İZMİR’de soba zehirlenmeleri, şofben zehirlenmeleri, kemik iltihapları, ani görme ve işitme kayıpları gibi pek çok duruma karşı hastaların yardımcı tedavi alabileceği Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, İzmir Şehir Hastanesi’nde ücretsiz hizmete başladı.
#Hiperbarik Oksijen Tedavi MerkeziBU hafta sizlere belki de daha önce hiç duymadığınız bir kulak hastalığı olan ‘Otoskleroz’dan bahsetmek istiyorum. Otoskleroz, kulak kireçlenmesinin nedeni bilinmemekle birlikte, kalıtımsal olduğu gözlemlenmiş. Kadınlarda daha sık görülüp genelde 20 ila 40 yaş arasında ortaya çıkıyor. “Kulak Kireçlenmesi” tedavi edilmediği taktirde kalıcı işitme kayıplarına bile neden olabilen, ciddi bir hastalık. Kulak kireçlenmesi olan kadınlarda işitme sorunu, gebelik döneminde artış gösterebilir. Böyle bir durumda muhakkak doktora danışmakta yarar vardır. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı Otoskleroz’u anlattı.
#1BURUN tıkanıklığının, horlama ve uyku apnesi dahil birçok uyku bozukluğuna sebep olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sucubaşı, bu durumun hayatı kabusa çevirebildiğini söyledi. Sağlıklı bir yaşam ve düzenli bir uyku için burundan sağlıklı nefes almanın şart olduğunu kaydeden Sucubaşı, burunda doğuştan ya da sonradan gelişen ve burun tıkanıklığı yaratan birçok sorun olabildiğini vurguladı.
#1Genellikle iç kulaktaki iltihaplar veya iç kulaktaki küçük kristallerin yerinden oynaması sonucu görülen rahatsızlığa Vertigo adı verilir. Şiddetli baş dönmesine sebep olan vertigo, ciddi ölçüde yaşam kalitesini düşürebilir. Kendiliğinden veya ilaç tedavisi ile geçmeyen vakalarda çeşitli egzersizler çözüm olabiliyor. Peki, Vertigoya iyi gelen egzersizler ve hareketler nelerdir? Vertigoya iyi gelen spor hareketleri hakkında ayrıntıları derledik.
#Vertigoya İyi Gelen Egzersizler Ve HareketlerSerin sulara dalarken yazın tadını çıkarmak çok keyifli ama bazen bu güzel deneyim bir pişmanlığa dönüşebiliyor. Farkında olmadan yaptığımız küçük hatalar sağlık sorunları yaratabiliyor. En sık yaşanan problemlere karşı önlemlerimizi alarak istenmeyen durumlardan olabildiğince korunabiliriz.
#Havuz ÖnlemleriEğitimci-yazar Bahattin Gemici, velileri karne notları konusunda uyardı: “İyi not alan öğrencileri takdir etmeli, kötü not getiren çocuklarımızı ise suçlamak yerine başarısızlığın nedenleri üzerinde durmalıyız.” Gemici, karne notlarının aynı zamanda anne ve babaların da notları olduğunu söyledi.
#KarneBebekler dünyaya geldikleri zaman öncelikli olarak yapılması gereken muayene türlerinin olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle bebekler doğdukları zaman işitme testi yapılmasının son derece önemli olduğu bilinmektedir. Bu yüzden işitme testinin ne zaman ve nerede yapılacağı öğrenilmek istenmektedir. Bebeklerde işitme testi nasıl, nerede ve ne zaman yapılır? Bebeklerde işitme testi yapılmazsa ne olur tüm detayları ile derledik.
#BebekKişilerin yaşam standartlarını ciddi derecede etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişilerin gün içinde yapacakları pek çok şeyin aksamasına ya da yapılmamasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda daha çok görülen bu sorunlardan biri de kulak çınlaması olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak belirtilmektedir. Peki, Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer? İşte, Tinnitus hakkında bilinmesi gereken detaylar.
COVID-19’a yakalananlarda tıpkı tat ve kokuda olduğu gibi ani işitme kayıpları da görüldüğü iddia ediliyor. Prof. Dr. İsmail Koçak virüsün içkulağın mikrodamar yapısında küçük pıhtılar oluşturduğunu söylüyor. Dr. Derya Berk ise virüsün östaki borusu aracılığıyla kulağa girerek işitme ve denge hücrelerini enfekte edebileceğini belirtiyor.
#COVID-19Gündelik hayatınızda işitme ile ilgili hiçbir sorun yaşamıyor ancak gürültülü ortamlarda karşınızdakini anlamada güçlük çekiyor musunuz? Eğer cevabınız "Evet" ise gizli işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz... Tespiti zor, tıbbi olarak tedavisi bulunmayan bu ilginç hastalık uzmanların görüşüne göre sandığımızdan çok daha yaygın.
#İşitme KaybıKolesteatom, kişilerde işitme kaybına kadar yol açabilen son derece tehlikeli bir durumdur. Kronik kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, alerji ve soğuk algınlığı gibi sebeplerle kişilerde kolesteatom meydana gelebilmektedir. Peki, Kolesteatom nedir, nasıl oluşur? Kolesteatom teşhisi nasıl konur? Kulak zarı kalınlaşması neden olur sizin için tüm detayları ile derledik.
Şehir yaşamını çok mu seviyorsunuz? Cevabınız “evet” ise duyacaklarınıza hazır olun. Çünkü bu haberi okuduktan sonra şehir merkezinden uzak, daha sakin bir yerlere taşınmak isteyebilirsiniz. Danimarka'da yapılan bir araştırma, trafik gürültüsünün yol açtığı hastalıklara dair çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.
