Sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin bir ay sonunda uyutulması seçeneğini de içeren yasa teklifinin temmuz ayı içinde Meclis’e sunulması bekleniyor. Buna karşı hayvanseverler de çözüm önerilerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile tüm partilere ve milletvekillerine iletiyorlar. Benim de incelediğim bu projelerde hayvanseverlerin ve STK’ların desteği ile derhal kısırlaştırma seferberliği ilk sırada. İki milyon erkek köpeğin kısırlaştırılmasının sorunun altı ayda çözebileceği iddia ediliyor.
#UyutmaEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostDünyada paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken, İsveç'ten güzel bir haber geldi. Lund Üniversitesi'nden bilim insanları Strep A enfeksiyonu geçirip iyileşen bir hastanın kanında özel bir antikor keşfetti. Peki bu keşif ne anlama geliyor? Hastalığın seyrini değiştirebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBazı insanlar için küfretmek neredeyse bir refleks gibi. Kızınca, sevinince, şaşırınca duygusal bir tepki olarak küfretmeyi seçen pek çok insan var. Küfredenlerin çoğu genelde duygusal olarak rahatlama yaşadığını söylüyor. Peki küfretmek neden bu kadar iyi hissettiriyor? Küfrettiğimizde beynimizde ve vücudumuzda neler oluyor? Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bütün mesele küfür etmek ya da etmemek...
#KüfürAB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, kadına şiddetin küresel bir sorun olduğunu belirterek, “Bu dünya çapında hakkında vaazlar verdiğimiz bir konu değil. Tedbirler almamız gerekiyor” dedi. İsveç Büyükelçisi Staffan Mikael Herrström de toplumsal cinsiyet eşitliğinin ‘akıllı ekonomi’ demek olduğunu belirtti.
#Avrupa BirliğiStockholm sendromu nedir sorusu sık karşılaşılan konulardan biri. Stockholm sendromu, ilk olarak psikiyatr Nils Bejerot tarafından tanımlanmıştır. Bu durumla baskı altında kalan veya kaçırılan kişilerde karşılaşılabiliyor. Peki Stockholm sendromu nedir? Stockholm sendromu adı nereden gelir? Stockholm sendromu belirtileri ve tedavisi...
#Stockholm Sendromu NedirYaptığı ameliyatlarla kök hücre tedavisinde bir çığır açtığı söyleniyor her yaptığı ayakta alkışlanıyordu. Ancak birkaç yıl içinde söylediği insan olmadığı ortaya çıktı. Ne var ki o zamana kadar nice hastaya ölümcül hasarlar vermeyi sürdürmüştü. Hayatını kaybeden hastalar arasında Ordulu Yeşim Çetir de vardı. O skandal doktor yıllar sonra yeniden manşetlere taşındı...
#Paolo MacchiariniDünya henüz koronavirüs salgınının yaralarını saramamışken açıklanan maymun çiçeği virüsü vakaları herkesi paniğe sürükledi. Dünya genelinde virüsün görüldüğü ülke sayısı artarken Avrupa'da kümelenen vakaların kaynağı Belçika'daki tuhaf bir festival oldu...
#Maymun ÇiçeğiCOVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiBakterilerin doğal ortamını taklit eden ve optimum hayatta kalma stratejilerini tahmin ederek antibiyotik tepkilerini ölçen yeni bir teknik geliştirildi. Enfeksiyonun seyrini önceden tahmin edebilecek sistemle, ilerleyen dönemde kişiye özel antibiyotik uygulamaları da mümkün olacak.
#Doğa Bilimleri FakültesiCovid-19 pandemisinde aşıdan sonra en önemli korunma şekli maske-mesafe ve hijyen. Ancak pek çok gelişmiş ülke bu kuralları gevşetmeye başladı. Pek çok ülkede ise vaka ve ölüm sayıları hala ciddiyetini korumaya devam ediyor. Peki bazı ülkeler Covid-19’u kafalarında bitirdi mi? Bu salgının gidişatı açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#KoronavirüsBANA göre Türkiye’ye örnek olacak bir projeye İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası imza attı.Sahipsiz sokak hayvanları, özellikle de köpekler için yapılan bu anlaşmayla kısırlaştırmanın yanı sıra kuduz aşısı, parazit ilacı uygulaması ve işaretlemeyi de içeren bir çalışma yürütülecek.
