İstanbul'un fethiyle birlikte kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmaya başlanan ve zamanla mimari ve hat sanatının eşsiz eserleri haline gelen tarihi çeşmeler zamana direniyor. Dünyanın önde gelen kültür ve medeniyet şehirleri arasında yer alan ve sahip olduğu tarihi eserlerle her yıl milyonlarca turisti ağırlayan megakent İstanbul'da, özellikle Osmanlı tarih ve kültürünü uzun yıllardır üzerinde taşıyan tarihi çeşme ve sebiller bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle eski günlerini arıyor. İşte detaylar...
#İstanbul .ÇeşmeleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıllık restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı'nın açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıldız Sarayı direnişin sembolü, sıradan bir yapı değildir, Osmanlı'nın en sancılı yıllarına tanık oldu" dedi. Erdoğan, "Tabiatla uyumu, mimarisi ve Türk saray bahçeleri geleneğinin son örneği olan Yıldız Sarayı nadide bir eserdir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, Yıldız sarayına girişlerin önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olduğunu duyurdu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDevlet Matbası’nda çalışan İbrahim Hilmi Tanışık’ın 40 yıl boyunca İstanbul’u adım adım gezerek camileri, türbeleri ve çeşmeleri kayıt altına aldığı notları, ölümünden 56 yıl sonra kitap oldu. Kitapta, bugün adı bile hatırlanmayan camilere ait tüm bilgiler yer alıyor.
#İbrahim Hilmi TanışıkMevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaKimi sokaklarda büyük boşluklar var. Sanki orada daha önce yaşam kurulmamış, o sokağın sakinleri hiç var olmamış gibi… Kimi binalar yerinde değil artık, kimileri de yıkılacağı günü bekliyor. O evlerin hayatta kalan sakinleriyse ya kırsaldaki evlerinde ya çadırkentlerde ya da göç ettikleri yeni bir şehirde yeni hayatlarına adapte olmaya çalışıyor. Hepsi, yıllardır aşina oldukları hayata yani şehrin eski canlılığına kavuşmasını bekliyor. Peki, bu nasıl mümkün olacak? 6 Şubat’ta depremden etkilenen kentleri sosyal ilişkileri ve kent kimliğini koruyarak yeniden inşa etmek için ne gerek? Uzmanlara sorduk.
#DepremEsenyurt’ta özel çikolata üretim yerlerinde yer alan Pelit Çikolata Müzesi özellikle dünya çapında oldukça dikkat çeken efsanevi çikolatalar yapmaktadır. Baş yapıtları yapan, masal kahramanları üreten ve ünlü kişilerin heykellerini çikolata şeklinde yapan Pelit Çikolata Müzesi kişilerin severek gezebileceği oldukça lezzetli bir yer. Sizler için Pelit Çikolata Müzesi hakkında bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Çikolata MüzesiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tüm yapı sektörüne ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Bakanlık olarak binalarımızda su israfını engellemeye yönelik gerekli düzenlemeleri yaptık. Yapı sektörümüz projelerini su depolama ve debi kontrolüne dair yaptığımız bu değişikliklere uygun bir şekilde tasarlamalıdır. Milletimizden ricamız; suyumuzu korumayı millî bir mesele olarak görmeleridir. Bu görev bizim çocuklarımıza borcumuz, vatanımıza borcumuzdur.” dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tüm yapı sektörüne ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Bakanlık olarak binalarımızda su israfını engellemeye yönelik gerekli düzenlemeleri yaptık. Yapı sektörümüz projelerini su depolama ve debi kontrolüne dair yaptığımız bu değişikliklere uygun bir şekilde tasarlamalıdır. Milletimizden ricamız; suyumuzu korumayı millî bir mesele olarak görmeleridir. Bu görev bizim çocuklarımıza borcumuz, vatanımıza borcumuzdur.” dedi.
#Murat KurumSinema yazarı Tunca Arslan’ın proje koordinatörlüğünde hazırlanan ‘Türk Sinemasında İstanbul’ adlı geniş hacimli kitapta 13 ayrı bölümle ‘taşı toprağı altın’ şehrin, bir anlamda sinematografik atlası çıkarılmış. Her sinemaseverin kitaplığında bulunması gereken bir çalışma.
#Türk Sinemasında İstanbul2. Abdülhamit döneminde Galatasaray Karakolu’nun bulunduğu bölgede inşa edilen Hamidiye Çeşmesi, imar çalışmaları nedeniyle bulunduğu yerden alınarak Galatasaray Lisesi duvarına monte edildi ve demir kafesle koruma altına alındı. Ancak çeşme burada harabeye döndü.
