Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Güncelleme Tarihi:

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 11:14

Efsane yönetmenlerin film zevklerini öğrenmek geçmişten günümüze merak konusu olmuştur. Gazeteci ve eleştirmenlerin de yönetmenlerle her konuşma fırsatı bulduklarında öğrenmek istedikleri en önemli konulardan biri, beğenilerini kazanan filmler... Biz de sinemaya adını altın harflerle yazdıran büyük ustaların günümüze kadar ulaşan favori listelerinden 10 ortak filmi derledik.

Haberin Devamı

YURTTAŞ KANE (CITIZEN KANE)

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Orson Walles - Yapım: 1941

İlk olarak filmTheodoros Angelopoulos, Stanley Kubrick, Woody Allen gibi yönetmenlerin favori listesinde yer alıyor. Walles'ın ilk uzun metraj filmi özelliğini taşıyan yapım pek çok eleştirmen tarafından sinema tarihinin en önemli eseri olarak görülüyor. 1941 yılında gösterime girmiş, sinemada montaj ve makyaj bakımından birçok yeniliğe adım atmıştır. 

Film; iktidarın doğası, karakter ve kader ilişkisi gibi kavramsal temaların yanı sıra kamuoyu, siyaset, medya ve halkla ilişkiler gibi artık gündelik yaşamın biçimlendirici güçleri olan "modern yaşamın olguları" ve bu olgular arasındaki ilişkiler gibi konuları ele alıyor.

 

Haberin Devamı

KIYAMET (APOCALYPSE NOW)

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Francis Ford Coppola - Yapım: 1979

Michael Mann, Quentin Tarantino, Danny Boyle gibi başarılı yapımlara imza atmış yönetmenlerin favori listesinde yer alan yönetmenliğini Coppola'nın yaptığı ve başrolünde efsane aktör Marlon Brando'nun yer aldığı film, Joseph Conrad'ın 'Heart of Darkness (Karanlığın Yüreği)' isimli romanının uyarlamasıdır.

Vietnam'daki savaşın acımasız yüzünü yansıtan film, 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" eserler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmişti.

 

YEDİ SAMURAY (SEVEN SAMURAI)

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Akira Kurosava - Yapım: 1954

Epik bir Japon filmi olan Yedi Samuray'ın senaryosunu yönetmen Akira Kurosava ve Sojiro Motoki birlikte yazmıştır. Yapım, efsane yönetmen Andrey Tarkovski ve George Lucas'ın favori listesinde.

Haberin Devamı

Üç saati geçen uzunluğuna rağmen özellikle zamanında kaliteli örneklerine rastlamanın zor olduğu savaş ve aksiyon sahneleri en dikkatsiz seyircinin bile ilgisini ayakta tutacak pek çok detay içerirken bir yandan da anlattığı hikayenin bütünlüğünden ve sinematografik kaliteden ödün vermeyen bir başyapıt. Aynı zamanda yönetmen Akira Kurosawa'nın uzun yönetmenlik kariyerinin de zirvesini oluşturuyor.

 

2001: BİR UZAY DESTANI (2001 A SPACE ODYSSEY)

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Stanley Kubrick - Yapım: 1968

Federico Fellini, James Cameron, Martin Scorsese, George Lucas gibi isimlerin listeleriyle sağlam bir referans oluşturan film, Arthur C. Clarke'ın kısa bir öyküsünden esinlenerek, Kubrick tarafından sinemaya aktarılmıştır.

Haberin Devamı

İnsanın evrimi, teknoloji, yapay zeka unsurlarını işleyen ve bilimsel gerçekliği işleyen film, 1991 senesinde Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik açıdan önemli" görülerek, ABD Ulusal Film Arşivi'ne alındı. Eleştirmenler ve izleyiciler tarafından gelmiş geçmiş en iyi filmlerden biri kabul edilmektedir.

