Yeni yıl öncesi, alışverişin tam da hızlandığı bir dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncelledi. İyi de yaptı. Sucuk ve dana kaburga yerine domuz eti, kıymalı pide ve börek yerine sakatat, bal yerine şeker, zeytinyağı yerine tohum yağı ve baharatta yabancı madde yemişiz. Gördük ki özellikle de sucuk, kıyma, zeytinyağı ve bal gibi ürünlerde sahtecilik had safhada. Kanser geçmişi de olan bir tüketici olarak, “İyi de onu yeme bunu yeme peki ne yiyeceğiz” şaşkınlığına düşmüş durumdayım. Yok mu bu sahtecilerden korunmanın bir yolu? Ve dahası ne ceza alıyorlar? İfşa edildiklerinde üretim ve satış duruyor mu? Hepsini sordum.
#SucukTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAşırı işlenmiş yiyecekler sağlık alanında son dönemin en tartışılan konuları arasına girdi. Bu konuda yapılan güncel bir araştırma da çok can sıkıcı sonuçlar ortaya koydu.
#Aşırı İşlenmiş YiyeceklerAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 30 yıllık bir araştırma da bu gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çarpıcı veriler içeriyor.
#Aşırı İşlenmiş GıdaBir arada olmanın ve paylaşmanın mutluluğunu yaşatan Ramazan sofraları için Ramazan ayı boyunca sürecek tatlı bir telaş başlıyor! Bal, pastırma, peynir gibi iftariyeliklerden bakliyatlara, meyve-sebzelerden et - balık çeşitlerine ve kolayca hazırlanabilen tatlılara kadar iftar ve sahurda gönül rahatlığıyla besleyici ve lezzetli sofralar kurabileceğiniz her çeşit ürün, güvenilir alışverişin adresi Metro’da sizleri bekliyor. Düzenli analiz ve denetimlerden geçirilen Metro Usulü ürünler, Ramazan sofralarına hem lezzet hem de kalite ve güven katıyor.
#Sponsorlu İçerikSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Habertürk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Gündeme dair soruları yanıtlayan Bakan Dönmez Gabar'daki petrol keşfine ilişkin "Şimdi günlük 100 bin varil üretim kapasitemiz söz konusu. Üretimde 180 bin varile çıkacağız. Sırf burası yüzde 12'lik ihtiyacımızı karşılayacak" dedi. Bakan Dönmez ayrıca "Burada muhtemel önümüzdeki dönemde gündeme gelecek husus vergilendirmedeki değişikliklerle yerli petrolden elde ettiğimiz mali faydayı kullanıcılara yansıtabiliriz. Bu da netice itibariyle pompaya yansır" açıklamasını yaptı.
#Fatih DönmezTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Cumhurbaşkanımızın ‘Biz ne Rusya ne Ukrayna, bunlar bizim için dost ve komşu ülkelerdir’ duruşu ile bu mesele çözüldü” dedi. Kirişci, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Venezuela’dan 1 metrekare dahi toprak almadığının altını çizdi.Tarım ve Orman Bakanı Bursa Vahit Kirişci, TİGEM Karacabey’de Türkiye Güvenilir Ürün Platformu tarafından ‘Tarım Varsa Hayat Vardır’ projesi çerçevesinde ‘Türkiye Tarım Stratejileri Toplantısı’na katıldı. Toplantı öncesi TİGEM’i gezen ve atları besleyen Kirişci, daha sonra açıklamalar yaparak, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
#Vahit KirişçiVenezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Türkiye’ye ziyareti sonrası iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin iyileşmesi beklenirken, İHBİR Başkanı Kazım Taycı halihazırda bazı adımların atıldığına dikkat çekti. Taycı “Hububat sektöründe ihracatın önde gelen şehirlerinden biri olan Gaziantep’te şirketler İspanyolca konuşanları istihdam etmeye başladı. Gaziantep’te Arapça, İngilizce, Kürtçe vardı bunlara İspanyolca da ek-lendi. Venezuela kapıları bize açılmış durum-da. Venezuela’ya ihracat 1 yılda 2 katına çıktı” açıklamasını yaptı.