#1Birleşmiş Milletler, 31 Ekim'de İskoçya'da toplanacak COP26 zirvesinde felaketin eşiğinde olan dünyanın kurtuluşu için çözüm önerilerini masaya yatıracak. Dünya liderleri krize ilişkin çözüm önerilerini tartışa dursun, Z kuşağı somut ve yaratıcı çözümlerle bu alana ilişkin önemli mesafeler kat ediyor. Kendilerine kaos içinde bir dünya bırakıldığını düşünen gençler gördükleri manzara karşısında, 'Biz korkan bir nesiliz' diyerek endişelerini dile getiriyor. İşte, iklim krizine karşı mücadele eden ve somut çözümler geliştiren gençlerin mücadeleleri...
#Z KuşağıAstraZeneca aşısının kan pıhtılaşması nedeniyle birçok ülkede durdurulmasının ardından, Johnson & Johnson aşısı da ABD'de aynı kaderi paylaştı. Aşılarda yaşanan bu kan pıhtısı sorunu ve durdurma kararları yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Hangisi daha riskli; aşıları durdurmak mı yoksa uygulamaya devam etmek mi?
#Aşı DurdurmaDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#KoronavirüsKüresel çapta başlayan koronavirüs aşı kampanyalarına devam edilirken ortaya çıkan ciddi yan etki vakalarından sonra birçok Avrupa ülkesi tarafından kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) açıklamalarından sonra aşının uygulamasını askıya alan tüm ülkeler teker teker kararlarından vazgeçtiklerini açıkladı. Aşı üreticisinden ve bilim insanlarından ise tartışma yaratan yan etki karmaşasıyla ilgili flaş açıklamalar peş peş geldi.
#Astrazeneca/Oxford AşısıKoronavirüs aşıları dünyadaki ekonomik ve sosyal adaletsizlikleri net bir biçimde ortaya koymaya devam ediyor. 120’den fazla ülkede milyonlarca insan bir doz aşıya bile muhtaç haldeyken, Almanya’da beğenilmeyen aşılar depolarda yığılmış halde bekliyor.
#ALMANYACovid-19 salgını hayatımızda her şeyi etkisi altına aldı, buna ilişkilerimiz de dahil. Aynı evde yaşayan çiftler daha önce hiç olmadığı kadar beraber vakit geçirdiler, çocuğu olan ve evden çıkamayan çiftlerin sabrı sınandı, ayrı yaşayan çiftler pandemi yüzünden uzun süre görüşemedi ve bekarlar ise online flörtten öteye gidemedi. Peki tüm bu yaşananlar çiftlerin ilişki durumunu nasıl etkiledi? Hem uzmanlara hem de pandemiden etkilenen insanlara sorduk, birbirinden ilginç cevaplar aldık.
#14 ŞubatKoronavirüs salgınından yetişkinlere göre çok daha az etkilenen çocuklar ve gençler aşı çalışmalarında ekseriyetle kapsam dışında tutuluyordu. İngiltere'den yapılan bir açıklamaya göre ülkede ilk kez Kovid-19 aşısı bu gruplar üzerinde denenecek.
#İngiltereDünya genelinde yayılmaya devam eden koronavirüs salgınında geliştirilen aşılar bir bir onay almaya ve kullanılmaya başlarken umut bağlanan bir aşıdan kötü haber geldi. Avrupa Birliği'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansının (EMA) AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşıya ocak ayı içinde onay tavsiyesi vermesi beklenmediği açıklandı.
#AstrazenecaSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu, korona virüsünün mutasyon geçiren varyantlarının dünyayı tedirgin ettiği süreçte kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Çin'den gelecek aşının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağını belirtti. Ayrıca İngiltere'de ortaya çıkan yeni mutasyon koronavirüsün Türkiye'de görülmediğini açıkladı. Yerli korona aşısı konusunda son durum ne? Alınan tedbirler sonuç veriyor mu? Tüm merak edilen soruları tek tek yanıtladı.
#Fahrettin Koca