#SağlıkİŞİTME cihazı kullanımının işitme sorunu yaşayan bireyleri sosyal hayata, mesleğe, kaliteli yaşama ve mutlu olmaya yönlendirdiğini belirten İşitme Cihazları, Akustik ve Odyoloji Derneği İCAAD Başkanı ve Si-Ser İşitme Cihazları Kurucusu Pedakustiker M. Emin Ağaç, önlemi alınmayan veya işitme cihazıyla adapte edilmeyen işitme kaybının, insanların genel sağlığını bozduğunu ifade ederek bunun sonucunda refah düzeyinin, eğitime katılımın ve sonuç olarak da istihdamdan dışlanmanın beraberinde geldiğini vurguladı.
#GazetehaberleriDüzce Üniversitesi (DÜ) Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ender Güçlü, koronavirüsün kalıcı etkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Güçlü, koronavirüse yakalananlarda kalıcı işitme ve koku kayıpları olabileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ender GüçlüDünyada ve Türkiye’de meslek hastalıkları arasında en yaygın görülen işitme kayıplarına gürültünün sebep olduğuna vurgu yapan Uzman Odyolog Hilal Nur Ficil, işyeri taramalarının önemine değindi. Ficil, “Gürültüye bağlı işitme kayıpları önlenebilir ama tedavisi yok” diye konuştu.
#Uzman OdyologBaş dönmesi yani vertigo kelimesini bir hastalık tabiri olarak değerlendirmek doğru değildir. Vertigo bir semptomdur. Vertigoya yol açan birçok hastalık mevcuttur. Hayatı olumsuz anlamda etkileyen vertigo, farklı rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir.
#VertigoEskiden sıklıkla kullandığımız 'sağır-dilsiz' kavramının artık neredeyse tarihe karıştığını belirten Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, "Toplumda sağır dilsiz olarak tabir edilen, duyamadığı için konuşamayan çocuklar koklear implantla bu engeli aşıyor. Teknoloji sağır-dilsiz engelini ortadan kaldırdı" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ŞerbetçioğluBADEMCİK ve geniz etinin 4-5 yaşlarında daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyüdüklerini belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Arif Şanlı, ileri yaşlarda küçülme eğilimi gösterdiklerini söyledi. Geniz etinin büyük olmasının burundan solunuma engel oluşturduğunu kaydeden Şanlı, ayrıca kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak, değişik boyutta problemlere yol açtıklarını bildirdi. Bu çocuklarda işitme kayıpları, horlama, ağızdan soluma, gece öksürükleri, burun akıntıları gözlendiğini ifade eden Şanlı, “Kronik geniz eti ve bademcik iltihapları veya büyümeleri, diş, çene, yüz gelişiminde bozukluklar ve konuşma bozukluğu, apne, eklem romatizması, kalp ve böbrek hastalığı gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir” dedi.
#İzmirTelefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell aslında işitme kayıplı bireylerin sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmıştı. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Bell’in işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı ünlü bilim adamına ithafen doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi, tüm dünyada Dünya İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya İşitme Günü için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu yıl için belirlediği tema “Herkes için işitme kontrolü!” oldu. Gelin işitmenin bilinmeyen yüzüne hep birlikte bakalım.
#İşitme KaybıÖzel İzmir Gazi Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde estetik ve plastik cerrahiye ilginin her geçen gün arttığını belirterek, günümüzde sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
#İzmirKulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, ani başlayan çınlama, işitme kaybı, baş dönmesi şikayetlerinde acilen bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulması gerektiğini belirterek, "Bu tablolarda erken tanı ve tedavi çok önemlidir. İç kulakta oluşmuş hasarın iyileşmesi oldukça zordur. En önemli nokta, çınlamanın oluşmasını önlemektir." dedi.
#Kulak ÇınlamasıHavaların soğumasıyla birlikte çocuklarda işitme kaybı sorunlarının artış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, ailelere soğuk mevsimlerde çocuklarda yaşanan kulak ağrılarını önemseme çağrısında bulundu. Uzmanlar durumun farkına varılamaması durumunda, çocukların ilerleyen dönemlerde geçici işitme kayıpları ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
#Kulak SağlığıYılbaşında eğlence amaçlı kullanılan havai fişek ve maytap gibi maddeler ağır yaralanmalara yol açıkları için tartışma konusu oldu. Son olarak Galatasaraylı futbolcu Omar Elabdellaoui, yılbaşı akşamı havai fişek nedeniyle yaralanmıştı. 20 yıllık mesleği boyunca yaralanmalar nedeniyle yılbaşı gününü hastanede geçirdiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hamit Özen, bu sene bir hastanın gözünden 57.9 milimetre çapında metal parça çıkardıklarını söyledi.
#Hamit ÖzenYılbaşında eğlence amaçlı kullanılan havai fişek ve maytap gibi maddeler ağır yaralanmalara yol açıkları için tartışma konusu oldu. Son olarak Galatasaraylı futbolcu Omar Elabdellaoui, yılbaşı akşamı havai fişek nedeniyle yaralanmıştı. 20 yıllık mesleği boyunca yaralanmalar nedeniyle yılbaşı gününü hastanede geçirdiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hamit Özen, bu sene bir hastanın gözünden 57.9 milimetre çapında metal parça çıkardıklarını söyledi.
#Havai Fişek