İstanbul Sağlık Müdürlüğü, ıspanak ve ıspanağa benzer bitki zehirlenmesiyle ilgili 108 vatandaşın hastanelere başvurduğunu, 80'inin taburcu edildiğini, 28’inin ise takibi ve tedavisinin acil gözlem servislerinde devam ettiğini duyurdu. Öte yandan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kapıkıran, ıspanak üretimi sırasında ’atropa belladonna’ diye adlandırılan yabani ot tohumunun, yerli tohumlarla karışmış olabileceğini söyledi.
#Htvhaberİstanbul Sağlık Müdürlüğü, ıspanak ve ıspanağa benzer bitki zehirlenmesiyle ilgili 108 vatandaşın hastanelere başvurduğunu, 80'inin taburcu edildiğini, 28’inin ise takibi ve tedavisinin acil gözlem servislerinde devam ettiğini duyurdu. Öte yandan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kapıkıran, ıspanak üretimi sırasında ’atropa belladonna’ diye adlandırılan yabani ot tohumunun, yerli tohumlarla karışmış olabileceğini söyledi.
#İstanbuşYaşlanma karşıtı sihirli bir iksir mi arıyorsunuz? Kırışıksız bir cildin sırrının buzdolabınızda olduğunu söylesem ne dersiniz? Şaşırtıcı bir şekilde, genç ve kırışıksız bir cildin sırrı hep göz önünde duruyordu. Son araştırmalar, vücudumuzda bulunan bir protein olan kolajenin yaşlandıkça cilt esnekliğini korumada önemli olduğunu gösteriyor. Pahalı yaşlanma karşıtı iksirlere ihtiyacınız yok çünkü yaşlanmayı durdurmanın gücü tabağınızda zaten mevcut.
#KolajenGünümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuHalsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman dikkat! Çünkü vücudunuz demir rezervlerinin azaldığının alarmını veriyor olabilir. Demir eksikliği, toplumumuzda basit bir sorun gibi görülüyor olabilir. Ama işin gerçeği başka. Çünkü demir minerali, vücudumuzda hayati bir role sahip...
#Buğra BuyrukçuKalp sağlığından kemiklere, kasların düzgün çalışmasından uyku düzenimize vücudumuz için çok önemli bir mineral… Bu mineralin farklı çeşitleri televizyon programlarından sosyal medyaya her yerde karşımıza çıkıyor. Ancak hangi türünü ne zaman ne için kullanacağımız ve fazla kullanımında çıkabilecek sorunlar kafamızı karıştırabiliyor. Magnezyumun hangi formlarıyla nelere yaradığını, yan etkilerini, ne süreyle ve nasıl kullanılması gerektiğini nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e sorduk.
#SağlıkKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkProgram çekimi için gittiğimiz Bakü’de Azeri mutfağını yakından tanıma fırsatı buldum. Kişniş, tarhun ve mercanköşk gibi yeşillikler bol kullanılıyor, Adana kebabına benzeyen lüle kebabına tuz ve karabiber dışında baharat katılmıyor. Ülkenin en ünlü balık yemeğiyse lavangi. Genellikle sazan balığıyla yapılan bu yemekte balığın içi soğan, ceviz ve nar ekşisi karışımıyla dolduruluyor. Bir ülkenin gastronomisinin gelişmesi açısından çok önemli olan üzüm ve şarap üretimi de bölgede mevcut. Pek çok kültürden etkilenerek oluşan kültür altyapısıyla hem turizm hem de gastronomi için yakın gelecekte gelişmeye çok açık bir yer burası.
#AzerbaycanSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitKedi ve köpeklerimizin damak tadına da hitap edecek, zengin içerikli mamaları evde de yapmak mümkün. Veteriner hekim Dr. Haluk Çepoğlu patili dostlarımıza özel tarifler hazırladı. Veteriner hekim Yeter Öcal da ev yapımı mamalara eklenmesi gereken takviyeleri ve onları yeni lezzetlere nasıl alıştırabileceğimizi anlattı.
#Evcil HayvanlarBaşkent Ankara, işlenen tarım alanının yüzde 15’ini son 18 yılda kaybetti. Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, tarım alanlarını yok eden nedenleri ve tarımsal üretimi yeniden artıracak reçeteyi Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Ankara ÜniversitesiCoğrafi işaretli, küçük ama leziz kestanelerinin yanı sıra pide ve börekleri de ünlü Aydın’ın. Hemen her ilçesinde ya hamuru ya harcındaki farklılıktan ötürü özel bir pide var. Paşalara layık böreği, kaymaklı pideleriyle tam bir lezzet üssü Aydın’ı gezelim...
#Gastronomi"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaKonu cildiniz olduğunda; ne yersen osun demende doğruluk payı olabilir. Çok uyumanın, stresi yönetmenin ve güneş kremi kullanmanın yanı sıra besleyici gıdalar yemek, sağlıklı cildi korumanın anahtarıdır. Peki, sağlıklı bir cilt için hangi ürünler tüketilir ayrıntıları ile derledik.
#Cilt