#GazetehaberleriAnkara Kalesi’nin yıllar önceki halini hiç merak ettiniz mi? Ulus bölgesinde yer alan tarihi camileri ya da şimdi göremediğimiz çeşmeleri? İstanbul Üniversitesi’nin Nadir Eserler Kütüphanesi’nde muhafaza edilen 2. Abdülhamid’in ‘Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’ndaki fotoğraflarla bugünkü nostalji yolculuğumuzda Ankara Kalesi, camiler, çeşmeler ve okullar var.
#Hazırlayan: Murat YILMAZPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANKarabük, turistik ilçesi Safranbolu ile tanınsa da hem köyleri hem de ülkemizin en önemli doğal alanlarından Yenice Ormanları’yla keşfedilmeyi bekliyor. Bozayıdan vaşağa yaban hayatının izlerini görebileceğiniz ormanlar, Yörük Köyü, Tokatlı Kanyonu ve Mencilis Mağarası gibi noktalar bölgenin önemli gezi durakları olmaya aday...
#Yenice OrmanlarıÜsküdar iskelesinin yerini iki cami belli eder: 16. asır yapısı Mihrimah Sultan Cami ile 18. yüzyıl eseri Yeni Valide Cami. Klasik Osmanlı mimarisinin sonu yeni sanatsal anlayışın başlangıcı olarak kabul olarak kabul edilen Valide-i Cedid Külliyesi’ni adımlayalım mı?
#ÜsküdarBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Bursa’yı eski çehresine kavuşturmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirterek “Tarihi eserleri çevreleyen, örten yapıları birer birer yıkıyoruz. Osmanlı başkenti olan Payitaht Bursa’yı aslına döndürmeye azmettik. Tarih ile yeşil gün yüzüne çıkacak” dedi. Aktaş ‘tematik kentsel dönüşüm’ olarak tarif ettiği sürecin sonunda Bursa’nın tarihi ve kültürel kimliğinin daha da belirgin hale getirileceğini söyledi.
#GazetehaberleriMihrişah Valide Sultan imareti nerede sorusu merak konusu olmaya devam ediyor. Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Vâlide Sultan tarafından 1792-1796 yıllarında Mehmed Ârif Ağa ve Ahmed Nûrullah Ağa’nın başmimarlıkları sırasında inşa ettirilen binada günümüzde günde yaklaşık 2 bin kişiye sıcak yemek veriliyor. Peki, Mihrişah Valide Sultan imareti nerede ve hangi ilçede? İşte, Mihrişah Valide Sultan imaretinin tarihiyle ilgili bazı bilgiler.
#Mihrişah Valide SultanMurathan Mungan, yıllardır üzerinde çalıştığı ‘Hamamname’yi nihayet yayımladı. Hamamla ilgili tüm çağrışımların izini süren Mungan, ölümsüz hamam cininin sulara kapılıp zaman ve mekân değiştirmesiyle de suyun çağrıştırdığı hemen her konuya İstanbul’la bağlantısı içinde değiniyor. Çeşmeleri, sarnıçları, külhanları anlatırken bir bakıyorsunuz, İstanbul’un rüzgârlarına, Boğaz’ın akıntılarına, balıkçılarına geçmiş. Üstelik her şeyi güzel bir edebi dille anlatsa da isim vermeyi de ihmal etmiyor.
#Murathan MunganGelibolu Yarımadası, Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında, güneye doğru genişleyerek uzanır ve çok ilginç bir kara parçasıdır. 3 bin yılı aşan yerleşim tarihi ve Büyük Çanakkale Zaferinin yaşandığı Gelibolu yarımadasına adını veren kentten bahsetmek istiyorum size bu pazar.
#BursaBüyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentin stratejik planını Hürriyet Bursa’ya anlattı. Yapılacak yatırım ve çalışmaları 5 başlıkta toplayan Aktaş, birinci sırada ulaşımın geldiğini belirterek, bunu kentsel dönüşüm, Yeşil Bursa, spor ve gençlik yatırımları, şehrin turizm ve ekonomik açıdan geliştirilmesi için tarihi ve turistik yatırımlar olarak sıraladı.
#BURSALazio Bölgesi’nde yer alan Roma, aynı zamanda ayrı bir devlet olan Vatikan’ı da sınırlarında barındırdığından, iki devletin de başkenti olarak anılıyor. Roma İmparatorluğu’nun merkezi olan bu tarihi şehir, sahip olduğu mimari ve sanatsal hazinelerle tarihi mirasını şehrin her yerinde sergiliyor. Bu yazıda size 10 adımda Roma'da gezilecek yerlerden bahsedeceğim...
#Roma