İKSEV’in ev sahipliğindeki 37. Uluslararası İzmir Festivali; 24 Haziran 2024 Pazartesi gecesi, İzmir Tarihi Agora’da, İzmir İtalya Konsolosluğu’nun himâyelerinde Puccini’yi ağırladı... Ölümünün bile üzerinden 100. Yıl geçmiş (166 yaşındaki) büyük Usta’nın, aslında “aramızda” olduğunu hatırlamak için buluşan sanatseverler ile birlikte izledim konseri. Dahası, MÖ 4. yüzyıla tarihlenen antik “Smyrna’nın Agorası”nda, Puccini’nin de, konseri, en arka sırada, tek başına dinlediğine inananlardan olduğumu eklemeliyim...
#1İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) evsahipliğinde devam eden 31. İzmir Avrupa Caz Festivali, 14 Mart 2034 Perşembe akşamı, Suriye doğumlu caz efsanesi “Lynn Adib” ve 6 telli bas’ın virtüöz ismi “Marc Bronfosse”u AASSM Küçük Salonda ağırladı. Onlara, davul ve perküsyon’da (ve dahi bendirde...) “Elias Arapoglo” ile saksafon ve flütte “Stéphane Guillaume” eşlik etti.
#1En büyük aslan popülasyonlarından birine ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın Greater Kruger Ulusal Parkı’nda çalışan araştırmacılara göre vahşi hayvanlar insan sesi duyduklarında iki kat daha fazla kaçma eğilimi gösteriyorlar ve su birikintilerini yüzde 40 daha hızlı terk ediyorlar.
#Greater Kruger Ulusal ParkıBu videomuzda yepyeni bir dizüstü bilgisayar modelini sizlerle tanıştıracağız. Huawei MateBook 16s, hem güçlü, hem şık, hem de portatif bir dizüstü bilgisayar arayanlar için çok güçlü bir seçenek. Şimdi gelin, MateBook 16s’in dikkat çeken tüm özelliklerine yakından bakalım.
#Sponsorlu İçerikOyuncu, sunucu ve iyi bir kulağınız varsa mutlaka fark etmişsinizdir, çok önemli bir reklam seslendirmecisi... Cem Davran’la 12 yaşında başlayan oyunculuk hayatını, diğer oyuncuları ve komedyenleri konuştuk. Konu elbette yakın zaman önce kaybettiği annesine ve ağlamaya da geldi: “Hele bir de yanında bunu sırtlayabilecek biri varsa çok şık bir şeydir ağlamak. Sen ağlarken yanında kim varsa bir yanıyla çocukluğuna tanıklık eder, süperdir...”
#Cem DavranOyuncu, sunucu ve iyi bir kulağınız varsa mutlaka fark etmişsinizdir, çok önemli bir reklam seslendirmecisi... Cem Davran’la 12 yaşında başlayan oyunculuk hayatını, diğer oyuncuları ve komedyenleri konuştuk. Konu elbette yakın zaman önce kaybettiği annesine ve ağlamaya da geldi: “Hele bir de yanında bunu sırtlayabilecek biri varsa çok şık bir şeydir ağlamak. Sen ağlarken yanında kim varsa bir yanıyla çocukluğuna tanıklık eder, süperdir...”
#Cem Davranİlk bestelerini henüz bebekken, karyolasının yanına yerleştirilen piyanoda, oyuncaklarından esinlenerek yapıyor. İki yaşında notaları, dört yaşında okuma-yazmayı öğreniyor. Beş yaşında ilk konserini veriyor. Bugün 500’den fazla bestesi, 15 albümü, dört kitabı var. Sahnede kendini evinde hissettiği için konserlere çıplak ayak çıkıyor. Besteci ve piyanist Anjelika Akbar ile Sovyetler Birliği’nde başlayıp 32 yıldır Türkiye’de devam eden, tıpkı melodileri gibi bir Doğu-Batı kucaklaşması olan hayat hikayesini konuştuk, bünyeye iyi gelecek müzik tavsiyelerini öğrendik.