 

SIKI DOSTLAR (GOODFELLAS)

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Martin Scorsese - Yapım: 1990

Nicholas Pileggi'nin ''Wiseguy'' adlı kitabından uyarlanan film, Henry Hill adında bir gangsterin gerçek hikâyesini anlatıyor ve yönetmen Guillermo Del Toro, David O. Russel, Peter Jackson'ın favori listesinde.

Haberin Devamı

Sıkı Dostlar, 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verildi.

 

ÖLÜM KORKUSU (VERTIGO)

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Alfred Hitchcock - Yapım: 1958

Fransız yazarlar Pierre Boileau ve Thomas Narcejac'ın 1954'te birlikte yazdıkları ''D'entre Les Morts'' adlı romandan uyarlanan film, çıktığı dönemde pek olumlu yorumlar alamasada daha sonra özellikle film eleştirmenleri tarafından sinema tarihinin en önemli filmleri arasına girmiştir. Filmde kullanılan, geri giden kameranın zoom yapma tekniği, sinema tarihine ''Vertigo Hareketi'' olarak geçmiş ve günümüzde oldukça moda olmuştur.

Haberin Devamı

"Vertigo", 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilmiş ve ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmişti.

 

SOLARIS

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Andrey Tarkovski - Yapım: 1972

Sovyet sanat filmi olan Solaris, Stanislaw Lem'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Yapım, duygusal krizler nedeniyle başarısızlığa uğrayan bir uzay deneyini konu alıyor. Akira Kurosawa ve Stanley Kubrick'in favori filmlerinden biri.

 

İYİ, KÖTÜ VE ÇİRKİN (THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY)

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Sergio Leone - Yapım: 1966

''Spagetti Western'' tarzının başyapıtı kabul edilen film, Amerika İç Savaşı yıllarında kaderleri sürekli birbiriyle kesişen üç silahşör etrafında dönüyor. Clint Eastwood bu filmde 1968 yılındaki ''Golden Laurel'' ödüllerinde en iyi aksiyon performansı dalında ikinciliğe layık görülmüştür ve dünya çapında tanınan bir aktör haline gelmiştir. Quentin Tarantino ve George Lucas'ın favori listesinde bulunan yapıt, eleştirmenler tarafından dünyanın en iyi western filmlerinden biri kabul edilir.

 

YANKESİCİ (PICKPOCKET)

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Robert Bresson - Yapım: 1959

Bresson, ''Yankesici'' filminde somut görüntü ve sesler üzerine çok yoğun bir biçimde çalışmıştır. Keyif için yankesicilik yapan birinin ve onun peşindeki polisin hikâyesini anlattığı olay örgüsünde dönen filmde heyecanlı aktörlerin, melodramatik olaylarin, entrikalı olay örgüsünün sağladığı geleneksel tekniklerinden kaçınan Bresson, hareketi aksiyonu anlatması için serbest bırakır. Duygusuz dış ses, karakterlerin hislerini ve olayları önemsiz birer ayrıntıymışçasına anlatmak için kullanır. Sinemada kendine has tarzı olan yönetmenin filmi Jean-Luc Godard ve Theodoros Angelopoulos'un favorilerinden...

 

AYLAKLAR (I VITELLONI)

Sinema ustalarının beğenisini kazanan 10 ortak film

Yönetmen: Federico Fellini - Yapım: 1953

Fellini'nin üçüncü filmi olan ''Aylaklar'' yönetmenin uluslararası alanda tanınmasını sağlamıştır. Birçok filminde olduğu gibi bu film de kendi hayatından izler taşır. Konusu yönetmenin doğduğu yer olan Rimini'de geçen (ama film orada çevrilmemiştir) "Aylaklar", Adriyatik Denizi kıyısındaki kasabalarında günlerini tembellik ederek geçiren işsiz güçsüz takımından beş gencin öyküsünü anlatır.

Francis Ford Coppola ve Stanley Kubrick'in favorileri arasında yer alan film, En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday gösterilen, ilk gösteriminin yapıldığı Venedik Film Festivali'nde yönetmeni Fellini'ye Gümüş Aslan ödülünü kazandırmıştı.

 

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!