Yardım edin bu çiçekler hayata tutunsun

“Hayata Tutunan Çiçekler” sergisinin manifestosunda olağanüstü bir sistemin küçücük bir parçası olduğumuzu hatırlatarak “Ne farkım var?” diye soruyor Bahar Korçan...

Haberin Devamı

“Bir insan olarak değerli bir Sığla Ağacı’ndan, sayıları tehlikeli yok oluş sınırlarına dayanmış Acem Ceylanı’ndan ya da avlanması yasak olmasına rağmen avlanan Boz Ayı’dan, betonlara gömülü kalmış bir Ümraniye Çiğdemi’nden gerçekten ne farkım var?”

İnsanın çiçek olsun, böcek olsun, hayvan olsun, diğer canlılardan farkının kendisiyle aynı yaşam hakkına sahip türleri küçümsemek, hoyratça yok etmek, zevk için öldürmek ya da safi kendinin bellediği toprakların üzerine daha çok bina dikmek olmadığını söylüyor.
“İnsan olarak farkım” diyor, “Aklım, mantığım, şuurum ve en önemlisi vicdanım”...
Korçan’ın küratörlüğünü yaptığı sergi diğer canlıların da insan gibi yaşam hakkının olduğunu, hepimizin aynı döngü içinde yaşadığını hatırlatma gayesinde.
17-26 Kasım tarihleri arasında, TEMA Vakfı’nın katkılarıyla Kanyon’da düzenlenecek serginin amacı, daha yaşanabilir bir dünya için soyu tükenmekte olan nadir endemik bitkilere sahip çıkmak.

Haberin Devamı


Neler mi var sergide?


Türkiye’nin en güzel ve gösterişli Allium türü Allium Karamanoglui... Türk Kayagülü olarak da bilinen Aethionema Turcicum...
Mitolojik hikayelere konu olan Asperula Sintenisi...
İsmini Fransız ressam Claude Aubriet’den alan Aubrieta Olympica...
Naif bitkilerden Centaurea Amanicola...
Çatalca Peygamber Çiçeği olarak bilinen, papatyagillerin en ilgi çekici çeşidi olan Centaurea hermannii F. Hermann...
Doğal yetişme alanı İstanbul olan Cirsium Polycepalum...
Türkiye’de Kedigözü olarak bilinen Ophrys Fusca...
Bir orkide türü olan Ophrys Isaura...
Sahlep yapımında kullanılan, Likya salebi olarak bilinen ve dünyada sadece Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Ophrys Lycia...
Tez Lale olarak da bilinen Tulipa Praecox...
Bu bitkilerin Korçan’ın tasarımlarıyla geri dönüşümlü maddeden yapılmış heykelleri sergide görülebilecek.
Türkiye, endemik bitki türleri açısından çok zengin bir ülke. Ama ne yazık ki, bilinçsiz ve hızlı şehirleşme nedeniyle bunların pek çoğu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Bu sergide yer verilen bitkiler, bu türler arasından seçilmiş. Her biri dokunaklı hikayeye sahip 18 çiçek. Bugüne kadar insanlarla beraber yaşamış, bundan sonra da yaşaması arzulanan 18 çiçek.
Bunu sağlamak için siz de bir şey yapabilirsiniz. Bu sergiyi gezerken hayatatutunanciceklerkanyonda.com sitesi üzerinden TEMA Vakfı’na bağışta bulunarak bu çiçeklerin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
Çocuklarınızı götürün, sergiyi gezdirin, nadir çiçekleri görsünler, tanısınlar, daha küçük yaşlardan itibaren bir şeylere sahip çıkmayı öğrensinler. Bu arada bağışta bulunursanız da
ne ala!

Yazarın Tüm Yazıları