Türkiye’nin en çok göç alan, yapılaşmanın en fazla yaşandığı, yeşilini en hızlı yok eden metropolü hálá 7 önemli bitki alanı ve 2 bin 500 türden oluşan florasıyla müthiş bir doğa zenginliğine sahip. Hatta bunlardan 39 tanesi dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen türler. İstanbul’un doğal bitki örtüsü, süs bitkileri yetiştiriciliğinde dünyanın bir numarası olan Hollanda’dan ya da yüzölçüm olarak 50 kat büyük olan İngiltere’den daha zengin.
Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre bahar artık İngiltere’ye 1 ay erken geliyor. Uzmanlar bunun sebebini küresel ısınmaya bağlıyor; bitki ekosistemleri için çok tehlikeli olabileceğine işaret ediyor. Böyle bir durumun Anadolu’daki bitki ve hayvan çeşitliliğini nasıl etkileyeceğine bakalım...
#İlkbaharBahar geldi; görüntüsüyle, kokusuyla büyüleyen çeşit çeşit çiçek etrafımızı sarmaya başladı. İstanbul zaten çiçek cenneti, şehrin her köşesinde ayrı bir güzellik var... Biz de birlikte erguvanların, düğünçiçeklerinin, lalelerin arasında bir tura çıkalım.
#GazetehaberleriGut hastalığının tedavisinde kullanılan ‘kolşisin’ ilacının Covid-19 tedavi sürecini kısalttığı iddia edildi. Brezilya değil İtalya, İspanya, Rusya ve Amerika’da yapılan geniş kapsamlı çalışmalarda kolşisinin Covid-19'a bağlı hastane yatışlarını ve ölümleri ciddi anlamda azalttığına dair bilgiler var. Peki, kolsişin nedir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?
#Kolşisin Nedirİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Sırrı Yüzbaşıoğlu'nun Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde keşfettiği endemik bitki türü "Crocus keltepensis", (Keltepe Çiğdemi) adıyla literatüre girdi.
#'Keltepe ÇiğdemiİSTANBUL Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sırrı Yüzbaşıoğlu’nun, Kocaeli’nin Samanlı Dağları'nın zirvesinde yaptığı araştırmalar ile yeni bir çiğdem türü keşfedildi. Çiğdem literatüre, ‘Keltepe Çiğdemi’ olarak geçti.
#İstanbul Üniversitesi Fen FakültesiRengârenk yapraklarla süslü ağaçlar, çiçekler hatta sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için papatyalar... Üstelik mahalle aralarında, yol kenarlarında... Yeter ki gözlerinizi beton olmayan bir yere çevirin. Ne kadar hor davransak da insanların olduğu kadar bitkilerin de toplanma alanı İstanbul. Birçok Avrupa ülkesinin toplamından daha fazla bitki çeşitliliğine sahip. Çünkü İstanbul bitki göç yolu üzerinde ve komşu ülkelerde de doğal olan çok sayıda bitki İstanbul’a gelip kalmış. Ilıman bir iklime sahip olması, farklı ekosistemleri barındırması da çeşitliliğin artmasına olanak sağlıyor.
#EkosistemlBir zamanlar dağı, taşı, toprağı çiçekler açan Türkiye’de bitki türleri hızla tükeniyor. Baharın müjdecisi çiçekler yapılaşma, orman yangınları, bilinçsiz çevre düzenlemeleri, biyokaçakçılık yüzünden tek tek yok oluyor. Kimileri insanların olmadığı alanlarda hayata tutunmaya çalışıyor. Riva sığırkuyruğu, Kilyos düğmesi, Kilyos moru, Kadıköy çiğdemi yok olma tehdidi altında. Uzmanlar uyarıyor: Bitkilerin en büyük düşmanı yapılaşma. Ormanlar ve doğal alanların, ‘tabiat parkı’ adı altında piknik alanına dönüştürülmesi ve beton zeminlerin kullanılması bitki türleri açısından risk. Endemik bitki türlerini koruyabilmek için öncelikle bu türlerin doğal yaşam alanlarının korunması gerek.
#DoğaTekfen Vakfı’nın desteğiyle hazırlanan ve ülkemizin doğal güzelliklerini gözler önüne seren “Türkiye’nin Eşsiz Çiçekleri Belgeseli” tamamlandı. Belgeselci ve doğa fotoğrafçısı Fatih Orbay’ın üç buçuk yılda 150 bin kilometre yol katederek hazırladığı belgeselde ülkemizin altı farklı botanik bölgesindeki çiçeklere odaklanıldı.
Türkiye, bitki örtüsü açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Sonbaharda bile. Sahil kumullarından dağ zirvelerine kadar çeşit çeşit, renk renk bitki, çiçek vermek için bu mevsimi bekliyor. Peki bu mevsimin en güzel yabani çiçekleri hangileri? Balı güzel olan hangisi, hangisinin kökü zehirli? Derdinizi söyleyin: Bronşitiniz mi var, ülserden mi mustaripsiniz? Çünkü hepsinin ilacı ayrı nebatatta. Deniz kenarı kumsaldan, dağların karlı zirvelerine doğru Anadolu’da yabani çiçek safarisi... Eğer kulağınıza hoş geliyorsa, işte size güzel bir safari rehberi: İş Bankası Kültür Yayınları’ndan ikinci cildi yayınlanan Türkiye’nin En Güzel Yaban Çiçekleri serisi.
TRT’nin deneyimli spikerlerinden Fatih Orbay, karış karış gezdiği Anadolu topraklarında 20 yıl boyunca rastladığı kır çiçeklerinin fotoğraflarını çekti. Yaklaşık 15 bin karelik fotoğraf arşivine sahip olan Orbay’ın 360 fotoğrafı, bu yıl 50’nci yılını kutlayan Tekfen Holding’in desteğiyle Türkçe ve İngilizce kitap haline getirildi. "Anadolu’nun Çiçekleri" adlı kitabın metnini oluşturan fotoğrafaltları Türkiye’nin bitki örtüsünü çok iyi tanıyan İngiliz botanik uzmanı Martyn Rix tarafından kaleme alındı. Biz de bu kitaptan yola çıkarak, birkaç örnekle bir "çiçek seyahati" öneriyoruz sizlere...
Adalar Orman İşletme Şefi Yüksel Özcan, ağaç sevgisini artırmak, doğaseverlerin yardımıyla ormanları korumak amacıyla haftasonlarında eko-tur düzenliyor. Geçen sonbaharda fidan dikimi, orman alanlarının atıklardan temizlenmesi için gerçekleştirilen turlar bu kez farklı bir alana odaklandı.
İstanbul’un en önemli su kaynaklarından olan Terkos su havzası ve biyolojik çeşitliliği 10 önemli tehdit altında. Terkos su havzasını çevreleyen ormanlık sahalar, 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu çerçevesinde mutlak koruma statüsüne sahip değil, bu nedenle havzanın geleceği tehlikede.