Tatil anlayışının temellerinin atıldığı, ülkede kruvaziyer turizmin başladığı yerdir Kuşadası... Her ne kadar İzmir’e bağlı sanılsa da aslında Aydın’ın bir ilçesidir. Aynı zamanda buraya sadece ‘Ada’ diyenler de var. Eğer sadece deniz turizminden ibaret olmayan Ada’ya gelmeye karar verdiyseniz her 15 günde bir tatil rotanızı sizler için oluşturacağım.
#1Havalar iyice ısındı. Özellikle koltuk altı terleme sorunu olanlar için sıkıntılı günler başladı. El terlemesi sosyal hayatı zorlaştırırken, ayak terleme sorunu olanlar açık ayakkabı ve terlik giymekte zorlanır. Koltuk altı terlemesi olanlar ise ter kokusundan ve renkli gömlek giyememekten yakınırlar. Sizler için terlememek ve kokmamak için yapılması gerekenlerle ilgili bir yazı derledim.
#BotoksBAHAR yorgunluğu, psikoloji alanında mevsimsel problemlerden biridir. İlkbahar ve sonbaharın ilk haftalarında genellikle belirtilerini göstermeye başlar. İş yaşamından aile yaşamına kadar insan hayatını her yönüyle etkileyen bir durumdur. Özellikle bahar mevsiminin başladığı günlerde birçok kişide görülebilen, genel bir bitkinlik, güçsüzlük ve enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi belirtilerle seyreden bir rahatsızlık halidir. Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artıyor. Bu yükün iyonlar aracılığıyla taşındığı vurgulanmaktadır. Pozitif ve negatif değerde iki tür iyondan pozitif olanlar arttıkça vücuda zindelik getirir. Negatif yüklü iyonların artması ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere neden olur.Bahar yorgunluğunu nasıl atlatabileceğimizi Akapunktur ve Medikal Estetik Doktoru Tayfur Yağcı anlattı:
#1Diyarbakırlı öğrenciler geliştirdikleri çevreci çamaşır makinesi filtresi sayesinde dünya birincisi oldu. Kısa süre önce adını New York Üniversitesi'nden tam burslu kabul alınca duyuran Avjin Aktop’un da aralarında yer aldığı Delavo takımı, çamaşır makinesinde su tasarrufu ve yeniden kullanım sağlayan filtre sistemiyle çevresel sürdürülebilirlik yarışması The Earth Prize 2023’de hem birinciliğin hem de 100 bin dolar ödülün sahibi oldu.
#Avjin AktopDaha sağlıklı olduğu gerekçesiyle tercih edilen karton bardaklar, sıcak içecekle temas ettiği anda hastalıklara davetiye çıkarıyor. Tıbbi biyokimya uzmanı Prof. Dr. Kuçur uyardı: “Karton bardaktan içeceğe karışan ‘ağır metal’ kansızlık, hormon ve üreme bozukluğu ile kalp damar hastalıklarına neden oluyor.”
#Karton Bardakİyonya Uygarlığı, Milattan önce 1200 senesinde Yunanlar tarafından Batı Anadolu'da kurulmuştur. 12 şehir devletinden oluşan bu uygarlık ticaretin içinde bulunduğundan birçok kültür ile kaynaşmıştır. Önemli bilim adamları yetiştiren İyonlar denizcilik ve tarım alanında da gelişmeler kat etmiştir. İyonların kim olduğu ile beraber başkentlerini ve uygarlık özelliklerini de sizlerin yerine detaylandırdık.
#İyonlar263 yılında Gotlar tarafından tahrip edildikten sonra harabesi yağmalanan ve bir daha kimsenin bütün olarak göremediği dünyanın 7 harikasından biri olan Efes’teki Artemis Tapınağı, dijital dünyada yeniden hayat buldu. Prof. Dr. Ahmet Denker, Britanya Müzesi başta olmak üzere Türkiye’den çalınıp götürülen parçaların bulunduğu müzelerde 12 yıl boyunca çalışıp, Artemis Tapınağı’nın yapıldığı dönemde nasıl göründüğünü ortaya çıkardı...
#Artemis TapınağıOn yıllardır devam eden Ege Denizi sorunu, Yunanistan’ın son dönem doğu Ege adalarında artan askeri faaliyetleri ve genel söylemleri nedeni ile yeniden alevlenmiş olsa da barış ve beraberlik adına adımlar da atılmıyor değil. Türkiye’nin ilk ‘Cittaslow’ yani sakin şehri Seferihisar, 12 İyon Kentler Birliği Projesi ile Yunanistan’ın Sisam ve Sakız adalarının da dahil olduğu yeni bir turizm rotası için kolları sıvadı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile kültür ve sanat turizmini güçlendirerek turist potansiyelini artırmayı hedefledikleri projesini konuştuk, ilçenin yeni geçim kaynağı lavanta tarlaları ile yöreye özgü Armola peyniri ve ata ekmeğinin izini sürdük.