#Anjelika Akbar'Kendi yuvasını yapamayan' nadir kuş türlerinden olan papağanlar, bulundukları bölgelerin yerli türleri ile yuva rekabetine giriyor. İstanbul'da da ağaçlı bölgeleri mesken tutan ve haklarında çok sayıda efsane bulunan papağanları işin uzmanına sorduk. Papağanlar İstanbul'a nasıl ve ne zaman geldi? İddia edildiği gibi istilacı bir tür mü? Onların varlığı iklim krizinin bir göstergesi mi? İşte papağan dosyası...
#Papağanlar‘Walking with a Ghost’ şarkısından beridir Kadebostany Türkiye’de de özel bir ilgiyle takip ediliyor. Bu ilgi ve sevgi şüphesiz ki karşılıklı. Kadebostany gerek buralara gelip verdiği konserlerle gerekse sanatçılarımızla yaptığı ortak çalışmalarla aramızdaki bağı daha da güçlendiriyor. Sırada ise Sena Şener ile yapacakları çalışma var. Bu şarkıyı duymayı sabırsızlıkla beklediğimi söylemeliyim. ‘Castle In The Snow’, ‘Walking With a Ghost’ gibi yine çok dinleyeceğimiz bir Kadebostany şarkısı dinleyici ile buluştu. Yapımcı/besteci Guillaume de Kadebostany, şarkıcı Valeria Stoica ile bir kez daha güçlerini birleştirerek, ‘Take Me To The Moon’un ardından yılın kapanışını 'Wild in Secret' ile yaptı. Müzikal yolculuğu için ‘ARAŞTIRMA VE KEŞİF’ mottosunu kullanan Kadebostany yeni şarkısı 'Wild in Secret' vesilesi ile sorularımı yanıtladı.
#KadebostanyDevlet Çoksesli Korosu, uzun bir aranın ardından Türk beşlerinin koro eserleri, Yunus Emre, Mevlana'nın metinleri üzerine Avrupalı bestecilerinin bestelediği eserlerin de aralarında bulunduğu geniş bir müzikal projeyi sanatseverlerle sunacak.
#Devlet Çoksesli KorosuKonserlere farklı bir dinamizm kazandırmaları bakımından genç orkestra şefleri son dönemde hayli popüler. Borusan Filarmoni Orkestrası’nın ‘daimi konuk şefi ve sanat danışmanı’ seçilen 25 yaşındaki Avusturyalı Patrick Hahn, “Gençler müziği yorumlamakta daha farklı, taze bir bakış açısına sahipler ve her defasında müziğe yeni yaklaşım getirmek heyecan verici bir duygu” diyor.
#BifoDuyduğumuz sesler şiddetine bağlı olarak artar ya da azalır. Böylece sesleri daha kolay ya da daha zor duymaya başlarız. Şimdi sesin şiddetini ele alacağız ve bunun nelere bağlı olduğunu öğreneceğiz. Ayrıca seslerin kaynaklarına bakacağız ve şiddetlerini inceleyeceğiz. İşte 3. sınıf fen bilimleri sesin şiddeti konu anlatımı.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Sesin Şiddeti Konu Anlatımıİnsanlar çevrelerindeki pek çok sesi işitirler. Uçak, kuş, araba motoru, radyo, flüt, gitar sesleri gibi. İşitilen bu seslerin her biri bir ses kaynağından çıkmıştır. Kaynaklardan çıkan bu sesler her yöne doğru dalgalar halinde yayılmaktadırlar. Bu dalga halinde yayılma süreci bir taşın suya atıldıktan sonra oluşan dalgalara benzetilebilir. Sesin önemli özelliklerinden bir tanesi ise boşlukta, uzayda yayılmamasıdır.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Sesin Kaynağı Konu AnlatımıÇevremizde duyduğumuz birçok farklı ses bulunmaktadır. Bu seslerin bazıları yapay bazıları ise doğal olarak ortaya çıkar. Şimdi etrafımızdaki sesleri inceleyeceğiz ve kaynaklarına bakacağız. İşte 3. sınıf fen bilimleri çevremizdeki sesler konu anlatımı.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Çevremizdeki Sesler Konu Anlatımı