Bahar Alan 17 yıl profesyonel iş hayatının içinde çalıştıktan sonra, demir-çelik üzerine üretim yapan aile şirketlerinde görev yaparken, zeytinyağı işine girdi. Ayvalık’ta aldığı zeytin bahçesinde üst düzey kaliteyi yakalama hedefiyle yola çıktı, üretiminin ilk yılında 25 ödül alan Nova Vera markasını yarattı. Alan’ın şirketi bugün Japonya’dan Amerika’ya birçok ülkeye ihracat yapıyor.
#GazetehaberleriHayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal AtatürkTürkiye’nin ve dünyanın en ünlü şefleriyle siz okurlarımızı bir araya getireceğimiz Chef’s Table yemeğimiz 22 Mayıs Çarşamba akşamı Raffles İstanbul’da gerçekleşecek. Urla’nın 1 Michelin yıldızlı restoranı Teruar Urla, Hürriyet Lezzetli Hayat Chef’s Table için ilk kez İstanbul’da yemek pişirecek.
#Gastronomi Kazanında Kaynayanlarİstanbul Devlet Opera ve Balesi, Cumhuriyetimizin yeni yaşını Muammer Sun’un eserleriyle kutlayacak. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri düzenleyecek. Bayram etkinlikleri dışında bu hafta Zorlu PSM’de New Model Army, Salon İKSV’de Arab Strap konserleri var. Ayrıca merakla beklenen ‘Sidikli Kasabası Müzikali’ perdelerini açıyor. Konser, festival, sergi ve atölye önerilerimiz için ajandamıza göz atmayı unutmayın.
#İstanbul Devlet Opera Ve BalesiBodrum, tatilciler kadar lezzet peşinde koşanların da çekim merkezi. Birçok ünlü şefin, şöhretli restoranın yaz adresi olan ilçe, ruhuna uygun olarak Ege lezzetlerinden başlayıp Asya mutfağına uzanan geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Her yıl yenilenen mutfaklardaki son gelişmeleri, sezonun favori mekân ve yemeklerini listenize not edin.
#GastronomiDünyanın Covid-19'a karşı umudu olan Pfizer/BioNTech aşısı, BioNTech CEO'su Uğur Şahin'in kararlılığı ve ikna kabiliyeti olmasa hayatımızda olmayabilirdi. Aşının doğuşunun ilham verici hikayesine hazır mısınız?
#Özlem TüreciŞef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?
#GazetehaberleriTokyo’dan trenle yarım saat uzaklıktaki Yokohama yıllar sonra başkentin gölgesinden kurtulmaya, uluslararası düzeyde sesini duyurmaya başladı. Geçen sonbaharda Dünya Ragbi Şampiyonası düzenlendi, gelecek yılın Tokyo Yaz Olimpiyatları sırasında ise futbol, basketbol dahil pek çok spor dalının karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak. Japonya’ya özgü eğlence mekânları, geleneksel bahçeleri, Çin Mahallesi’yle ünlü şehirde ocak ayında bile etkinlikler birbirini izliyor: Sakura Caddesi şubata kadar her gece NAKED’ın tasarladığı ışık gösterilerine sahne olacak, Çin Bahar Festivali kutlanacak, Japon Biracıları Yarışması düzenlenecek...
#YokohamaMüslümanlar için mübarek olan ve oruç ibadetinin idrak edildiği Ramazan ayı tüm yurtta karşılandı. Ramazan ayı ile beraber, vatandaşlar da sahur ve iftar sofralarında tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili araştırma yapmaya başladı. Sahurda tüketilen sağlıksız besinlerle mide yorularak, sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Peki, sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? İşte, o konu hakkında merak edilenler.
#RamazanTüm seyahatler, özellikle yalnız yapılanlar öğretici, hatırlatıcıdır. Haliyle herkesin yolu ayrı, herkesin deneyimi, yaşadıkları farklı olacaktır. Ben biraz plansız, biraz da hızlı bir kararla 21 gün sürecek bir Japonya yolculuğuna çıktım. Ablam Meltem’in iş gezisi vardı, ilk hafta onunla sonraki iki hafta tek başıma seyahat ettim. Seyahate çıktınız mı bir kere, ya yola teslim olursunuz ve akıştasınızdır ya da her anı planlamaya çalışarak beklentiye girebilirsiniz. Japonya gibi yapılabilecek şeylerin çokluğu karşısında ben birinci yolu seçtim, kendimi daha da bir akışa bıraktım. İlk hafta gideceğimiz yerler konusunda fikrim vardı ama sonrasını hiç planlamadım.
#JaponyaGündüz kuşağında her gün ekranda canlı yayın yaptığım yıllarda tanıdım ismi güzel, içi güzel Cemâlnur Sargut’u. Bir değil, beş değil, onlarca kez konuğum oldu. Doyamadığım bilgilerini, sohbetlerine katılarak ve kitaplarını okuyarak çoğaltmaya çalıştım.Bugün iki sayfa yetmedi tabii bize. Onun hoşgörüsünü, derin bilgilerinden faydalanmayı ve nezaketle bizlere aktardığı İslamiyeti onun bakış açısı ile dinlemeyi çok seviyorum. Bilgileri bize aktarırken, içinde korku ve tehdit içermeyen ifadesi umarım size de iyi gelir...
#Cemlnur SargutÇevremizi saran, hatta kapıları zorlayan savaşlar ve terörün darbe vurduğu turizm sektörünün girdiği darboğaz doğal olarak yeme-içme sektöründe de etkisini gösteriyor. İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’deki oteller, pansiyonlar, tatil köyleri ve restoranlar son 10 yıldır olmadığı kadar boş.
#Müge AkgünTürkiye’nin en popüler tatil yeri Bodrum, bu sezona bir sürü değişiklikle girdi. Yeni açılan mekânlar, müzeler, sergiler, konserler ve etkinlikler... Ramazan nedeniyle sezon biraz sönük başlasa da Türkiye’nin hâlâ gözbebeği. Bodrum’la ilgili tüm bilmeniz gerekenleri yazdım bu hafta.
#BodrumAğız tadıyla bir kış geçirmeniz dileğiyle, Türkiye’nin 25 popüler şefi bu kış denemeniz gereken tabakları, taze keşiflerini, her daim favorilerini sıraladı. Ortaya, kesip saklanası okuyup denenilesi gurme bir kılavuz çıktı. Aç karnına bakmayın, sindire sindire okuyun, tadını çıkarmaya bakın
Beyoğlu Galatasaray’daki Çukur Meyhane’de müdavimler eğer rakılarını bitirememişse, şişenin üstüne ismi yazılıyor, dolaba kaldırılıyor. Aradan ne kadar geçerse geçsin o kişi bir daha geldiğinde keyfine kaldığı yerden devam ediyor. Müdavimler arasında kimler mi var? Sahibinin anlattığına göre Deniz Seki de orada, İlhan Şeşen de... Sağınızda Garo Mafyan, solunuzda Ahmet Ümit...