#SeferihisarTüm arkeoloji dünyasını karşısına almak pahasına, uygarlığı yaratanların Yunan değil Anadolu halkları olduğunu belgeleriyle ortaya koydu. Adeta bir Kuvayımilliye ruhuyla mücadele ederek antik kent Patara’yı talancılardan korudu. Hocaların hocası Fahri Işık’la Patara’da buluştuk, hem kendi kişisel tarihine hem de medeniyetlerimizin kökenine yolculuk yaptık.
#Prof. Fahri IşıkHalojen deyince ne olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, Klor, Florür, İyot dediğimizde aklınıza yüzme havuzları, diş macunu ya da lambalar gelebilir. Klor, insan vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 0.15'ini oluşturur ve vücudun işleyişinde birkaç önemli rol oynar. Peki, nedir Halojenler detayları ile derledik.
#HalojenUyarılabilen hücreler, elektriksel olarak uyarılabilen ve depolarizasyon nedeniyle davranış değişiklikleri yaşayacak olan hücrelerdir. Uyarılabilir hücreler, plazma zarlarında iyonların içeri ve dışarı akışına izin veren iyon kanalları içerir. Peki, depolarizasyon nedir detayları ile derledik.
#DepolarizasyonOksidasyon, sıklıkla merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım alanının geniş olmasından dolayı önem teşkil eden terimler arasındadır. Bu bakımdan Oksidasyon nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz. Oksidasyon nedir? Ne işe yarar? Kimyada, Coğrafyada ve Tıpta ne anlama gelir detayları ile derledik.
Bazen de çözeltilerde istenmeyen bazı iyonlar bulunabilir. Örneğin, içme suyunda magnezyum, kalsiyum ve demir gibi bazı iyonların belirli değerlerin üzerinde olması istenmez. Bu gibi durumlarda ise çözeltiye bu iyonlarla birleşerek suda çözünürlüğü daha az olan tuz bileşiği ortaya çıkaracak olan bir iyon katılır. Çöktürme yöntemi nedir ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#Çöktürme YöntemiEvrende gördüğümüz her şey atomların bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Fen bilimleri ve fizik de maddenin en küçük yapı taşı olarak da bilinen atomları yakından inceler. Bu sayede de atomlar ile ilgili her türlü bilgiye de rahatlıkla ulaşabilir. Atomlarla ilgili günümüzde merak edilen pek çok konu vardır. Bunlardan birisi de iyonik bağ terimidir. İyonik bağ nedir, özellikleri ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimFosfor doğa için önemli yer teşkil eden bir mineral olarak bilinmektedir. Yaşam için gerekli bir yapıya sahip bulunmaktadır. Fosforun omurgalılar ve tüm canlılar için büyük bir önemi vardır. Bu nedenle yapısal olarak araştırılması doğru olacaktır. Fosfor yapı olarak kayaçlarda bulunmaktadır. Yaşam içinde bulunan tüm canlıların az miktarda fosfora ihtiyacı bulunmaktadır. İşte, fosfor döngüsü hakkında tüm detaylar.
#EğitimHAARP, belirli dönemlerde adı sıkça geçen projelerden birisidir. Amerika'nın Alaska'da kurulu yerleşkesi olan 'Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı', devreye girdiği 1997 yılından bu yana tartışmalara konu olmaya devam ediyor. 3.5 megavat gücündeki ve 10 MqHz boyutundaki dalgaları iyonesfere gönderme kapasitesi yer alan sistem, belirli bir lan üzerinden bu etkiyi sağlayabiliyor. Peki, HAARP nedir ve HAARP projesi ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#HaarpSaf suyun elektriği iletip iletmediği oldukça merak edilen bir konudur. Pek çok fizik ve kimya deneylerinde de konuyla ilgili deneyler yapılmaktadır. Özellikle laboratuvar ortamlarında saf suyun elektrik iletip iletmediği test edilir. Sizler için saf su elektriği iletir mi ya da elektrik akımını neden iletmez detayları ile derledik.
#AraştırmaKimyasal ya da fiziksel açıdan özellikle tuzlu suyun elektriği iletip iletmediği merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki, tuzlu su elektriği iletir mi? Tuzlu su elektrik akımını neden ve nasıl iletir tüm detayları ile derledik.
#AraştırmaBozudere Kanyonu’nu şimdiye kadar tam dört kez geçtim. Kimi zaman kuru, kimi zaman sulu yakaladığım; hatta ilk geçişimde gecenin bir yarısı 60 metrelik bir şelalenin içinde ölüm tehlikesi atlattığımdan benim için çok da özel bir kanyon. Teknik malzemeniz ve bilginiz olmadan girmemelisiniz. İnsan eli değmemiş, olabildiğince bakir, olabildiğince vahşi bir coğrafya... Ama gözünüz korkmasın; Bozudere teknik geçişi kışın, iyi bir ekip ve ekipmanla hayatınızın en güzel deneyimlerinden birine dönüşüyor...
#HürriyetTarih boyunca Anadolu'da başta Urartular, Lidyalılar ve Frigler olmak üzere birçok uygarlık kurulmuştur. Bu nedenle Mezopotamya'ya Medeniyetler Beşiği adı verilmiştir. Anadolu'daki toprakların tarıma uygun olması buradaki uygarlıkların ekonomik olarak büyümesinde ve güçlenmesinde etkili olmuştur. En çok bilinen Anadolu medeniyetleri ve uygarlıkları nelerdir? Anadolu medeniyetlerinin ortak özellikleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#En Çok Bilinen Anadolu Medeniyetleri Ve Uygarlıkları Nelerdir?Biyosentez, enerji odaklı bir süreçtir. Bir bağ kırıldığında elde ettiğimiz süreçte kimyasal enerji kullanılır. Pek çok enzim, prostetik gruplar, örneğin metal ve metal olmayan iyonlar ve koenzimler düzgün çalışması için kofaktörlere ihtiyaç duyar. Peki, Biyosentez nedir tüm detayları ile derledik.
#BiyosentezSığır, inek, manda ve koyun gibi hayvanların midesinden elde edilen bir organ eti olan işkembe, yüzyıllardır Türk mutfağında yer edinmektedir. İşkembe, 4 onsluk porsiyon başına sadece 96 kalori ile nispeten düşük kalorilidir ve oldukça faydalıdır. Vücudunuza temel besinlerin bir kaynağı olarak hizmet eder. Peki, işkembenin faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#FaydalarıEvrende görmüş olduğumuz her şey atomların birleşmesi ile oluşmuştur. Fen bilimleri ile birlikte maddenin en küçük niteliğe sahip yapı taşı olan atomlar incelenir ve atomlar ile alakalı hemen hemen her çeşit bilgiye ulaşmak mümkündür. Atomlarla ilgili merak ettiğiniz pek çok konu olabilir. Bu konulardan en fazla merak edilenlerden bir tanesi de İyonik bağ kavramıdır. İyonik bağ kavramının ne demek olduğunu, nasıl oluştuğunu, hangi özelliklere sahip olduğunu ve örneklerinin neler olduğunu sizin için derledik.
#İyonik Bağ Nedir?Periyodik tablodaki gruplar (dikey sütunlar) içindeki elementler benzer kimyasal davranış sergiler. Bu benzerlik, bir grubun üyelerinin değerlik kabuklarında aynı sayıda ve elektron dağılımına sahip olması nedeniyle oluşur. Bununla birlikte, periyodik tablodaki kimyasal özelliklerde başka modeller de vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Adaların en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahardır, yaz ayları kalabalıktır hareketlidir ama bu kalabalık sizi yorabilir. Ada demek huzur, sakinlik demek, Sakız adası demek mavi deniz, gökyüzü, esinti demek, ve daha fazlası.. Bana gezdiğin adalar içinde en çok hangi adayı sevdin diye soranlara, ‘Hayatımın kalan kısmını Sakız Adası’nda yaşayabilirim’ cevabını veriyorum.
#BursaLise yıllarında biyoloji derslerinde çok sık duyduğumuz sözcükler arasında yer alan kofaktör ve koenzim terimleridir. Biyoloji ve biyokimya derslerinde sıkça anlatılan bu terimler pek çok kişinin de ilgisini çekiyor. Kofaktör nedir ve nerede sentezlenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kofaktör Nedir Ve Nerede Sentezlenir?Elektroliz kavramı kaplama ve metalurji ve alanlarında fazlaca uygulanan bir yöntemi tanımlamak amacı doğrultusunda kullanılır. Elektroliz nedir, ne işe yarar? Elektroliz nerelerde kullanılır, nasıl yapılır sorularının yanıtlarını sizler için detaylarıyla birlikte derledik.
#Elektroliz Nedir Ne İşe Yarar?Hücre, canlı bir organizma içindeki bağımsız olarak işlev görebilen en küçük işlevsel birimdir. Ökaryotik hücreler türleri, genel olarak hayvanlar, bitkiler, algler ve mantarlarda bulunmaktadır. Peki, Ökaryotik hücre nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ökaryot Hücre Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?