Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2007 00:00
Adalar Orman İşletme Şefi Yüksel Özcan, ağaç sevgisini artırmak, doğaseverlerin yardımıyla ormanları korumak amacıyla haftasonlarında eko-tur düzenliyor. Geçen sonbaharda fidan dikimi, orman alanlarının atıklardan temizlenmesi için gerçekleştirilen turlar bu kez farklı bir alana odaklandı.
Küresel ısınma nedeniyle bu yıl beklenenin ötesinde çoğalan zararlılar hedef alındı. Katılımcılar ormanda yürüyüş yapacak, ağaçları ve zararlıları tanıyacak, ağaç dostu terminatör böcekleri doğaya salacak. Yılın ilk eko-turu 15 Nisan’da Büyükada’da.
Adaların 570 hektarlık kızılçam ormanları, haftasonu yürüyüşçüleri için ideal mekan. Büyükada ve Heybeli’nin iki kilometreden 12 kilometreye kadar ulaşan asfalt, toprak parkurları şehir yürüyüşçülerinden trekking meraklılarına kadar farklı gruplara birçok seçenek sunuyor. İstanbul trafiğinden, araç gürültülerinden uzak olması nedeniyle haftasonunda bu parkurlar bisikletçiler tarafından da yoğun olarak kullanılıyor.
İlkbahar aylarında ise ada ormanları, bitkilerle ilgilenenlerin uğrak yerine dönüşüyor. Mimozaların açtığı dönemde, ısırgan gibi şifalı otları toplamak ya da Kadıköy çiğdemi gibi endemik bitkileri fotoğraflamak için adaya gelen birçok meraklı var.
AĞAÇLARI TANIYALIM KOLLARI SIVAYALIM
Yaz aylarında piknikçiler nedeniyle ciddi tehlikeler atlatan, kimi zaman büyük yangınlarla önemli oranda tahrip olan ada ormanları, yaklaşık 10 yıldır zararlıların ciddi tehdidi altında. Adalar Orman İşletme Şefliği, 2004’ten bu yana Ada Kültür Derneği’nin de desteğiyle bu böceklere karşı organik mücadele yürütüyor. Çevre sorunları nedeniyle sayıları azalan, zararlıların düşmanı ve doğa dostu Calosoma sycophanta böceklerini üretip ormanlara salıyor.
Bugüne kadar soğuk geçen kış ayları organik mücadeleye yardımcı oluyordu. Çam kese böceği, kabuk böceği gibi zararlıların önemli bölümü sert kış koşullarında ölüyordu. Küresel ısınma nedeniyle kışların ılık geçmeye başlaması, özellikle bu yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi zararlıların beklenmeyen oranlarda artmasına neden oldu. Adalar Orman İşletme Şefliği, kendi imkanlarıyla yürüttüğü ekolojik mücadele programını doğaseverlerin de desteğine açtı.
YÜRÜYÜŞ VE EKO MÜCADELE BİR ARADA
Bu yılın ilk eko-turu, Büyükada’da gerçekleştirilecek. Turun rehberliğini yapacak olan Adalar Orman İşletme Şefi
Yüksel Özcan, katılımcılara öncelikle küresel ısınmanın ormanlar üzerindeki etkisini anlatacak. Adaların bitki dokusu, ağaç türleri hakkında bilgi verecek. Ardından orman ve çevre temizliğini, çam kese böceği toplama ve parazit üretme tekniklerini gösterecek. Doğa dostu Calosoma Sycophanta böcekleri doğaya salınacak.
Eko-tur katılımcıları, adanın ağaçlandırma programı hakkında da bilgi alacak. Bitki dokusu zayıflayan ve ağaçlandırma alanına dönüştürülen bölgelere orman görevlileriyle birlikte sedir tohumları atılacak. Eko-turların yaz aylarında da sürdürülmesi planlanıyor.
15 Nisan’da yılın ilk turuna katılmak istiyorsanız, Adalar Orman İşletme şefliğine önceden telefonla kayıt yaptırın, eldivenlerinizi yanınıza alın, saat 13.30’da Büyükada Birlik Meydanı’nda olun.
Adalar Orman İşletmesi, www.adaorman.com’da ağaç türleri, orman zararlıları, organik mücadele konusunda bilgi veriyor, orman işgalcilerine karşı yürütülen yasal mücadeleyi anlatıyor. Bilgi almak için, bilgi@adaorman.com, 0 216 382 62 72, 0 544 411 18 91)
TERMİNATÖR YETİŞTİRİYORLAR
Ormancılar, çam kese böceğine karşı tarım ilaçlarıyla mücadele yerine organik savaş yürütüyor. Büyükada’daki laboratuvarlarda birkaç yıldır doğa dostu Calosoma Sycophanta’lar üretilerek ormana salınıyor. Normal koşullarda Calosoma’nın 250 yumurtasından çıkan yavrulardan sadece 10’u hayatta kalırken, özel koşullarda yavru üretimini artırmak mümkün. Bir Calosoma, her gün ağırlığının yedi katı zararlı çam kese böceği yiyor. Geçen yıl 2140 adet "terminatör" doğaya salınmıştı. Bu yıl laboratuvarın kapasitesi artırıldı. Muğla ormanlarından temin edilen 400 ergin Calosoma’dan 3500 civarında "terminatör" elde edildi.