#GaziantepTürkiye’nin ‘meyve bahçesi’ olarak bilinen Isparta’da tardımda nitelikli iş gücünü artırmak amacıyla çalışma başlatıldı. ITSO Başkanı Mustafa Tutar, “İşçi sıkıntısı yaşıyoruz. Bu sebeple 3 bin kişilik çadır oluşturuldu. Bu çadırlarda kalan mevsimlik işçiler, üzümden elmaya, kirazdan domatese ürünlerin toplanmasında istihdam ediliyor” dedi.
#IspartaZiraat Bankası tarımsal üretimi desteklemek ve teşvikleri arttırmak üzere yeni kredi çözümlerini duyurdu. Pandemiyle birlikte tarıma olan ihtiyacın daha net anlaşıldığını belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Güvenilir ve sürdürülebilir gıdaya, kullanılabilir su kaynaklarına ve enerjiye sahip olan ülkeler, dünyanın geleceğinde söz sahibi olacaklar” diye konuştu. Genç ve kadın çiftçilere özel olan kredide 2 yıl geri ödemesiz dönem, 10 yıl vade ve 500 bin lira kredi kullandırılacak.
#Ziraat BankasıTürkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Poyraz, "Büyük mağazalarımızda kasap reyonlarımız olacak. İşlenmiş ve paketlenmiş ürünler halinde tüketicimize ulaştıracağız. İnşallah mağazalarımızda kendi ürünlerimizi koymayı hedefliyoruz." dedi.
#Türkiye Tarım Kredi KooperatifleriÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde merakla beklenen 2023 manifestosunu açıkladı. Erdoğan, 'Vatandaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum. Milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum' dedi. Erdoğan kongre sonrası yaptığı teşekkür konuşmasında, ‘2023 Cumhur İttifakı’nın zafer yılı olacak.’ dedi. Öte yandan Erdoğan, 7. Olağan Büyük Kongre'de 1428 geçerli oyun tamamını alarak AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçildi.
#AK PartiDoğanın ve insan sağlığının korunmasında kritik bir görev üstlenen organik tarım pazarına ilgi dünyada hızla artıyor. Peki ya Türkiye’de durum nasıl? Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy’a göre gidişat iyi ancak iç pazarda daha alınacak çok yolumuz var.
#Gazetehaberleri‘Ne Yiyeceğimi Şaşırdım’ bir doktorla bir iletişimcinin ortak rahatsızlıkları vesilesiyle ortaya çıkan bir kitap. Kitapta besinlerin temel özellikleri anlatılıyor; yediklerimizin beyin sağlığı ve kronik enflamasyondaki rollerinden bahsediliyor. Ayrıca bu bilgilerden yola çıkılarak okura birbirinden lezzetli tarifler de veriliyor...
#BeslenmeÖzsu Balık Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Kavalar, “Türkiye kültür balıkçılığı sektöründe dünyadaki kilit oyunculardan biri. Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye’nin çok büyük kapasitesi var. 170 bin tonluk levrek ve çipura üretimimizle Avrupa birincisiyiz. Bu kadar başarılı bir sektörün parçası olmaktan heyecan duyuyoruz” dedi.
#İzmirTarım, geçmişte olduğu gibi günümüzde de en önemli güç kaynağı. Ülkelerin gıda üretiminde kendilerine yetebilmelerinin önemini küresel salgın döneminde daha fazla anladık. Tarlada üretilen ürünün soframıza gelene dek geçirdiği bir değer süreci bulunuyor. Bu süreç ise finansmana dayanıyor. Dijitalleşen tarım ekonomisi işte bu noktada devreye giriyor.
#Serap TorunDış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kuzey Makedonya İş Konseyi Başkanı Bilal Kara, Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki ticaret hacmi hedefinin 1 milyar dolar olduğunu belirterek, "Özellikle inovatif, yenilikçi, katma değeri yüksek ürünlere yapılacak yatırımlar, eğitim, bilişim, yeni teknoloji sahalarında yapılacak atılımlar, her iki ülkenin ticaret hacmini güçlendirecektir." dedi.
#Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu