Güncelleme Tarihi:
Oksidasyon, kimyasal bir olay esnasında maddelerin bileşimindeki hidrojenin azaltılması ya da oksijenin artırılmasıdır.
Oksidasyon Nedir? Ne İşe Yarar?
Oksidasyon, biyolojide yanma, kimyada da yükseltgenme anlamına gelir. Yükseltgenme, enerji elde etme anlamına gelir. Oksidasyon, metal ve oksijenin reaksiyona girmesi ve metal-oksit formunun oluşması anlamına gelir. Oksitlenme işlemi maddenin elektron vermesi sonucu oluşan bir durumdur. Oksijen bir elementle birleşir ya da bir maddedeki oksijen miktarı artırılır. Bu sırada da oksidasyon olayı ortaya çıkar. Oksidasyon aynı zamanda doymamış yağlardki degradasyonun da nedenidir. Oksidasyon, besin kalitesinin azalmasına ve besinlerin acılaşmasına yol açan bir olaydır. Bu olay esnasında gıdalarda zararlı bileşenler oluşur.
Kimyada, Coğrafyada Ve Tıpta Ne Anlama Gelir?
Kimyada oksidasyon ya da yükseltgenme, elektronun bir molekülden ya da atomdan ayrılmasını sağlayan bir tepkimedir. Bir element kimyasal bir reaksiyonda elektron alınca bu olay indirgenme olur. İndirgenme olayı redüksiyon olarak bilinirken yükseltgenme olayı da oksidasyon olarak bilinmektedir. Bazı oksidasyon olaylarında oksijene rastlanmadığından oksidasyon olması için oksijen olması gerekmektedir gibi bir durum söz konusu değildir. Oksijen olmadan da tepkime gerçekleşmesi mümkündür.
Biyolojide oksidasyon bir tepkime ya da herhangi bir reaksyon sonucu oluşan bir durumdur. Diğer adı da yükseltgenme olan oksidasyon elektronların molekül atomlarının ayrılması ile ortaya çıkan bir durumdur. Oksidasyon işlemi için bazen nötr durumun olması bazen de artı değerli iyonlar olması gerekir. Biyolojide oksidasyon örneği olarak fotosentez yapmayan organizmaların örnek verilmesi mümkündür. Bu olayda elektronların asıl kaynağı besinler ya da bileşke maddeleridir. Diğer örnek olarak da solunum zinciri verilmektedir. Burada ise bir dizi elektron moleküller oksijene taşınır ve bunun sonucunda oksidasyon oluşturur. Bazı olaylarda oksijene rastlanmadığından dolayı oksidasyon için oksijen gerekli gibi bir bilgi bulunmaz.
Coğrafyada oksidasyon olayı bir kimyasal süreç olarak bilinmektedir. Topraktaki kimyasal çözülmenin bir süreci olan oksidasyon kayanın bileşimindeki mineraller oksijen ile birleştiğinde oluşan bir olaydır. Oksidasyon olayında genelde su aracıdır ve oksijen de aktif olarak yer alır. Oksijen ve su oksidasyonda değişmez maddelerken diğer elementler serbest bir şekilde bileşik oluşturur. Coğrafyada oksidasyon özellikle demir içermekte olan maddelerde görülür. Örneğin ıslak bir bıçağın üzerinde paslanma meydana gelince oksidasyon oluşumu gerçekleşmiş olur. Oksidasyon doğada sıkça rastlanan bir olaydır. Tortul kayaların kırmızı, sarı ya da kahverengi renklerinde olması da bir oksidasyon olayıdır. Bu durum tortul kayaların oksidasyona uğradığını açıklayan bir durumdur.