Bebeklerde işitme testi nasıl, nerede ve ne zaman yapılır? Bebeklerde işitme testi yapılmazsa ne olur

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde işitme testi nasıl, nerede ve ne zaman yapılır Bebeklerde işitme testi yapılmazsa ne olur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 01:12

Bebekler dünyaya geldikleri zaman öncelikli olarak yapılması gereken muayene türlerinin olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle bebekler doğdukları zaman işitme testi yapılmasının son derece önemli olduğu bilinmektedir. Bu yüzden işitme testinin ne zaman ve nerede yapılacağı öğrenilmek istenmektedir. Bebeklerde işitme testi nasıl, nerede ve ne zaman yapılır? Bebeklerde işitme testi yapılmazsa ne olur tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Yenidoğan bebeklerde işitme testi, bebek doğduğu zaman hastanede yapılması gereken bir test olarak ifade edilebilir. Yenidoğan bebeğin hastanede testinin yapılmaması durumunda ise bebeğin ilk 2 ayını doldurmadan testin uygulanması gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır. Bebek doğduğu zaman hastaneden taburcu edilmeden önce işitme testinin yapılması oldukça önemlidir.

 Bebeklerde İşitme Testi Nasıl, Nerede ve Ne Zaman Yapılır?

 Bebeklerde konuşmayı öğrenebilmek için çocukların işitebilmesi oldukça önemlidir. İşitme kayıpları çocukların konuşmalarını engelleyici bir etkiye sahiptir. İşitme kaybıyla doğan veya veya doğduktan sonra herhangi bir nedene bağlı olarak işitme kaybı yaşayan bebeklerin vaktinde teşhis edilmesi durumunda gelişmelerinde bir sıkıntı meydana gelmemektedir. Yenidoğan her 1000 bebekten 1'inde veya 3'ünde işitme sorunlarının görülmesi söz konusu olabilmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğu için yenidoğan bebeklere işitme testinin yapılması da oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

 Bebeklerde işitme testinin, bebek doğduğu zaman hastaneden taburcu olmadan önce yapılması gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır. İşitme kaybıyla doğan veya doğum sonrası dönemde işitme kaybı oluşan çocukların erken dönemde teşhis edilmesinin tedavi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

 Yenidoğan döneminde 48 saatini doldurmuş olan her bebeğe işitme testinin yapılması mümkün olmaktadır. İşitme testi, çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen bir test olarak bilinmektedir. Bebeklerde işitme testi genel olarak bebekler uyurken yapılmaktadır. Böylece test sırasında bebeğin ağlaması veya ses çıkarması ile işitme yeteneğinin kontrol edilmesi de zorlaştırılmamış olmaktadır. İşitme testinde bebeğin kulaklarına belirli oranda bir ses verilerek beyin dalgaları ölçülür ve bu şekilde duyup duymadığının anlaşılması mümkün olmaktadır. İşitme kaybının erken teşhis edilmesi durumunda tedavi sürecinin kolay bir şekilde gerçekleşmesi ve bebeğin gelişiminin olumsuz etkilenmemesi de mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

 Bebeklerde İşitme Testi Yapılmazsa Ne Olur?

 Bebeklerde işitme testi doğdukları an da yapılması gereken bir test olarak ifade edilebilir. Yenidoğan bebeklerde işitme testinin yapılmaması durumunda bebeklerde bulunan işitme sorunlarının tespit edilmesi mümkün olmamaktadır. Bebeklerde bulunan işitme sorunlarının teşhis edilmesi ve tedavi uygulanabilmesi için işitme testi yapılmasının son derece önemli olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Bebeklerde işitme problemlerinin zamanında teşhis edilmemesi ve gerekli önlemlerin alınmaması durumunda özellikle konuşma açısından ciddi problemlere yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.

 Bebeklerde işitme testinin yapılmaması durumunda işitme sorununun erken teşhis edilememesi durumunun sağırlık-dilsizlik, zeka ve gelişim geriliği gibi sorunlara da yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Bebeklerde yapılacak olan işitme testinin bebeğin gelişini açısından oldukça önemli olduğunu söylemek de mümkündür.

Haberin Devamı

 İşitme kaybına neden olabilecek olan riskli olan bir takım durumlarının söz konusu olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Özellikle işitme kaybı açısından riskli bebeklerde gözlemlenmesi gereken bir takım semptomlar olduğunu ifade etmek de mümkündür. Beklenmedik yüksek sesli gürültülerde ağlanmaması veya herhangi bir tepki verilmemesi, bebeğe seslenildiği zaman başını sesin geldiği yöne doğru hareket ettirmesi, 6-12 ay arasında konuşmaya yönelik hiç bir ses çıkarmaması, sorulduğu zaman eşyaları ve kişileri gösterememesi gibi durumların fark edilmesiyle birlikte daha detaylı bir işitme testinin yapılması gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!