Insan Beyni haberleri sayfasında Insan Beyni hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2275 Insan Beyni haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Brain, Behavior, and Evolution'da yayınlanan bir araştırmaya göre modern insanın beyin kütlesi son 50 bin yılda yüzde 5’ten fazla azaldı. Beyin kitlesindeki düşüşün ana sebebi bulunamazken bilim insanları bunun obezitedeki artışla ilişkili olabileceğini düşünüyor.
#İnsan BeyniDijital mecralarda yazıyla birlikte bir ifade biçimi olarak kullanılan ‘emoji’ler pek çok jest ve mimiğin yerine geçiyor. Hemen tüm yaş grupları tarafından kullanılan ama özellikle gençlerin vazgeçilmez ifade aracı olan emojileri Z kuşağı, ‘duygularımızı destekliyor’ diye tanımlıyor. Uzmanlar ise emojilerin günümüzün önemli bir iletişim aracı olduğunu dile getirerek bunu ‘bir keşif’ olarak değerlendiriyor.
#EmojiKendisini eski bir katil olarak adlandıran ve belediye itlaf ekibinde çalışmış bir memurun itirafları tüylerinizi ürpertecek. Aslında tekrar önüme gelen bu yazı yıllar önce “bir itlaf memurunun itirafları” olarak pek çok yerde yayınlanmıştı. Ama tekrar yayınlanmasında yarar gördüm.
#Güzin AblaMevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık hissediliyor. Havanın ısınması gündelik hayatımızda bizi zorluyor. Terleme, sinirlilik hali, solunum problemleri, baş ağrısı gibi sorunlara yol açıyor. Uzmanlara vücudumuzu nasıl soğutabileceğimizi ve terlemeyle nasıl başa çıkabileceğimizi sorduk.
#Sıcak HavaHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1Geçen yıl Google’dan istifa ettiğini açıkladığında teknoloji dünyasında büyük bir yankı uyandırmıştı. Biliminsanı Geoffrey Hinton kararından hiç pişman değil. “Keşke varoluşsal tehdidin yakın olduğunu daha önce fark etseydim” diyen Hinton’a yapay zekâdan bu kadar korkmasının nedenlerini ve en feci senaryoların neler olabileceğini sorduk.
#Sibel ATEŞ Yenginİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKTÜM insanların ağzından sonra vücuduna doğru inen boru şeklinde iki organı var. Soluk ve yemek borusu. Devamlı açık olan soluk borusu. Yemek borusu ise epiglot denen bir kıkırdak parçası ile sürekli kapalı. Yemek borusunu açmak için o meşhur hareketi; “yutkunma işlemini“ yaparız. Bu hareketin temel özelliği önce soluk borusunun başlangıç kısmının hiçbir şey sızdırmayacak şekilde kapatılmasıdır, sonra yemek borusu açılır. Yutkunma işlemi istemli ve birçok kasın komplike bir şekilde etkili olduğu karmaşık bir harekettir. (O yüzden bazı kişiler zor yutkunur)
#1“Mutluluk bir varış noktası değil, yolculuğun kendisidir” der, Roy Goodman. Benim de hem yolculuğum hem de mutluluğum Fonksiyonel Beyin Cerrahisi ve Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) uygulamalarında...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhÇanakkale'de Paleolitik dönem (Eski/Kaba/Yontma Taş Çağı) insanlarının göçlerine ışık tutacak olan 86 bin yıllık İnkaya Mağarası'ndaki kazılarda Orta Paleolitik döneme ait saplı alet uçları bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer, ise kazı hakkında dikkat çeken bilgileri paylaştı.
#ÇanakkleABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı. Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı.Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzZarafetle alınan başarılar vardır. Yılların, her gün yapılan saatlerce antremanların, gözyaşlarının, disiplinin, vazgeçmemenin, yeniden ayağa kalkabilmenin, kendinden öte bir duyguyla vatan sevgisiyle yapılan öz verili çalışmaların sonucudur bu başarı… Sessiz, sedasız. Ne kadar kıymetli! Artistik yüzmede özellikle son yıllarda elde edilen başarılarla dünyada ‘kadınlarınız mayo giyiyor mu’ sorusunu soranlara sanırım en güzel cevabı bizim pırıl pırıl kızlarımız veriyor. Yıllarca milli formada ödüller almış şimdi de Artistik Yüzme Teknik Kurul Başkanı ve antrenörü olan Laçin Irazca Kökçay ile yurt dışında bizi temsil eden kızlarımızı; en son Türkiye tarihinde bir ilk olan Dünya Şampiyonası finali ile dünyanın en iyi 10 sporcusundan biri seçilen öğrencisi Ece Üngör’ü ve bu spora adanmışlık hikayesini kendisi ile konuştum.
#1Düğün sezonu gelip çattı, hafta sonlarımız doldu taştı. Birinin özel gününün bir parçası olmaya davet edilenlerin, en iyi şekilde davranıp düğünün kurallarına uyması bekleniyor. Ancak bazen hiç tanımadığınız biri düğününüzün her anında söz sahibi oluyor, bazen de yakın bir akrabanız gelinlik gibi işli bembeyaz bir elbise ile törene katılıyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Neden düğünümün kurallarına uymuyorsun?’ sorusunu sorduk.
#BSFGEÇTİĞİMİZ hafta sona eren İzmir İktisat Kongresi adına layık bir şekilde yeni yüzyılın kongresi oldu. Kendi payıma, ekonomiden dış politikaya, eğitimden bilim teknolojiye pek çok konuda yeni bilgilerle zenginleştim. Sadece teorik fizikçi bilim insanı Michio Kaku’yu dinlemek bile insanın ömrünü uzatıyordu. Bugünden 100 yıl sonrasına kadar neler olabileceğini öğrenirken sanki o yıllarda yaşıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Hayal mahsulü değil, gerçek. Çoğunun prototipi hazır, maliyetler uygun olduğunda üretilmeye başlayacak teknolojideki akıl almaz gelişmeleri Kaku bakın nasıl anlatıyordu:
#1YILIN son haftasına girdik. Pazar gece yarısı İzmir ve Türkiye için çok anlamlı bir yıla, 2023’e gireceğiz. 8000 yıllık tarihinde onlarca medeniyet görmüş İzmir için 100 yıl küçük bir zaman dilimi gibi görülebilir. Ama bugünün kuşaklarına Cumhuriyet’in 100’ncü yıldönümü çok şey ifade ediyor.
#1Genellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#TeknolojiAraştırmacılar 3000 yılında insanın nasıl görüneceğine dair bir modelleme yaptı. Buna göre akıllı telefon ve ekranlara bakmaktan insan beyni küçülürken, kafatası ve ense kasları güçlenecek, sırt kamburlaşırken, eller pençe formunu alacak.
#İnsan