Dünyanın en şık ve pahalı restoranlarının menülerinde baş köşede yer alan ıstakoz, en değerli kabuklu deniz ürünlerinin başında geliyor. Çeşitli renklerde ve boyutlarda karşımıza çıkabilen ıstakoz, genellikle restoranlarda akvaryumların içinde yaşatılıyor ve henüz canlıyken pişiriliyor. Peki ıstakoz nasıl pişirilir? Istakozun canlı pişirilmesinin nedeni nedir? Aklınızdaki tüm soruların yanıtları içeriğimizde…
#Istakoz Nasıl PişirilirO, beş kuşaktır aşçılık yapan bir ailenin en tutkulu ferdi. Küçükken duvarına popstar değil ünlü şeflerin posterini asacak kadar mutfağa tutkulu… Rus mutfağının varlığını dünyaya duyuran şef Vladimir Mukhin’in ‘mediterrasian’ konseptli restoranı Sakhalin artık İstanbul’da...
#Vladimir MukhinBir yandan emeklilik protestoları, bir yandan temizlik işçilerinin grevi derken Paris son günlerde tatsız haberlerle anılıyor olabilir. Ama köşe kafelerinden vintage kıyafet satan dükkânlarına, ağız sulandıran şarküterilerinden çağdaş-klasik tüm sanat alanlarına bu şehir seyahat tutkunlarını her daim büyüleyecek bir güce sahip. Modası asla geçmeyen kentte bu kez Michelin’li şeflerin peşinden gittim ve şehirde yaşayan tatbilir bir arkadaşımın tavsiyelerini aldım.
#Seyahatİstanbul Pendik açıklarında denize dalış yapan bir dalgıç, su altında yüzerken kamerası ile lüfer sürüsünü görüntüledi. Pandemi sürecinde avlanmanın azalması nedeniyle sayıları çoğalan ve havaların soğumasıyla Ege’ye göç yolculuğu yapan lüfer sürüsü görenleri mest etti.
#PendikKerevit nedir, yenir mi sorusu MasterChef programı ile gündeme geldi. Deniz canlısı olarak dikkat çekici bir yapıya sahip olan Kerevit, yengeç ve ıstakoz benzeri bir yapıya sahiptir. Dünyanın her yerinde yaklaşık 600 türü bulunan kerevit nasıl pişirilir merak ediliyor. Peki, Kerevit nedir, nasıl yenir? İşte kerevit ile yapılan yemekler...
#KerevitHamuru 3 gün boyunca soğuk fermantasyonla ekşitilmiş, 12 saat pişmiş kaburga eti dolgulu tiritli pide... Dış katmanı irmikle yapılmış, vişne soslu içliköfte... Pişinin arasında servis edilen ıstakoz... Taş fırından henüz çıkmış balon ekmeğin içinde sunulan süt kuzu uykuluk… Bu sezon gittiğim restoranların menüsünden tat hafızama kazınan tabakları birlikte hatırlayalım…
#IstakozBalık lokantası konusunda ben klasikçiyim. Anlamsız yaratıcılıkları, soyalı, hardallı, aşırı soslu mezeleri gereksiz bulanlardanım. Ama klasikle sıradanı karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. Nicelikten ziyade niteliğiyle bizi tavlayan mekânların yeri her zaman başkadır. İşte tam da bu yüzden bayıldım Rumelihisarı’nda yeniden açılan Arşipel Balıkçısı’na...
#BalıkTamamen bilinçli ödeniyor ve teamülden paylaşılıyor o adisyonlar. “Bakın ben nerelerde geziyorum” mesajı... “Gidiyorum ama günü de bir birayla geçirmiyorum; masamdan şampanyalar, ıstakozlar eksik olmuyor” mesajı... Ezcümle “Para bende” mesajı...
#Savaş ÖzbeyAtlas okyanusunun ortasında bir ada, adanın ortasında minnacık bir kulübe. Elektrik yok, su yok; peki ne var? Deniz, hayvanlar ve geceleri ışıldayan yıldızlar... Özenmemek mümkün değil, değil mi? Böyle bir ada geçtiğimiz günlerde (İstanbul'da bir daire fiyatına) satışa çıkarıldı. Satan kişinin ise küçük bir şartı var...
#Ducks Ledges AdasıDünya üzerinde birçok değişik çeşidi bulunması ile beraber, kerevit balığı önemli türler içerisinde yer alır. Peki, Kerevit balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kerevit balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Ergenlik dönemi 11-12 yaşlarında başlayıp neredeyse yirmi yaşa kadar süren, bedensel, duygusal ve sosyal değişiklikleri içeren dönemin genel adıdır ve hayatın diğer dönemlerinden farklıdır. Bu dönemin başlangıcına ön ergenlik denir. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, ön ergenlik ve ergenlikte görülen değişimler hakkında bilgi verdi.
