. Peter Handke, Murat Gülsoy, Kundera, Selçuk Altun, İhsan Oktay Anar, Italo Svevo, Ursula K. Le Guin, Halit Ziya, Joseph Conrad, Herman Melville, Lidar’a 600 kitap okutan 60 yazardan bazıları.
#Edebiyatın Tesirli ParçalarıTürkiye’nin insan, toplum, düşünce dönemeçleriyle ilgili çarpıcı incelemeleriyle tanınan Nurdan Gürbilek, yeni kitabı ‘İkinci Hayat’ta eve, yuvaya, yurda dönmek kadar oradan çıkmak arzusuna da göz kırpıyor. Kendiliğinden bir ‘İkinci Hayat’a dönüşen koronavirüs günleri için ufuk açıcı, sorgulayıcı bir kitap.
#Nurdan GürbilekNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapBir yandan insanlığın geleceğini kurtarmak için çabalayan, öte yandan da yıllar önce uzayda kaybolan babasını arayan bir astronot... ‘Yıldızlara Doğru’, yalnızlık, varoluş ve baba-oğul ilişkisi gibi meselelerde dolaşan bir bilimkurgu. Filmi, performansıyla ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar’a aday olması beklenen Brad Pitt sürüklüyor.
#Filmİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından dördüncüsü düzenlenen Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’nün Alberto Manguel’in ‘Dönüş’ adlı novellasını İngilizce aslından Türkçeye çeviren Ülker İnce’ye verilmesi kararlaştırıldı. Mark Z. Danielewski’nin çetrefilli, bol oyunlu romanı ‘Yapraklar Evi’ni Türkçeye çeviren Gökhan Sarı’ya da jüri özel ödülü verildi. meye karar verdi. Jürinin bir defaya mahsus vermeyi kararlaştırdığı Ahmet Cemal İlk Çeviri Ödülü’nün sahipleri ise Sevcan Şahin ve Sinan Ceylan oldu.
#Talat Sait Halman‘Amazon’un Efendisi’ Amazon’larda geçen çok eğlenceli bir maceranın romanı. Bölgenin kaotik tarihindeki gerçek bir olaydan yola çıkan Márcio Souza, siyasi tarihi yağmacıların, sömürgecilerin, emperyalistlerin bitmek tükenmek bilmez hırslarıyla şekillenen bir coğrafyaya çok yakışan bir anlatı kurmuş. Brezilyalı yazarlar tarafından yazılan en iyi 50 roman arasında gösterilen ‘Amazon’un Efendisi’nde tarihi ve siyaseti ‘soap opera’ tarzında bir hikâyede bir araya getiriyor.
#Amazon'un Efendisi‘Sempatizan’ Vietnam’da doğan, Amerika’da büyüyen yazar Viet Thanh Nguyen’in, 2016’da Pulitzer Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ilk romanı... Bu çok katmanlı kitap sadece dili ya da kahramanın ikilemini, sancılarını iyi anlattığı için değil, Batı’nın Doğu’ya bakışındaki sis perdesini araladığı için de büyük bir roman.
#SempatizanHer yıl onlarca savaş filmi çıkıyor, sinemalarda gösteriliyor ve tekrarları televizyonlarda veriliyor. Çoğu zaman bu filmlerden memnun kalmıyoruz. Çünkü savaş filmi yapmak, diğer kategorilerdeki filmleri yapmaktan çok daha zor. İzleyen kişiyi filmin içine çekerek ya olaylarla ya da efektler ile o atmosferi yaşatmak gerekiyor. Birçok film de bundan yoksun oluyor. Ama bazı filmler var ki, izleyicisine resmen o atmosferi sonuna kadar hissettirebiliyor. İşte mutlaka izlenmesi gereken gelmiş geçmiş en iyi savaş filmleri.
#En İyi Savaş FilmleriVe King Kong bir kez daha huzurlarımızda. ‘Kong: Kafatası Adası’, öyküyü Vietnam Savaşı sonrasına taşırken Francis F. Coppola’nın ünlü klasiği ‘Kıyamet’e göndermelerde bulunuyor. Jordan Vogt-Roberts imzalı bu yeni versiyon, özellikle etkileyici bilgisayar efektleriyle dikkat çekiyor.
#Kong: Kafatası AdasıEfsane yönetmenlerin film zevklerini öğrenmek geçmişten günümüze merak konusu olmuştur. Gazeteci ve eleştirmenlerin de yönetmenlerle her konuşma fırsatı bulduklarında öğrenmek istedikleri en önemli konulardan biri, beğenilerini kazanan filmler... Biz de sinemaya adını altın harflerle yazdıran büyük ustaların günümüze kadar ulaşan favori listelerinden 10 ortak filmi derledik.
#Sinema