Güncelleme Tarihi:
Güneş yüzünü göstermişken ve herkes tatil planları yaparken maskeden kurtulabilmek mutluluk ve rahatlama hissi yaratıyor. Fakat tedirginlikten de kurtulamıyoruz. Bunun başlıca sebeplerinden biri hastalığın tamamen ortadan kalkmaması. Diğeri de virüsün vücudumuzu nasıl etkilediğine ilişkin her geçen gün yeni bir bilgiyle karşılaşmamız. Bilim dünyasında özellikle son dönemde tıpkı koku ve tatta olduğu gibi işitmede de rastlanan ani kayıpların COVID-19’a bağlı olabileceği konuşuluyor. Bağışıklık sisteminin virüse karşı abartılı tepkisiyle bile kulağın sinir hücrelerinin hasar görebileceği belirtiliyor.
‘Çınlama ve baş dönmesi görülüyor’
Prof. Dr. İsmail Koçak
DrVoice Clinic’in kurucusu
m COVID-19 sadece akciğerlerimizi etkilemiyor. İlk COVID-19 ataklarında tat-koku bozukluğu ön plandaydı. Son bir yıl içerisindeyse virüse yakalanan hastalarımızda kulakta çınlama, hafif derecede işitme kaybı ve baş dönmesi gibi semptomlar görmeye başladık.
m İçkulak hem dengeyi hem de işitmeyi sağlayan bir bölge.
COVID-19’un buradaki hücreleri etkilediğine dair literatürde birçok
bilgi mevcut. Hastalığın damarsal yapı üzerinde de etkisi kabul ediliyor.
m Virüs, içkulağın mikrodamar yapısında küçük pıhtılar oluşmasına sebep olarak organın beslenmesini engelliyor. İçkulakta virüsün girebildiği reseptörler bulunuyor. COVID-19’un pek çok kişide denge problemleri yaratmasının sebebi de bu.
‘Erken teşhis önemli’
Dr. Derya Berk-Academic Hospital
kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı
m Virüs östaki borusu aracılığıyla kulağa girerek işitme ve denge hücrelerini enfekte edebilir. COVID-19 virüsü nedeniyle içkulağa kan sağlayan arter hasar görürse işitme ve denge sorunları yaşanıyor.
m Son dönemde elde edilen veriler, enfeksiyon veya aşılamadan sonra ani işitme kaybının mümkün olduğunu gösterdi. İngiltere’nin Manchester Odyoloji ve Sağırlık Merkezi’nde yapılan bir araştırmaya göre COVID-19’dan enfekte hastaların yüzde 7.6’sı işitme kaybı, yüzde 14.8’i kulak çınlaması ve yüzde 7.2’si de vertigo şikâyetleri bildirdi.
m COVID-19’un seyri sırasında işitme kayıplarının bildirilmesi azımsanacak bir durum değil. COVID-19 geçirip işitme duyusunda sorun yaşayanlar hemen tıbbi yardım istemeli. Erken teşhis çok önemli.
Gürültüden uzak durun
Prof. Dr. Koçak, COVID-19 sebebiyle yaşanan ani işitme kayıplarında bağışıklık sistemini güçlendiren yöntemlere yöneldiklerini belirtiyor. Ani baş dönmesi, kulakta çınlama ve vertigo gibi şikâyetleri olanlara gürültü ve stresten uzak durmalarını, kulaklıkla müzik dinlememelerini ve glüteni kesmelerini öneriyor.
Aşıdan kaynaklanması olası değil
Dr. Berk, aşıdan sonra kulak çınlaması ve baş dönmesi şikâyetleri geldiğini ancak aşıların içkulak dokularını aktif olarak etkilememesi nedeniyle bunun olası görünmediğini söylüyor. Prof. Dr. Koçak da aşı ve işitme kaybı bağlantısı konusunda ellerinde bir veri olmadığını belirtiyor.