#EğitimKerevit nedir sorusu pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya başladı. Deniz canlısı olarak dikkat çekici bir yapıya sahip olan Kerevit, yengeç ve ıstakoz benzeri bir yapıya sahiptir. Görünümüne nazaran lezzetli bir yapıya sahip olan kerevit, çiftlik ortamında da üretilebilmektedir. Peki, Kerevit nedir, ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#KerevitOnu sevmeme ihtimaliniz neredeyse yok. Her daim sempatik ve pozitif. Boşuna “Sevimlilikte pandayla yarışır” demiyorlar. Yeni yıla doğru geri sayarken gözde şef Danilo Zanna’yla buluştuk. Zor geçen 2020’nin ardından bizi mutlu edecek yemekleri, yılbaşı sofrasını daha da lezzetli hale getirecek detayları, sofrada olması ve olmaması gerekenleri konuştuk: “Ekmek az yiyin...Çorba yok. Afrodizyak içinse deniz mahsulleri...”
#GazetehaberleriHakan Kabasakal 31 yıldır İstanbul Boğazı’na dalarak dip hurdacılığı, kendi deyişiyle ‘toplayıcı dalgıçlık’ yapıyor. Köpekbalıkları ve vatozlar üzerine yaptığı doktorasını tez aşamasında bırakmış olsa da öğrenmeyi bırakmayan biri. Üçüncü kitabı ‘Bir Dalgıcın Gözünden Boğaz’ın Altındaki İstanbul’ çıktı. Deneyimli dalgıca Boğaz’ın bilinmeyenlerini sorduk.
#Yücel SönmezGüneydoğu Sicilya şehirlerinden Siracusa, 734 yılında Yunanlarca kurulmuş, Ciçero’dan “En müthiş, en güzel Yunan şehri” övgüsünü almıştı. Geliştikçe dönemin Atina, Kartaca gibi büyük güçlerinin hedefine yerleşti. Romalılar, Bizanslılar, Kuzey Afrikalılar, İskandinavlar gelip geçti. Sanattan mutfak kültürüne pek çok alanda izlerini bıraktılar. Geçmişin görkemi bugün ünlü arkeoloji parkında ve merkezdeki tarihi yapılarda yaşatılıyor. Ortigia Adası, labirenti andıran dar sokaklar, barok üslubu kiliseler, asırlık saraylar ve Ortigia’nın batı kıyısındaki günbatımı manzarası için bu şehir görülmeye değer.
#SeyahatKerevit nedir sorusu internet kullanıcıları tarafından merak edilen aramalar arasında geliyor. Kerevit, Astacoidea ile Parastacoidea üst familyalarından on ayaklı kabuklu türlerinin ortak adıdır. Tatlı su ıstakozu da denilen kerevitleri, Nephropoidea üst familyasından ıstakozlarla karıştırmamak gerekir. İşte Kerevit hakkında merak edilen diğer bilgiler
#KerevitNetlog hem Türkiye’de hem de yurtdışında büyüyen bir lojistik şirketi. 2004 yılında Şahap Çak ve oğlu Gökalp Çak tarafından 13 TIR, 13 şoför ve 8 çalışanla yola çıkan şirket 2019’da 1 milyar dolar ciro hedefliyor. Şirketin Avrupa’da 7 şirket ile masada olduğunu söyleyen Gökalp Çak, “Bunların değeri 350 milyon Euro. Bir de Türk şirketi ile masadayız” dedi.
#Netlogİngiltere'de deniz sıcaklığındaki üç derecelik düşüş on binlerce deniz canlısının kıyıya vurmasına neden oldu.Bir haftadır Sibirya kaynaklı aşırı kar yağışları ve şiddetli rüzgârlarla boğuşan İngiltere'de sahil kenarlarına gidenler kötü bir sürprizle karşılaştı. Kent, Norfolk ve Yorkshire kıyılarına vuran on binlerce ölü deniz canlısı görenleri korkuttu. Kent sakinleri "Binlerce ölü denizyıldızının yanında yengeçler, denizkestaneleri, ıstakozlar ve balıklar var. Denizyıldızlarının çoğu ölüydü ancak ıstakozlar ve bazı yengeçler canlıydı. Elimizden geldiğince kurtarmaya çalıştık. Sahildeki görüntü şok edici ve üzücüydü" diye konuştu.
#İngiltere