Yapımı 1900 yılında tamamlanan Orsay Gar binası, Orsay Müzesine dönüştürülmüştür. Fransızca adı Musee D'orsay olan sanat müzesi her yıl 3 milyondan fazla sanatsever tarafından ziyaret ediliyor. Orsay müzesi nerede, giriş ücreti ne kadar? Sizin için derledik.
#Orsay MüzesiSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMSanat Tarihçisi Linda Nochlin, 1971 yılında yayınlanan “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok” adlı makalesinde, kadın sanatçıların niçin tarih sahnesinde yer almadığını feminist bir bakış açısıyla sorgular. Nochlin’in bu makaleyle sanat tarihi sahnesinde kadınların da var olduğunu kanıtlama çabasına girdiği okunabilir.
#Mihri HanımSanat, insanlığın ortak dilidir. Medeniyetin ölçüsü ve kültürün önemli bir parçasıdır. Sanat içerisinde resim sanatının özel bir yeri bulunmaktadır. Müzik gibi resim sanatı da evrenseldir. Bazı sanatçılar ve eserler ise insanlığın ortak değeri kabul edilmektedir. Claude Monnet de merak edilen ressamlar arasında bulunmaktadır. İşte, Claude Monnet kimdir, Claude Monnet ve yapıtları, hayatı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Claude Monet Kimdir?Sonbahar ekinoksunun başlamasına günler kala hala yazın sıcak günlerini yaşıyoruz. Hala etkisini gösteren Covid-19 virüsüyle yeniden kapanma sürecine girme ihtimalinin yarattığı endişenin de etkisiyle, açık alanlarda mümkün olduğunca sık vakit geçirmeye çalışıyor birçoğumuz. Her ne kadar günümüzde normal şartlardaki mevsim özelliklerinden tam anlamıyla bahsedemiyor olsak da 23 Eylül günü, yaz mevsiminin bitip sonbahar mevsiminin başladığı gündür.
#Sanat AktiviteleriSabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSMOsmanlı Devletinin kuruluş tarihinden 19. yüzyıla kadar edebiyatımızda Divan Edebiyatı etkili oldu. 6 yüzyıl boyunca yazarlar, gazel ve kaside gibi manzum eserlerin yanı sıra mesnevi türünde eserler kaleme aldı. Ancak 19. yüzyılda Tanzimat ve Servet-i Fünun akımlarının etkisiyle Türk edebiyatında ilk kez Batılı anlamda eserler yazılmaya başlanmıştır. Batılı anlamda ilk hikaye örneği nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Batılı Anlamda İlk Hikaye Örneği Nedir?Empresyonizm bir diğer adı ile izlenimcilik, 19.yy’ın ikinci yarısı ve 20. yy.’ın başlarında Fransa’da başlayarak daha sonra diğer ülkelere yayılan resim sanatının ismidir. Empresyonizm nedir? Özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Empresyonizm Nedir?İstanbul Modern çocuklara sanatla dolu, eğlenceli ve yaratıcı bir yarıyıl tatili sunuyor. Bir Sanat Çalışmasını Çözümlemek, Foto Kolaj, Çamurdan Heykeller, Geleceğin Mimarları, Baskı Resim Atölyesi, Resimler ve Kostümler ve daha pek çok atölye programı yarıyıl tatilinde çocukları bekliyor.
#SömestirTATİLİ çocuklarınız nasıl geçirecek? Bu sorunun yanıtı sadece “dinlenerek” olmasın. Sevdiği alanda pratik kazansın; bir yazın sonunda daha bilgili, daha donanımlı bir öğretim mevsimine girdiğinde, edindiği bilgilerin, okuduğu kitapların ona ne kadar yararlı olduğunu fark edecektir.
#YazarlarValsler şehri, kışın soğuğuna, uluslararası platformdaki kasvet verici gelişmelere inat, yeni yılı rengârenk karşılıyor. Şubata kadar sürecek balolar üç hafta önce başladı. Geçmişin masalsı atmosferini sokaklara, meydanlara taşıyan Noel pazarları kuruldu. Saraylarda, meydanlarda, dini yapılarda konserler düzenleniyor. Bu yıl, yılbaşı arifesinde şehre tarihi ziyarette bulunan iki önemli konuk, Viyana’yı Avrupa’da ilgi odağına dönüştürdü. Tanık olmak istiyorsanız elinizi çabuk tutun.
#ViyanaBir zamanlar savaş gemilerinden başka hiçbir teknenin uğramadığı limanda bugün, birkaç yelkenlinin dışında yalnızca balıkçı motorları var. Okyanus çekildiğinde ortaya çıkan granit taşlarından yapılmış evleri, arduvaz çatıları, lokantaları ve surlarla çevrili kilisesiyle Barfleur çok güzel ama o ölçüde de turistik bir balıkçı köyü.
#SahilKentler günümüzde değişiyor evet. Ama onları, sanat yapıtlarına yansıyan biçimleriyle keşfetmek hâlâ mümkün. Fransa’nın en büyük ikinci liman kenti Le Havre, belki artık Monet’in ‘İzlenim’ tablosunda ölümsüzleştirdiği kent değil. Ama her iki yapıtın da izini bu kuytu limanda sürebilirsiniz. Ben de öyle yaptım. Gün boyu arşınladığım sokak ve parklar roman kahramanı Antoine Roquentin’in de arşınladığı mekanlar, bu dünyada yabancılığını ve aykırılığını, yalnızlığını duyumsadığı yerlerdi.
#Seyahat