EKONOMİ Gazetecileri Derneği’nin (EGD) ev sahipliğinde, iklim değişikliği ve ekonomi ilişkisinin medya bakış açısıyla ele alındığı, basın mensuplarına yönelik İklim ve Ekonomi Konferansı 16-17 Aralık tarihlerinde Sakarya’da gerçekleştirildi.
#EKONOMİ Gazetecileri DerneğiTürkiye’nin, 2053’te net sıfır hedefine ulaşabilmesi için, 2020 yılına kıyasla 2030’a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedeflemesi gerekiyor. İklim uzmanlarına göre bu yolda atılacak adımlar ekonomik iyileşmeleri de beraberinde getirecek.
#Karbon SalınımlarıHamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yaptığı saldırıyla başlayan Filistin-İsrail savaşında sular durulmuyor. İsrail, Hamas’a karşı ‘Demir Kılıçlar’ operasyonunu başlattı. Şu ana kadar binlerce kişi öldü, yaralandı, çok sayıda kişi rehin alındı. Hizbullah, İran, Ürdün, Amerika hepsi hareketlendi, Türkiye arabuluculuk yapabileceğini açıkladı. Dünyanın gözü bölgede. Her iki taraftan da çok sayıda sivilin yaşamını kaybettiği savaş hakkında bilinmesi gerekenleri ve bundan sonra olabilecekleri İstanbul Politikalar Merkezi Sabancı Üniversitesi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ve Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan siyaset bilimci Soli Özel’le konuştuk.
#Gizem CoşkunardaBirleşmiş Milletler, temmuz ayının ilk haftasını bugüne kadar görülen en sıcak hafta ilan ederken; sıcaklığın maliyetinin de ağır olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, yangın, tarımsal kuraklık ve sıcak hava dalgaları nedeniyle Türkiye’nin de ağır bir faturayla karşılaşacağı konusunda uyarıyor. Bu süreçte kamu ve özel sektör için yeşil dönüşüm ise “kaçırılmaması gereken bir fırsat” olarak görülüyor.
#Yeşil DönüşümBuğdayda Çukurovalı üretici taban fiyat bekliyor. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, buğday taban fiyatının en az 9.5-10 lira olması gerektiğini açıkladı. Çukurova’da buğday üretim maliyetinin kiloda 8 lirayı bulduğu belirtiliyor. Bu bakımdan Barut, “Üreticinin eline geçmesi gereken fiyat 9.5 ile 10 lira arasında olmalıdır. Aksi durumda verilecek düşük fiyatlar buğday üreticisini çok zor duruma sokacaktır” dedi.
#BuğdaySabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin bugün Mısır’daki İklim Zirvesi’nde (COP27) tanıtımını yapacağı ‘Türkiye’nin Karbonsuzlaşma Yol Haritası: Sektörel Fayda Maliyet Analizi’ raporu, Türkiye’nin 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşabilmesi için 2020-2030 yılları arasında yapması gereken yatırımları hesapladı.
#Sabancı ÜniversitesiMuğla’nın Bodrum’u besleyen ilçesi Milas’a her kasım ayında hasata gittiğimizde farklı şeyler görüyoruz. Dersini çalışmış, sınıfını geçmekte olan bir öğrenci gibi. Daha doğrusu Türkiye’de ilk ve tek AB coğrafi işareti almış bir kent olmanın haklı olarak gururunu yaşıyor. “8. Milas Zeytin Hasat Şenliği” ile Türkiye’de Ayvalık ve Edremit bölgelerinin önüne geçmiş olması dikkat çekiyor. Zeytin ağacı dikimi, zeytinyağı ve zeytin üretimi yanında, yeni markalara ve yatırımcılara kapısını açmış durumda Milas. Herkes şevk içinde çalışıyor. Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’in büyük emekleri var.
#MuğlaFransız ‘La Fleche tavuğu’ ile aynı genetik özellikle sahip ‘Gerze Hacıkadı tavuğu’, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyayken, Antalya Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’te keşfedilip koruma altına alındı. 2 yıldır yürütülen proje ile gen haritası çıkarılan ve çoğaltma işlemi uygulanan Hacıkadı tavuğunun sayısı 10’dan 1500’e çıktı.
