Stockholm sendromu nedir? Stockholm sendromu adı nereden gelir? Stockholm sendromu belirtileri ve tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Stockholm sendromu nedir Stockholm sendromu adı nereden gelir Stockholm sendromu belirtileri ve tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 15:18

Stockholm sendromu nedir sorusu sık karşılaşılan konulardan biri. Stockholm sendromu, ilk olarak psikiyatr Nils Bejerot tarafından tanımlanmıştır. Bu durumla baskı altında kalan veya kaçırılan kişilerde karşılaşılabiliyor. Peki Stockholm sendromu nedir? Stockholm sendromu adı nereden gelir? Stockholm sendromu belirtileri ve tedavisi...

Haberin Devamı

Stockholm Sendromu bazı uzmanlara göre hayatta kalma iç güdüsüyle ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık çeşitli ülkelere baskı altında kalan kişilerde görülür.Uzman Klinik Psikolog Merve Savaşkan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

STOCKHOLM SENDROMU NEDİR?

Stockholm sendromu, ilk olarak Nils Bejerot tarafından tanımlanmıştır. Bejerot, Stockholm sendromunu kendilerine baskı uygulayan kişilere karşı anlayış, sadakat beslemekle oluşan psikolojik bir durum olarak açıklamıştır.

İç dünyada ki eksikler, yaşanan travmalar bu durumu destekler. Normalde suçlu kişiye karşı korku, endişe duyguları ve kaçınma davranışları yerine sempati, aşk, hayranlık gibi duygular beslenir. Bu psikolojik bağdan sonra kendisini kurtarmak ve yardım etmek isteyen kişilere ise olumsuz duygular duyulur.

Haberin Devamı

STOCKHOLM SENDROMU ADI NEREDEN GELİR?

Stockholm sendromu ilk olarak 1973 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşanan bir olay sonucu ismini almıştır. Olay, bir banka soyguncusu ve rehinesi arasında geçmiştir. Banka soyguncusu 6 gün bir kadını rehin alır. Rehine bu süreçte duygusal olarak rehin alan suçluya bağlanmıştır.

STOCKHOLM SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Stockholm sendromunun genellikle 3 ana belirtisi vardır. Bunlar;

  • Kurban, kendini rehin tutan ya da taciz eden kişiye karşı olumlu duygular beslemeye başlar.

  • Kurban; polise, otoriteye ya da kendisini bu durumdan kurtarmak isteyen diğer kişilere karşı olumsuz duygular beslemeye başlar. Hatta bazı durumlarda rehin tutan kişiye karşı işbirliği yapmayı reddederler.

  • Kurban, rehin alan kişinin insani yönünü görmeye ve her iki tarafın da ortak amaçları ve değerleri paylaştığına inanmaya başlar.

STOCKHOLM SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genellikle çocuklardan ziyade yetişkinlerde ve erkeklerden çok kadınlarda görülen Stockholm sendromu tedavisi için psikoterapi desteği alınmalıdır. Tedavi sürecinde yanlış inançlar çalışılır ve savunma mekanizmaları ele alınır.

 

BAKMADAN GEÇME!