Güncelleme Tarihi:
Beş yıldan beri Bodrum'da gerçekleştirilen ‘‘Uluslararası Çevre Filmleri Festivali’’ bu yıl İstanbul'a taşındı. TÜRSAK Vakfı'nın düzenlediği festival Kültür Bakanlığı ve Garanti Bankası'nın desteği ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın danışmanlığı ile 8-15 Haziran'da yapılacak. Festivalin bu yılki ana teması, üretilen her enerjinin doğaya zarar verdiği gerçeğinden hareketle ‘‘Doğadaki Ayak İzlerimiz’’ olarak belirlendi. Festival jurisinde ünlü yazar Louis Gardel'in yanısıra Almanya'dan Fred Kelemen, Hollanda'dan Erik de Bruyn ve Türkiye'den Mustafa Altıoklar gibi sinemacılar da var.
Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür (TÜRSAK) Vakfı'nın beş yıl önce Bodrum'da başlattığı ve kısa zamanda önce Akdeniz ülkelerinde sesini duyuran Uluslararası Çevre Filmleri Festivali, sonraki yıllarda ABD, Kanada, Japonya, Brezilya, İran, Finlandiya gibi 80'e yakın ülkeden katılımcılara kucak açtı. TÜRSAK Vakfı bu yıl daha geniş izleyici kitlesine ulaşmak amacıyla festivali İstanbul'a taşıma kararı aldı. Belgesel ve sinema tutkunları ile çevre gönüllülerinin talepleri de festivalin İstanbul'a taşınmasında etkili oldu. Festival önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olarak izlenebilecek.
Festival filmleri Beyoğlu Beyoğlu Sineması, Sinema TÜRSAK, Fransız Kültür Merkezi ve Bilgi Üniversitesi Sinema Salonu'nda izleyiciye sunulacak.
Festivalde Türkiye'nin gelmiş geçmiş en önemli çevre gönüllüsü yazar Halikarnas Balıkçısı da unutulmamış. Adına düzenlenen Kısa Film Maratonu, Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.
9 Haziran saat 20.00'de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'nda yapılacak açılış töreninde Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu izleyicilere çevre temasını işleyen bir gösteri sunacak. Ardından İranlı yönetmen Fahrad Mehranfar'ın ‘‘Hayat Ağacı’’ adlı filmi gösterilecek.
Festival yeni projelerin çekimi için de destek veriyor. Projeler şunlar: Başak Öngör'ün Boğaziçi'ndeki balıkçıların geçmişine ilişkin kurguladığı ‘‘2318’’, Hüseyin Altunlu ve Devrim Taban'ın, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz canlılarına ilişkin, dede ile torunu arasındaki ilişkiyi anlattığı ‘‘Sessiz Ölüm’’, Ahu Türkpençe, Mehmet Hakyemez, Selim Evci ve Berkay Akbudak'ın üretim-tüketim-yeniden üretimi anlattıkları ‘‘Eskici’’. Derviş Zaim öncülüğünde senaryolaştırılan projeler, yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz'ın danışmanlığında çekilecek.
FESTİVALDE NELER VAR
ULUSLARARASI FİLM YARIŞMALARI
Tozun Dansı (İran)
Münih (Almanya)
Tuzak (Peru)
Avare Günler (Fransa)
Tundra'dan Yedi Şarkı (Finlandiya)
Bahar Toplantısı (Yunanistan)
Eskici (Polanya)
AKDENİZ FOKU ULUSLARARASI BELGESEL VE KISA FİLM YARIŞMASI
Berlin: Büyük Boşluk (Almanya)
Regopstaan'ın Rüyası (Fransa)
Uçtu Uçtu İnek Uçtu (Fransa)
Kuzey-Güney (Fransa)
İklim Çelişkisi (Fransa)
Ormanın Kalbi (Polonya)
Guanche'nin Son Islığı (Finlandiya)
Rüzgarın Kanatlarında (İran)
Kilosu İki Dolara (İtalya)
Nehirle Gelen Günler (İsveç)
Ot (Kanada)
Sessiz Gözcü Pripyat (Avusturya)
Akkuyu (Türkiye)
Doğanın Çocukları (Türkiye)
Çölün Mavi Gözü (Türkiye)
İstanbul Çeşmeleri (Türkiye).
ÖZEL GÖSTERİM
Himalaya (Fransa, İngiltere, Belçika)
Ağır Roman (Türkiye)
Alacakaranlık (Almanya)
DOĞAYA SAYGI
Yaşayan Avrupa: Dağlar
Yaşayan Avrupa: Akarsular
Yaşayan Avrupa: Buzlar Ülkesi
Yaşayan Avrupa: Yeşil Topraklar
Likya Yolu
Okyanus Ormanı
Beyaz Renk
KENTLERİN DOĞASI
Toprak ve Su (Yunanistan)
Vahşi Hayaller (Hollanda)
Yarışma (Polonya)
Dolap (Arjantin)
Büyük Hayvan (Polonya)
Tabela Show (Türkiye)