#YÖREXSeller, kuraklık, aşırı sıcak ya da soğuklar, yangınlar… Gün geçmiyor ki dünyanın bir köşesinden iklimle bağlantılı bir felaket haberi gelmesin. Hal böyle olunca çabalar da giderek yoğunlaşmaya başladı. Şimdi Türkiye de Paris İklim Anlaşması’nı Meclis’ten geçirerek bu çabalara resmi olarak ortak olacak. Uzmanlar bunun hayatımıza çekidüzen vermek anlamına geldiğini söylüyor. Önceki gün Meclis’e sunulan anlaşmanın ne olduğunu ve neleri değiştireceğini uzmanlara sorduk.
#Paris İklim Anlaşmasıİklim krizi gelecek, geliyor derken artık kaybedecek zamanımız kalmadı. Uzmanlar, krizden en fazla etkilenecek bölgenin Akdeniz Havzası olduğunu, Türkiye'nin de liste başlarında yer aldığını söylüyor. Peki gelecekte nasıl bir ülkede yaşayacağız? İşte uzmanların yorumlarıyla iklim krizinin başımıza açacağı dertler...
#İklim KriziFarklı illerden gelen son dakika yangın haberleri, yürekleri dağladı. Türkiye’yi kasıp kavuran orman yangınlarının nedenlerini uzmanlara sorduk. Bilim adamlarına göre ormanlar şu 4 nedenden dolayı yanıyor.
#Gazetehaberleriİnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ortak girişimi olan ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi, ‘Sosyal Dayanışma Ekonomisi için Güçlü Kooperatifçilik’i tanımlamak ve sosyal politika önerileri sunmak için toplantı gerçekleştirdi.
#ToplantıÜniversiteler 2020-2021 akademik eğitim öğretim yıl açılış törenlerine başladı. İstanbul’da 20 yıldır eğitim veren bir vakıf üniversitesi, pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirdiği akademik yıl açılış törenini ünlü yazar Pankaj Mishra ile gerçekleşti.
#Sabancı ÜniversitesiDoğanın en renkli zamanlarında olmamıza karşın bir süre evde kalmamız gerek. Yine de bu, doğayla bağlarımızın kopacağı anlamına gelmiyor. Kitaptan belgesele, çiçeklerle tanışmaktan canlı yayında başka hayatlara tanık olmaya, yapabileceğimiz çok şey var.
#HayvanABD Senatosu’nun alt komitesinde, Türkiye’nin Suriye’deki harekâtına yönelik temelsiz iddiaların yer aldığı yaptırım tasarısı önceki gün kabul edildi. Dün de Senato, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen ve oylaması daha önce üç kez engellenen yasa tasarısını onayladı. Bu kez senatörlerden oylamaya karşı çıkan olmadı. Türkiye her iki karara da sert tepki gösterdi.
#GazetehaberleriAvrupa sıcaktan kavruluyor. Türkiye’de de önümüzdeki hafta sıcaklığın mevsim normallerinin 2-4 derece üstünde olması bekleniyor. Sabancı Üniversitesi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin’in hazırladığı rapor, sıcak dalgalarının iklim değişikliğine bağlı olarak arttığını ortaya koyuyor. Türkiye’de sıcak dalgalarına bağlı ölümler yaşandığını ancak bunların tespit edilmediğini anlatan Şahin, 2003’te Avrupa’daki sıcak dalgasında 20 bin kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak “Önlem almak için Türkiye’de 20 bin kişinin ölmesini beklemeyelim” diye uyarıyor.
#GazatehaberleriSHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından Türkiye’nin hem yerel yenilenebilir kaynaklara hem de enerji verimliliğine yaptığı yatırımları artırarak dünyadaki enerji dönüşümüne sağladığı katkı, yarın Polonya'daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24.Taraflar Konferansı’nda (COP 24) gündeme getirilecek.
#SHURA