Paylaş
Türk edebiyatının önemli yazarlarını mutlaka okumak gerekir. Onlar edebiyatın öncü takımındandır. ‘Tarık Buğra Kitabı’ onu bütün yönleriyle tanımanızı sağlayacak bir çalışma. Böyle kitapları benim tercih etme gerekçem; birçok yazarın, eleştirmenin onun çeşitli türlerdeki yapıtlarını değerlendirmesidir.
Onu okumaya başladığınızda hem daha yakından, derinlemesine tanırsınız hem de Türk edebiyat tarihindeki yerini tespit etmiş olursunuz.
Asım Öz’ün hazırladığı kitabın altbaşlığı: ‘Hatırlayıp Yeniden Bulmak’.
Ömer Arısoy, ‘Kıymetli Okurlar’ başlıklı yazısında, yazarın doğumunun 100’üncü yılı olan 2018’de düzenlenen sempozyumun kitap haline getirildiğini belirtiyor.
Asım Öz, ‘Bu Kitap Hakkında’ yazısında Tarık Buğra’nın (1918–1994) etkili dönemini özetliyor: “Asıl şöhretine 1960’lardan itibaren yayımladığı, Osmanlı’dan Cumhuriyet devrine Türk tarihinin ve toplumunun önemli aşamalarıyla kırılma süreçlerini mesele edinen, bireysel dramlar içinde toplumsal dramları anlatan romanlarıyla kavuşur.
Tarık Buğra, özellikle 1950 sonrası kültür, sanat ve matbuat dünyamızda kalıcı izler bırakmış isimlerdendir. Hikâyelerinden edebiyat zevkine, sanat yorumlarından eleştirmenliğe, tiyatro oyunlarından romanlarına kadar uzanan büyük bir yazar.”
Tarık Buğra Kitabı
Hatırlayıp Yeniden Bulmak
Asım Öz
Zeytinburnu Belediyesi Yayınları
‘İnsanı anlama çabası’
Bazı seçtiğim yazılar: Beşir Ayvazoğlu’nun biyografisi sonraki okumalarınızın temelini sunuyor.
‘Tarık Buğra’nın Sanat ve Edebiyat Anlayışı’, Mehmet Tekin.
Tarık Buğra: “Ben edebiyatın her şeyden önce insanı anlamak ve anlatmak çabası olduğuna inanırım, insanı anlamak da evvelâ kendini anlamaktan geçer.” Tarık Buğra’nın sanat anlayışında vurgulanması gereken ilk ve önemli nokta insana biçilen konum ve değerdir.
‘Küllük’ten Babıâli’ye: Edebiyatçı ve Gazeteci Tarık Buğra’, Cem Sökmen.
Küllük Kıraathanesi, Tarık Buğra’nın gerek telif eserlerinde gerek söyleşilerinde adını anmayı ihmal etmediği, hakkında değerli kayıtlar düştüğü bir mekândır. Buğra, Küllük’ü önce 1950’lerin başında yazdığı aynı adlı hikâyeyle konu eder. Hikâyenin yayımlanışından 30 yıl sonra verdiği söyleşide bu defa Küllük’ün insanlarını isimleriyle anacaktır.
‘Roman Anlayışları Açısından Kemal Tahir ve Tarık Buğra’, Ahmet Duran Arslan. Kemal Tahir: “Romancı için, yüzüncü romanından sonra bile usta olmanın rahatlığı yoktur.”
Tarık Buğra ile Kemal Tahir yazma eylemini asıl besleyen kaynak konusunda hemfikir gözükürler. Tahir gibi Buğra da ilhamdan ziyade çalışmadan yanadır.
İyi bir ressamın kitabı
Hızlı yaşayıp genç ölen, kısa yaşamında Paris gece hayatının en renkli simalarından biri. Bir kont ile kontesin oğluydu.
Ressam Henri de Toulouse-Lautrec (1864 – 1901) çocukluğundan beri sağlık sorunları yaşadı.
Toulouse-Lautrec
Yayına Hazırlayan:
Firdevs Candil Erdoğan
Hayalperest Yayınları
‘Sanatın Soylu Bohemi’ olarak adlandırılan sanatçının resimlerinin yanında bilgiler yer alıyor.
İçindekilerden kitabın sanatçıyı ayrıntılı, kısa, öz biçimde tanıttığını göreceksiniz:
◊ Ressam, Tasarımcı, Aşçı
◊ Paris’in Gece Hayatı ve Müzikholler
◊ Modern Afiş Tasarımında Kilometre Taşı
◊ İzlenimcilik’e Karşı Öznel Bir Tavır: Ard – İzlenimcilik
◊ Kısa, Hızlı, Hedonist Bir Yaşam
◊ Yaşamı ve Eserleri
“Dünyanın her yerinde ressam ve tasarımcı olarak takdir gören Toulouse-Lautrec’in bir özelliği de gerçekten iyi bir aşçı ve gurme olmasıydı. Yiyecek içecek sektörünün popüler olduğu kafelerin bütün ünlü şeflerini tanıyordu.”
Hayatı ve resmi ilgi çekici bir sanatçıyı yakından tanıyacaksınız.
Paylaş