Biri, 730 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük şirketi Apple, diğer ise dünyanın en büyük saat üreticisi İsviçreli Swatch… Bu iki şirket Türkiye’de yıllardır mahkemelerini kapılarını aşındırıyor. Gerekçe ‘kaptırdıkları’ markaları… Apple, akıllı kol saati ürünü için iwatch markasını tescil ettiremedi. Swatch ise kendi ismi ile benzer olan bir markanın iptali istiyor. İki dünya devinin karşısında ise biri Tahtakale’de kurulu bir saat firması diğeri ise ‘uyanık’ bir marka girişimcisi var. İwatch markasını alan Ahmet İhsan Aktuna, Apple’ın kendisinden izinsiz söz konusu marka ile Türkiye’de ürün satamayacağı iddiasında.
#Matriks RamApple'ın son rakibi İsviçre saat endüstrisi ölümün eşiğinden defalarca dönüp güçlendi. En son 1970’li yılların ortasında “Quartz devrimi” mekanik saat endüstrisi ihracatını alt üst edebilmişti. Ancak İsviçre saat endüstrisi bu devrime karşı 80’lerde ‘moda’ 90’larda ise ‘lüks’ karşı devrimi ile cevap verdi ve güçlü konumunu yeniden sağladı. Samsung ve Apple’ın sürüklediği akıllı saat teknolojisi ise İsviçre saat endüstrisini yıkabilecek bir devrim olmaktan şimdilik uzak duruyor. Akıllı saatlerin ana akım olmaları için akıllı telefonlardan bağımsızlığını ilan edip yeni, geniş bir uygulama ekosistemiyle farklı ihtiyaçlara cevap vermesi gerekiyor.
#AppleÜnlü yazar Mark Twain, bir zamanlar Zermatt’a açılan vadiyi anlatırken “Burada doğa müthiş bir planla kurulmuş. Hiçbir şey ehlileştirilmemiş, hiçbir şey ucuz ve sıradan değil” demişti. İsviçre’nin İtalya sınırındaki kayak kasabası bugün de aynı özellikleri koruyor. Çevredeki bir düzine zirve hâlâ dağcıları bölgeye çekiyor. Teknolojik destek sayesinde Zermatt çevresinde yıl boyunca kayak yapılabiliyor. Burası İsviçre standartlarına göre bile pahalı, bununla birlikte Avrupa’da kayak tatili yapmak isteyenlerin daha görkemli yer bulması biraz zor.
#ZermattDünyanın önemli saat ve takı üreticileri, İsviçre'nin Basel kentinde geçtiğimiz günlerde düzenlenen Baselworld 2012 Saat ve Takı Fuarı'nda bir araya geldi. Fuara 40'ın üzerinde ülkeden 2 bine yakın marka katıldı. 15 Mart akşamı sona eren ve 93 bin kişinin gezdiği fuarda lüks tam anlamıyla tavan yaptı.
Omega Başkan Yardımcısı Jean-Claude Monachon, 2011’de imrenilecek bir büyüme yaşadıklarını, 2012’den de umutlu olduklarını belirterek “Krizde kıymetli saat yatırım aracı oldu” dedi. Monachon, Türkler’in sofistike saatten anladığını vurgulayarak, “Pembe altın Türk tenine yakışıyor” dedi.
B Plus ve Orhan Holding’le birlikte yüzde 85’ini aldıkları Fransız Synergethic’in 3 tekerlekli elektrikli Tilter modelinin yeni versiyonunu Cenevre Fuarı’nda sergileyen Brightwell Holding’in patronu Alphan Manas, şimdi de Softcar’ı üretmek üzere harekete geçti. Manas, “4 tekerlekli elektrikli Softcar’ı Türkiye’de üreteceğiz” dedi. Öte yandan Manas, Tilter'ı da Türkiye'de üretip 8 bin euroya satabileceklerini belirtti.
Türkiye’de düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın resmi zaman tutucusu 157 yıllık İsviçreli Tissot’un CEO’su François Thiebaud, İstanbul’da 8 bin yıl öncesine gittiğini, Türkiye-Sırbistan yarı final maçında 5 saliseye kilitlenip binlerce yıl gibi hissettiğini söyledi. Türkiye’nin ikinciliğini öven Thiebaud, “Bu başarı ekran ve telefon başından kalkmayan ‘başparmak jenerasyonu’nu alır basketbolcu yapar” dedi.
Ticari sanat, altın günlerini yaşıyor. Dünyanın en ünlü sanatçılarının elinden çıkmış nevresim takımları, tişörtler, ayakkabılar, duvar kağıtları, oyuncaklar, otomobiller, terlikler, hatta su şişeleri var piyasada. Aynı sanatçının galeride sergilenen bir resmine paranız yetmeyebilir ama bu ticari objeleri alıp rahatlıkla evinize götürebilirsiniz. Ticari sanat ilginizi çekiyorsa, mutlu bir haber verelim: Swatch saatleri, henüz birkaç gün evvel Artist Collection’ı (Sanatçı Koleksiyonu) piyasaya çıkardı. ABD ve Avrupa’dan, ünlü 4 sanatçı 12 saat tasarladı marka için.
Amerika’da başlayıp Avrupa’ya sıçrayan küresel yangın Asya’yı da kavurmaya başladı. Perşembe günü ABD borsalarında tarihi çöküş, domino etkisi yaratarak dün Asya ve Avrupa borsalarını da vurdu. Güney Asya’nın en zengin kaplanı Singapur teknik olarak resesyona girdiğini ilan ederken, iflas eden Japon sigorta şirketi Yamato Life Insurance, krizin Asya’daki ilk kurbanı oldu.
Majestelerinin cesur, yetenekli, küstah, çekici, kadın avcısı ajanı James Bond’un, namı diğer 007’nin 22’nci macerası Quantum Of Solace’ı kasım ayında sinemalarda izleyeceğiz. Bu yıl 25’inci yılını kutlayan Swatch, James Bond’un karşısına çıkan 22 kötü karakterin her biri için bir saat tasarladı.